Lisa, Baco, Lu og Hero følges av over 69 000 på Instagram. Ikke rart, så flotte bilder som Lisa deler. Foto: Ada Marlene Vrolijk
Ti kjappe

– Hestene har lært meg å aldri gi opp

Du kjenner henne kanskje fra Instagram, der hun går under navnet @lisagrimnes, eller kanskje som eieren av den flotte fotomodellen Baco. Men hvor godt kjenner du Lisa Grimnes som hestemenneske? Vi har stilt henne ti kjappe spørsmål!

Navn: Lisa Grimnes

Alder: 32

Yrke: Hjemme med datteren Lea, men normalt brukerstyrt personlig assistent og butikkmedarbeider hos Hokksund Hestesport

Bosted: Hokksund

Står oppstallet: Varlo 

Gren: Litt av alt, historisk dressur, frihetstrening og tur 

Navn på hester: Baco, Lu og Hero 

Baco har mye erfaring som både fotomodell og skuespiller. For snart to år siden fikk han spille sammen med Odin Waage. Foto: Ada Marlene Vrolijk

– Hva er det beste hester og tid i stallen gjør for deg i hverdagen?

– Det beste med hester og tid i stallen er at hestene alltid er der uten krav og med ubetinget kjærlighet hver eneste dag. For min del har hester alltid, og spesielt de siste ti årene, spilt en stor rolle i å komme seg opp av grøften både psykisk og fysisk. På gode dager er det mestringsfølelse og lidenskap, på dårlige dager er det et tupp i ræva og ankerpunkt i livet. 

– Hvordan startet hesteinteressen din?

– Hesteinteressen min går tilbake så langt jeg kan huske, men ballen begynte for alvor å rulle da jeg var seks år. Jeg var syk, og måtte på den tiden ta masse blodprøver. Jeg hadde sprøyteskrekk, og byttet blodprøver mot ridetimer. 

Lisa er evig takknemlig for at Anna Schultz tok seg tid til å forevige henne med Baco og datteren. Foto: Anna Schultz

– Topp tre favorittshooter med Baco?

– Vi har vært heldige og har hatt enormt mange flotte photoshooter, men om jeg skal trekke frem noen, må det først og fremst være da Anna Schultz fotograferte oss etter graviditeten. Jeg var så nervøs at vi tok den i bakhagen hos mamma. Lea var bare noen måneder gammel, så hun måtte være med, og min samboer var med som barnepasser og støtte. Bare den følelsen av at alle hjalp til med å legge til rette for at det skulle være en fin opplevelse, gjør at jeg blir glad. Anna jobber alltid smidig og enkelt. Hun vet hva hun vil ha. På slutten spurte jeg om Lea kunne få delta på noen bilder. Man tror man vet hva kjærlighet er før man blir mamma, men det aner man ikke. Anna leverte som alltid, og bildet av meg, Lea og Baco kommer alltid til å henge høyt i kurs hos meg, sier Lisa, og fortsetter:

– Deretter synes jeg shooten hvor Ada Marlene Vrolijk tok bildet av Baco som hun vant Landskonkurransen i kategori Natur med, var en herlig dag med mye latter og gode venner. Og ikke minst besøket vårt fra Danmark med Sandra fra Tales of Sipo. I sommer venter nye spennende besøk, og jeg håper bare vi klarer å levere noe. 

– Hvordan ser en drømmedag med hest ut?

– En drømmedag med hest er ubegrenset med tid, en enorm eventyrlig skog som slynger seg langs en rolig elv, og en god venn eller to. Kanskje en piknikkurv med noe god mat og drikke. 

– Hva er det viktigste du har lært av hesten din?

– Hestene har lært meg å aldri gi opp. Det finnes utrolig nok alltid en vei. 

Baco er en 13 år gammel PRE. Han var bare fire år da han og Lisa ble et team. Foto: Veronica Samnøy
Lisa importerte Baco fra Spania. Men han glir rett inn i de norske omgivelsene også. Foto: Anna Schultz

– Hvilke hestefotografer anbefaler du?

– Det er flere flotte der ute. Vi har hatt besøk fra Danmark, Nederland, Tyskland og Belgia. Mitt beste tips i forbindelse med å booke en shoot er rett og slett å benytte sosiale medier til å sjekke de forskjellige fotografene og deres portfolioer. Velg den som er nærmest det resultatet du ønsker. Jeg elsker for eksempel den romantiske portrettstilen til Anna Schultz, mens Ada Marlene Vrolijk tar råflotte actionbilder gang på gang. 

– En gren du har drømt om å prøve?

– Stuntridning, om det kan kalles en gren? Men jeg tror både magemusklene og nervene mine håper vi aldri gir det et forsøk. 

– Noen gode tips til nybakte mammaer med hest, for å få tid i stallen? 

– Det første tipset gjelder tiden før du er nybakt mamma. Pass på at du har en god mann ved din side, som respekterer deg og forstår at din greie ikke forsvinner. Livet ditt bare blir rikere, ikke mindre fullstendig. Tidsklemma kommer man ikke unna, men be om hjelp av menneskene rundt deg. Flere enn du tror ønsker å hjelpe, men vet kanskje ikke helt hvordan. Og senk skuldrene og forventningene litt. Kjøp en vogn som tåler stallen, en bæresele og en god babycall. Vurder om det kan lønne seg å plassere hesten på en fullpensjonsstall for en periode. Det er det jeg angrer mest på at jeg ikke gjorde, så hadde jeg sluppet å ha så dårlig samvittighet overfor alle som bidro. Og ikke minst kunne jeg kost meg med hesten når jeg først hadde stalltid.   

– Kjøp en vogn som tåler stallen, en bæresele og en god babycall, sier Lisa om det å kombinere mammalivet og hestelivet. Foto: Anna Schultz

– En ting du skulle ønske du var bedre på som rytter eller hestemenneske?

– Som rytter skulle jeg ønske at jeg ikke lot frykt ta overhånd innimellom. Som hestemenneske skulle jeg ønske jeg var flinkere til å holde meningene mine for meg selv. 

– Tre personer som inspirerer deg?

– Thea Nilsen fordi hun aldri gir opp, Ben Atkinson fordi han er et utrolig hestemenneske og en ærlig sjel, og mamma fordi hun har et hjerte av gull og fordi hun har strukket seg langt for at jeg både skulle beholde hestelivet og oppleve det å selv bli mamma som en positiv ting.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng