Ungrytter Maria Gjellestad Bosvik (til høyre) og Tindur stakk av med seieren i T1 og V1 denne helga. Tre plasser bak kom hennes gamle hest og hans nye rytter. Foto: Birthe Gjellestad
Islandshest

– Vi red faktisk finalen mot den gamle hesten min

Maria Gjellestad Bosvik (18) og Tindur fra Jakobsgården (9) stilte i to klasser under årets pinsestevne for islandshest, og havnet øverst på pallen i begge klassene: – Uansett hva som skjer, er han der. Jeg kan alltid regne med ham, både i gode og dårlige perioder, sier Bosvik om vallaken.

Denne pinsehelgen ble det arrangert stevner i ulike grener mange steder i landet. I Seljord ble årets største stevne i regi av Norsk Islandshestforening arrangert. I år samlet 200 hester og ryttere seg til mange ulike konkurranser for islandshest.

En av rytterne som deltok, var Stavanger-jenta Maria Gjellestad Bosvik fra Villingur Islandshestforening.

– Det er et stevne for alle, med alt fra A-klasser til barneklasser, kostymetølt, passklasser, flaggritt og galoppløp. Med så mange folk i godt humør, ble det et veldig vellykket stevne, sier Bosvik. 

Hun kunne også reise hjem som vinner av begge de to klassene hun stilte sammen med Tindur fra Jakobsgården - hvilket løftet opplevelsen ytterligere noen hakk.

– Spesielt det å ri der ute og høre støtteapparatet mitt heie på meg ga meg en god følelse. Tindur viste seg fra en god side, og da var resten avhengig av meg som rytter, sier islandshestrytteren. 

Bosvik kjøpte Tindur av Stian Pedersen på Stall SP Jakobsgården. Foto: Birthe Gjellestad

– Jeg forelsket meg i ham med en gang

Tindur kom inn i livet hennes i fjor, etter at hun hadde lett etter ny hest i nesten et halvt år. Det var ikke lett å finne noen som kunne erstatte hesten hun hadde blitt både nordisk mester og norgesmester med. 

– Vi red faktisk finalen mot den gamle hesten min denne helga, så det var ganske gøy, forteller Bosvik.

Aida Bu Lofstad og Djass fra Røysland endte på en fjerdeplass. Selv om Lofstad er juniorrytter, ble de to klassene slått sammen under stevnet. 

Bosvik er en del av U23-laget for islandshestryttere i Norge, og håper å kapre en landslagsplass etter NM. Drømmen er nemlig å kunne starte Nordisk mesterskap med Tindur i år, og VM neste år. 

– Hva var det du falt for ved Tindur?

– Han var akkurat det jeg så etter - rolig og snill fra bakken av, med et godt lynne, samtidig som han var godt grunntrent. Jeg forelsket meg i ham med en gang, og skjønte at han var perfekt for meg.

– Hva er x-faktoren hans?

– Han har en enorm utstråling på banen, og det synes jeg gjør ham til et skikkelig blikkfang. I tillegg er han jevnt over god i alle gangarter, sier hun om femgjengeren. Selv satser hun firgang. 

Det er Tindur hun tilbringer mesteparten av tiden med, og det er litt vanskelig for henne å sette ord på hvor mye han betyr for henne. Timevis med stell, trening og arbeid ligger bak alle de gode resultatene - det er tross alt hverdager det er flest av.

Bosvik takker støtteapparatet sitt for at de alltid stiller opp. Det gjelder spesielt familien, Mari Soot Kristiansen, Stian Pedersen og sponsorene hennes. Foto: Emma Brautaset Lehland

– Alle kan ha en dårlig dag

Denne sesongen er målet å gjøre det jevnt bra på alle stevner, men også å sitte igjen med en god ridefølelse etter å ha vært ute på banen.

– Jeg ønsker at vi har det gøy underveis, og ikke bare tar konkurransene veldig seriøst, sier Bosvik, selv om VM-målet kan virke veldig stort:

– Det er viktig for meg å ha mål å trene mot. Jeg er virkelig et konkurransemenneske, og synes det å prestere er gøy. Det viser at treningen gir resultater, og det motiverer meg til å fortsette.

Hvordan er du hvis det ikke går så bra da?

Alle kan ha en dårlig dag, så jeg prøver å tenke at det går bedre neste gang, og likevel gratulere de andre. Så tenker jeg gjennom hva som gikk galt, slik at jeg kan jobbe med det. 

Djass og Bosvik var en av tre juniorekvipasjer som ble tatt ut til Nordisk mesterskap i 2018. Der gikk de helt til topps i V1 (firgang), hvilket Bosvik ser tilbake på som et av høydepunktene på konkurransebanen. Foto: Privat

Denne helgen trengte hun i alle fall ikke stå i noen skuffelser, men heller nyte en god sesongstart i hyggelig selskap.

– Nå ser vi frem mot Sankthans-stevnet om tre uker. Dersom det blir Nordisk mesterskap på oss, får Tindur sommerferie på beite etter det. Han trenger i alle fall én måned med pause etter en slik sesong, sier Bosvik. 

Fullt i løpet av noen få dager

Stevneleder Anine Lundh forteller at dugnadsstevnet er helt avhengig av de lokale klubbenes innsats for å gjennomføre. Og dugnadsånden har virkelig vært til stede.

– Allerede når det åpnet for påmelding til Pinsestevnet 2022 så vi en enorm interesse. Det var fullt i løpet av noen få dager. Det viser at savnet har vært stort etter endelig å kunne samles igjen, sier Lundh, før hun avslutter:

– Pinsestevnet er en viktig møteplass hvor nye kontakter knyttes. Dyrskun i Seljord er en fantastisk plass å ha stevne, med alle fasiliteter. Den vakre plassen skaper en god ramme for et sosialt og hyggelig stevne for store og små.

Stevneplassen i Seljord. Foto: Anine Lundh
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng