Almar fikk en traumatisk start på livet. Men i dag er han likevel en skikkelig fin og snill hingst. Foto: Privat
Aktuelt

– Han ble reddet av hestemiljøet

I mai for ett år siden fikk Jarla en vakker hingst, før hun selv mistet livet grunnet tarmslyng. Takket være alle som engasjerte seg, var ikke slaget tapt for Almar. Nå er åringen snart klar for å stilles ut: – Hodet hans er helt likt Jarlas, så det er nesten litt skremmende å se ham på avstand, sier eier Nina Brodahl.

Karine Næss (18) ventet føll på fjordinghoppa Jarla i mai fjor. Jarl Almar kom til verden hjemme på gården ikke langt fra Tønsberg, og føllingen var uten komplikasjoner. Det var umulig å forutse hva helgen ville bringe.

Jarla strålte av kjærlighet, og Almar fikk all omsorgen han trengte. Det var Jarlas forrige eier, Nina Brodahl, som skulle bli hingstens eier, siden de inngikk en føllavtale da Karine fikk hoppa. 

Noen dager etter føllingen fikk Jarla kolikk. Det viste seg å være tarmslyng, og alt skjedde så fort at hun døde i boksen like etter at veterinæren hadde vært der.

Almar gikk bort til henne for å prøve å drikke melk. Det var ikke til å forstå for hverken familien eller føllet - Jarla var borte. 

– Det har absolutt vært verdt det

Hele hestemiljøet engasjerte seg, og tilbød seg å hjelpe på alle mulige måter.

Sunshine Meadows tok til seg lille Almar uten å nøle. Han ble smurt inn i restene etter morkaka fra hennes avdøde føll. Foto: Privat

Innlegget om ammehjelp ble delt over tusen ganger, men Almar var liten og svak, og lenge var tilstanden hans kritisk. 

Tre hopper ble forsøkt satt sammen med Almar, men det fungerte ikke med noen av dem. Med hjelp fra Lill-Tove Skar, som hadde en bekjent i travmiljøet, fant de Sunshine Meadows i Skiptvet.

Travhoppa hadde fått et dødfødt føll samme dag, og tok til seg fjordingføllet som sin egen. 

– Han ble reddet av hestemiljøet, sier Karine når hun ser tilbake på hendelsen.  

Etter at hingsten kom til fostermoren, har han stått i flokk. Nina har stor tro på at det å stå med hoppa, samt andre hopper og føll, har hjulpet han med å bli en ordentlig hest uten uvaner fra den uvanlige kontakten med mennesker.

– Hun ble moren hans på alle måter. Men han traff ingen andre fjordinger før han kom til Andebu og møtte Trollfjord - en hingst på samme alder. De ble bestevenner fra første stund.

Sunshine Meadows var med da han flyttet til Lerskall Stall- og Hestepensjonat i Andebu, for å stå med andre unge hingster. Hun ble også værende en liten stund for å gjøre overgangen enklere. 

Skal snart stilles ut på Jarlsbergutstillingen

I dag er Almar en utrolig hyggelig og grei hingst, som vrinsker Nina velkommen når hun er på besøk.

Nina Brodahl og Almar da han stod i flokk med Sunshine Meadows. Foto: Privat

– Han er ikke veldig preget av å ha mistet moren sin, og jeg vil si han er som åringer flest. Han er veldig grei med det meste, er ikke spesielt redd for noe og lærte tidlig å kjøre henger, sier hun.

Almar var på Bjerke med kolikk i september, hvilket heldigvis gikk bra. Han ble frisk igjen med bare medisiner, og siden har han vært helt bra.

– Vi sørget for at han ble tidlig grunnvaksinert, for at han skulle ha god beskyttelse på alle måter. Når en hest mister moren sin på den måten, er de ekstra sårbare. Han fikk også ekstra råmelk fra Sunshine Meadows. Det er mange små ting som må klaffe for at alt skal gå bra, og det har kostet utrolig mye penger å «redde» Almar. Men det har absolutt vært verdt det.

4. juni venter utstilling på Jarlsberg for hingsten, som helt tydelig har fått med seg mye fra moren sin. Nina er spent på hvordan han gjør det på utstillingen, og ser frem til at han skal bli en brukshest som kan være med på alt.

– Han er i dag verdens kuleste hest, og ikke redd noe, så jeg tenker det skal gå bra. Fordelen med fjordinger er at de er godt egnet til det meste, avslutter Nina.

Almar til venstre og Trollfjord til høyre. De to ble bestevenner med en gang. Foto: Privat

– Jeg kjenner det på hele kroppen

Karine har opplevd ganske kraftige reaksjoner i ettertid av Jarlas bortgang, og hun ønsker å videreformidle til andre som går igjennom liknende opplevelser med hestene sine at det er viktig å få hjelp. Én ting var å miste sin beste venn etter syv år, men noe annet var hvor dramatisk det var, og at hun stod midt i det hele.

– Etter en opplevelse der så mye skjedde på så kort tid, er det ikke bare sorgen som må jobbes med i ettertid, men også selve traumen. Selv har jeg hatt angstanfall som har resultert i turer til legevakten.

Hun utdyper at hun får hjelp av en traumeterapeut til å bearbeide minnene og bildene som dukker opp i hodet fra denne måneden for ett år siden. 

– Jeg kjenner det på hele kroppen nå som det er mai igjen, og minnes hendelsen i detalj. Slike ting er tungt psykisk, men med god hjelp fra faglærte og mye tid med Maia og Gelmir går det fremover.

Islandshesten Gelmir ble en del av familien i fjor, for at ponnien Maia skulle ha selskap, og for at Karine skulle komme seg tilbake på hesteryggen. Han har vært en god venn og støtte for både Karine og Maia.

– De to er litt som et gammelt ektepar nå. Gelmir sier ifra til Maia at han helst vil ha meg for seg selv, avslutter Karine.

Karine Næss ser stadig mer av Jarla i Almar, og det stikker litt i hjertet når hun tenker på at han har fått akkurat det samme blikket som moren sin. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng