Lona Sneve har en imponerende merittliste fra tiden på det norske landslaget. Hun har gått helt til topps i både NM, Nordisk og VM flere ganger. Her under Nordisk mesterskap i 2016. Foto: Trond Sneve
Portrett

– Min store drøm er å bli en av de beste rytterne i verden

Lona Sneve (21) var bare tolv år gammel da hun bestemte seg for å satse på islandshest, og drømmen var å leve av det. Nå har hun bosatt seg i Ljungskile i Sverige for å leve ut drømmen. På veien har hun lært mye: – Man kan ikke forvente å få respekt av hesten dersom man ikke viser den respekt først, sier hun.

Lyden av klaprende høver høres i bakgrunnen i det Lona Sneve tar telefonen. Ikke så rart, siden jobben hennes er å trene hest fra morgen til kveld. Hun svarer på svensk, men det er bare tre år siden hun flyttet fra Norge.

– Jeg er blitt veldig språkforvirret etter å ha lært det svenske språket så fort. Egentlig er jeg fra Søgne, utenfor Kristiansand, sier hun. 

Det var nemlig treneren hennes på den tiden som fikk henne til å sette kursen mot Sverige. Hun ville fullføre videregående først, men så var det ingenting som holdt henne tilbake fra å reise.

– Jeg har nok alltid vært en såkalt gal hestejente. Da jeg flyttet til Stockholm i 2019 for å jobbe med hest på fulltid, var det fordi treneren min, Erlingur Erlingsson, bodde der. I oktober i fjor tok jeg det neste steget og startet opp bedriften SneveJonssonHästar sammen med samboeren min, Marcus Jonsson, på familiegården hans.

Lona startet i Gladur Islandshestforening, før hun fortsatte i Saga Islandshestlag. Hun var en del av det norske landslaget fra 2016 til 2019. Her med Hrafnfaxi frà Húsavík. Foto: Trond Sneve

– Det er tøffe tider iblant

Paret har hendene fulle med kurs, salg av islandshest, innridning, trening og avl. Selv bor de bare noen hundre meter unna stallen, som de leier av farfaren til Marcus.

Lonas unge lovende, Heiðar från Segersgården. Han er Sveriges høyest bedømte 4-årige svenskfødte hingst i 2021. Foto: Privat

– Marcus er utdannet hovslager, så han reiser rundt og skor noen dager i uka i tillegg. Jeg hadde flaks der, som traff en skikkelig hestemann, sier Lona.

Familien til Marcus har noen hester på Island, for foreldrene hans har selv konkurrert på høyt nivå tidligere. Selv har paret noen egne unge og lovende hester, som så smått skal få prøve seg på konkurransebanen i år. Men de langsiktige målene er klare.

– Vi tar det med ro noen år, for jeg vil ikke presse hestene. Min store drøm er å bli en av de beste rytterne i verden. Men det er et stort mål, og en lang vei dit. Jeg vil også fortsette å leve av å drive med det jeg elsker, og aller helst avle så bra at vi kan leve av kun våre egne hester, sier Lona.

For å få til det, vet hun at det gjelder å sette seg mange små delmål. Det har hun allerede erfart at gir resultater. Å gå fra å være ansatt til å drive for seg selv, var et stort steg ut i noe nytt og ukjent, og mye jobb fulgte med. Men det var definitivt verdt det.

– Det er tøffe tider iblant, og da gjelder det å være positiv. Det viktigste i denne fasen er kanskje å bygge et nettverk og få et kjent navn. Bare slik kan vi overleve i denne bransjen. 

En visjon for ridningen

Lona vet at det å bruke sosiale medier til markedsføring er lurt, men det er ikke noe hun synes hun er spesielt god på selv. Det blir mest innlegg om hester til salgs, og mindre av hverdagslige innblikk.

Lona og hennes samboer og samarbeidspartner, Marcus Jonsson. Foto: Privat

– Å selge hester krever mye skjermtid i seg selv. Jeg vil jo bare ut og være med hestene. Akkurat den biten er det kjedeligste, og det blir ofte til at jeg legger vekk telefonen etter å ha kommunisert med kunder, sier hun.

Men flere ting er helt vesentlig dersom man vil satse og bygge seg en karriere. Blant annet å prestere på konkurransebanen.

– Man bør vise at man mestrer ulike hester, og alltid ha en tanke bak ridningen. For meg har det vært viktig å ha en visjon - at jeg vet hvor jeg vil.

Den delen Lona liker best, altså selve tiden med hestene, utgjør heldigvis mesteparten av dagene. Paret får hjelp av familien med morgenfôringen, men tar seg av all trening på egenhånd. 

Akkurat nå har de ni hester i trening eller til salgs, i tillegg til sine egne unghester. Når alle hestene er ferdig trent, venter ofte prøveridninger på kveldene og i helgene. 

– Vi har jo nok å gjøre, men det er fremdeles plass til flere hester hos oss, sier Lona. 

– Min største støttespiller, morfar, og Dimon sommeren 2021, sier Lona om dette bildet. Foto: privat

Gullhesten som ga seg på topp

Én hest er imidlertid umulig å ikke nevne. Selveste Stori-Dimon, hesten Lona tok de gjeveste medaljene med. 

– Gode, gamle Dimon. Det var mamma som kjøpte ham til seg, og en annen hest til meg. Det var våre første islandshester. Men det tok ikke lang tid før hun ikke fikk ri ham så mye. 

Familien solgte den andre hesten, og tre år etter at Dimon kom til dem, fikk hun ham i bursdagsgave. 

– Mamma innså at hun ikke kunne ta ut hans fulle potensiale, men ingen hadde trodd at han skulle kunne bli så bra som han ble. 

Lona og Dimon tok sitt første NM-gull i 2014. Siden ble det enda elleve NM-gull og tre VM-gull. Deres siste VM var i 2019 - da var Dimon 23 år gammel.

– Vi beholdt VM-tittelen i 250 meter pass, kan Lona fortelle.

Lona og Stori-Dimon med etter å ha kapret førsteplassen under NM i 2018. Foto: Trond Sneve

Så fikk han pensjonere seg, og gå ute i en unghingstflokk. Igjen satt islandshestrytteren med mange minner, opplevelser og erfaringer. Men hva var det viktigste en slik hest lærte henne?

– Da Dimon kom til oss, var han en usikker hest, nesten redd sin egen skygge. Det lærte meg hvor viktig det er med god kommunikasjon, tålmodighet, tillit og respekt. I tillegg skjønte jeg hva det betyr å skynde seg langsomt mot målet. Dimon trengte tid til å finne seg selv, og tryggheten i seg selv og oss som ekvipasje. Det er noe jeg har tatt med meg videre, sier Lona, før hun avslutter:

– Hester er levende dyr, og kan ga gode og dårlige dager, slik som oss mennesker. Det er noe vi må ta hensyn til. For meg er det viktig at hesten viser god arbeidsvilje. Med gjensidig respekt, tillit og god kommunikasjon kan vi komme oss gjennom både gode og dårlige dager på best mulig måte. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng