– Hver gang jeg kom i stallen ble jeg møtt med et vrinsk. Selv når Kadimah stod ute. Det er noe av det som gjør det vanskelig å returnere til stallen, sier Helene Vermundsen. Foto: Privat
Aktuelt

– Hun lå på siden i sanden, med salen på magen og det ene bakbenet knekt av

Distanserytter Helene Vermundsen (21) var på landslagssamling da hun denne søndagen red ut på rideturen som skulle endre alt. En rideulykke ble årsaken til at hun mistet Kadimah - hennes første hest og beste venn de siste fire årene.
Kadimah var liten, men en veldig rask hest. Hun elsket å være ute på tur. Foto: Privat

Søndagen er fremdeles litt tåkete for Helene Vermundsen. Landslagssamlingen for distanseryttere på Gyland i Agder endte med et stygt fall, ambulansebesøk, veterinærbesøk og mange tårer. Selv om det går bra med Vermundsen nå, er det et stort sår som aldri vil leges. Kadimah er borte for alltid.

– Det var en ulykke som kunne skjedd hvem som helst, sier hestejenta som holder til i Sandnes. 

Enda hun hadde store smerter i kroppen selv, var hun med Kadimah til siste sekund.

– I det de skulle trykke på knappen lukket jeg øynene. Jeg husker ikke om jeg hørte lyden. Så kom ambulansen, og jeg måtte si takk for alt.

Vermundsen håpet på mange flere år og distanseritt sammen med hoppa. Foto: Alf Magne Sjøveian

– Hun ga aldri opp, og prøvde alltid sitt beste

– Det er ikke ofte man møter hester som henne. Hun brant virkelig for det hun elsket, og hun hadde det aller best når hun ble brukt.

Vermundsen kjøpte Kadimah usett fra Danmark i 2018. Hun trengte ikke mer enn et bilde av henne for å skjønne at dette var hesten hun ville ha. Hoppa ble hennes første egne hest.

Om noen uker skulle fullblodsaraberen blitt ti år. Hun var ingen stor hest, men hadde masse kraft og fart i den lille kroppen. Dessuten hadde hun et pågangsmot som gjorde henne til en god distansehest.

– Jeg husker spesielt godt et ritt der vi skulle ri fem mil. I siste etappen merket jeg at det var noe som skurret, men hun ga alt likevel. I vetsjekken etterpå var hun halt. Det hadde hun ikke brydd seg om, og det sier mye om arbeidsviljen som fantes i henne. Hun ga aldri opp, og prøvde alltid sitt beste. Det var kanskje det jeg beundret aller mest ved henne, sier Vermundsen. 

Denne helga var de to på landslagssamling alene, men med litt salproblemer fikk de ikke vært med på opplegget som planlagt. På søndagen skulle de ut på en ridetur for å teste en ny sal.

– Jeg har slitt med å finne en sal som passer henne. Men denne så ut til å passe bedre. Jeg fikk anbefalt å ta en tur for å sjekke at den satt greit, og vi red ut alene for å finne stien de andre hadde ridd. Men jeg fant den ikke, og red en annen sti. Å finne nye stier er man vant med som distanserytter.

Skjønte at det ikke nyttet å gråte

De kom til en liten og steinete bakke, og til venstre for stien var det ganske vått. Kadimah vegret seg for å gå der, og hun forsøkte å snu.

Vermundsen klarte seg med noen mindre skader og en forslått kropp. Den mentale påkjennelsen var den verste. Men hjelmen viser hvor viktig det er med god beskyttelse. Foto: Privat

Brått havnet hoppa i ubalanse, salen skled rundt og Vermundsen falt av. Dermed løp Kadimah av gårde.

– Jeg sendte en melding i gruppesamtalen på Facebook om at jeg hadde falt av og ikke fant hoppa mi. Halvveis i svime av å ha slått meg godt, bevegde jeg meg tilbake. Så hørte jeg de andre, og like etter så jeg Kadimah. Hun lå på siden i sanden, med salen på magen og det ene bakbenet knekt av. Med det samme skjønte jeg alvoret i situasjonen.

På en eller annen måte hadde Kadimah skadet seg hardt. Det var et åpent brudd, bare holdt sammen av huden, og det så grusomt ut. Vermundsen minnes at hun gråt og skrek, og ble tatt imot av en av de andre på samlingen da hun falt sammen. 

– Alt skjedde så fort. Jeg skjønte at det ikke nyttet å gråte, men at jeg måtte holde meg rolig, og sitte sammen med henne for at hun ikke skulle reise seg. Så måtte jeg ta farvel, for det var bare snakk om tid før det ville komme noen og avlive henne. 

De andre på samlingen hjalp til med å kontakte veterinær, og ordne med foten som var brukket.

Det var da Vermundsen selv trakk seg litt unna for å summe seg at hun valgte å ringe 113. Det gjorde hun gjennom appen Hjelp 113, som hun lastet ned etter en rideulykke for noen år siden.

– Jeg begynte å se stjerner og også litt dobbelt. Med Hjelp 113 slipper du å forklare hvor du er, siden de finner posisjonen din gjennom appen. Under sist ulykke lå jeg med knekt kragebein underveis i et ritt, og siden har jeg alltid hatt med telefonen min med den appen. 

For første gang på fire år står Vermundsen uten hest. Det vil nok ta tid før hun ikke sammenlikner alle andre hester med Kadimah. Ingen kan erstatte henne. Foto: Privat

– Hva hvis vi bare ikke red ut på den turen?

Da veterinæren kom for å avlive, trakk Vermundsen seg litt unna, så hun fikk oppleve inntrykkene på avstand. Etter at avlivingen var et faktum, og ambulansen var kommet frem, gikk hun bort for å ta farvel med Kadimah for siste gang.

– De andre på samlingen tok av sko og klippet av litt man og hale for meg. Nå prøver jeg å tenke at hun er et bedre sted, men det er klart at de vonde «hva hvis-tankene» kommer. Hva hvis vi bare ikke red ut på den turen?

Distanserytteren lærte mye av Kadimah, og håper hun klarte å gi noe tilbake. I år var drømmen å få et føll etter hoppa, etter å ha prøvd å bedekke fra mai til august i fjor.

– Hun ble drektig i august med hingst nummer to. Da hadde jeg brukt mye tid og penger på å få henne drektig. Men på 90 dagers-kontrollen var fosteret kastet. Det var en tung tur hjem igjen etter å ha fått den beskjeden, sier Vermundsen. 

Nå løper distansehesten på de evige grønne enger med sitt ufødte føll. Vermundsen takker sportsutvalget og landslagsveterinæren for all støtte og hjelp, og for hvordan de har fulgt henne opp under og etter hendelsen. 

Hun håper å komme tilbake med en ny hest. Hestene har vært som terapi for henne hele livet, og ikke noe hun vil være uten. Men hun vet at ingen vil kunne erstatte Kadimah. 

Kadimah var tydelig smertepåvirket etter ulykken. Men hun forlot verden med ørene fremover. Dette bildet er tatt etter avlivingen. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng