Frigstad brukte flere år på å skape en treningshverdag som ga Pegasus glede og mestring. Foto: Margrethe Olsen Berge
Reportasje

– Jeg opplever at han er blitt en hest som har mer tro på seg selv

Stine Frigstad (23) visste ikke hva hun skulle gjøre for å hjelpe Pegasus med atferdsproblemene. Så kom hun borti klikkertrening og Intrinzen-ideologien, og en ny verden åpnet seg.

Stine Frigstad kjøpte islandshesten Pegasus i 2014. Han var innesluttet, utagerende og ikke interessert i den treningen han ble tilbudt. Men Frigstad ville ikke gi opp hesten hun møtte på sin første rideleir som tolvåring. 

– Jeg ble tvunget til å lete etter noe som fungerte for ham. Vi prøvde islandshestkurs, natural horsemanship og akademisk, men han ga ikke mye respons på noe av det. 

I mange år kom de ikke lenger ut på tur alene enn til enden av tomta. Først da Frigstad litt tilfeldig prøvde positiv forsterkning, merket hun at det skjedde noe med Pegasus.

– Han begynte å åpne seg. Slik begynte jeg å kikke mer på klikkertrening, og i 2018 fant jeg Intrinzen. 

– Innen terapi for mennesker begynner man å se at mye variasjon er viktig, men hesteverden sitter fortsatt litt igjen i holdningen om at det kun er én riktig måte å gjøre ting på, sier Frigstad. Foto: Privat

Hesten har alltid mulighet til å si nei

Frigstad forteller at treningsideologien Intrinzen bygger på forskning om hva man vet om hvordan hestens hode fungerer, og hvordan hjelpe den med å få tilbake kroppens bevegelighet.

– Man ønsker å trygge hesten, og gi den kontroll over egen kropp. Det er en veldig vitenskapelig basert treningsmetode, og det er bare noen få i Norge som driver fullt og helt med det.

Frigstad studerer husdyrvitenskap på NMBU, og har i faget hestevitenskap lært mer om avl, ernæring, trening og adferd hos hest. Foto: Privat

Selv er hun opptatt av å bruke denne treningen som et supplement til annen trening, deriblant klikkertrening, kjøring, ridning og løshopping. Variasjonen opplever hun som sunn for Pegasus. 

– Jeg opplever at han har blitt en hest som har mer tro på seg selv. Intrinzen-treningen skal gi en hest som er både motstandsdyktig for skader og robust mentalt. 

Den største forskjellen mellom Intrinzen og vanlig klikkertrening er at man innen førstnevnte ikke bygger opp en adferd litt og litt, som på engelsk omtales som «shaping».

Innen Intrinzen ønsker man heller at adferden skal være et resultat av oppgavene man gir hesten i det miljøet den er i. 

– Handlingene skal være autentiske, og hesten kan alltid velge å si nei. Man ønsker heller aldri repetisjon av nøyaktig samme bevegelse, men helst en økt der den samme øvelsen skaper ti forskjellige bevegelser. Slik får hesten ulike signaler opp til hjernen, et bredere bilde av hva kroppen kan gjøre, og mindre slitasje på sener og ledd.

Et av målene med treningen er at Pegasus selv skal ønske å delta i den. Foto: Margrethe Olsen Berge

Noe man burde lært allerede i rideskolen

I klikkertrening bruker man et verktøy, eller en «klikker», som et læringsverktøy. For Pegasus er klikkeren et signal på «ja», men også «stopp». Når Frigstad bruker klikkeren, skjønner han at det var akkurat dette hun ønsket at han skulle gjøre, og at han skal avbryte handlingen for å få godbit.

– I tillegg bruker jeg et ord, «dyktig», på samme måte. Det er en back-up, dersom jeg ikke har klikker, eller den ikke fungerer. 

– Hvordan vil du anbefale andre å gå frem dersom de vil trene etter Intrinzen-ideologien?

Man bør først lære seg vanlig klikkertrening, samt det grunnleggende innen positiv og negativ forsterkning, og positiv og negativ straff. De fire sistnevnte tingene er noe alle bør lære allerede i rideskolen. Jeg synes det er utrolig synd at voksne hestefolk ikke har denne kunnskapen, sier Frigstad, og fortsetter:

– Den grunnleggende kunnskapen er lavterskel, og man finner en del ved noen Google-søk. Den videre teorien finnes det bøker om, samt videoer på YouTube. Sier flere kilder det samme, kan man anta at det er troverdig informasjon.

Positiv betyr at noe legges til, mens negativ betyr at noe trekkes fra. Forsterkning gjør at handlingen øker, mens straff at handlingen reduseres. Slik kan man jobbe med ønsket og uønsket adferd på flere måter. 

Positiv forsterkning: Noe som begynner eller blir gitt øker sannsynligheten for at handlingen gjentas.

Negativ forsterkning: Noe som slutter eller blir tatt bort øker sannsynligheten for at handlingen gjentas.

Positiv straff: Noe som begynner eller blir gitt reduserer sannsynligheten for at handlingen gjentas.  

Negativ straff: Noe som slutter eller blir tatt bort reduserer sannsynligheten for at handlingen gjentas.

Godbiter er til god hjelp, men det krever at du legger tid og arbeid i å vise hesten hvordan den skal forholde seg til godbitene, mener Frigstad. Foto: Privat

– Godbiter i trening er et skikkelig godt verktøy

Frigstad utdyper at teknikkene og kunnskapen om hvordan hesten fungerer, lærer og merker smerte er viktige redskaper å ha med seg når man trener hest. 

– Miljøet er opptatt av å lære bort redskaper, og la folk prøve seg frem på egenhånd. Det oppfordrer til kreativitet og læring. Dette er ikke den eneste måten å gjøre ting på, det er bare én mulig fremgangsmåte.

– Hva er de viktigste egenskapene hos et hestemenneske synes du?

– Åpenhet, nysgjerrighet og vilje til å lære. Jeg tror vi alltid må være åpne for å forbedre oss, for når vi jobber med dyr blir vi aldri ferdig utlært.

– Det å bruke belønning gir en hest som er mer ivrig og positiv å ha med å gjøre, sier Frigstad. Foto: Privat

– Hva er det viktigste du har lært av Pegasus, da?

– Jeg tror det viktigste han har gitt meg er tålmodighet, samt et ønske om å vite mer. Jeg må tenke og alltid spørre «hvorfor?». 

Dersom du sitter igjen og tenker at hesten din ikke kan trenes ved hjelp av klikkertrening og positiv forsterkning fordi den napper eller stresser, har Frigstad noen meninger å dele:

– Klikkertrening er en gren på lik linje med alle andre grener, og det vil si at hesten må lære det. Du bør starte helt på bunnen og lære hesten manerer. Det mange gjør feil, er at de begynner å trene med godbiter uten at hesten vet hvordan den skal oppføre seg rundt godbitene. Så klager de over at hesten er masete, sier hun, før hun avslutter:

– Godbiter i trening er et skikkelig godt verktøy, men det må læres bort, og det må gjøres skikkelig. 

Du finner nettsiden til Kathy Sierra om Intrinzen her. Hun har laget digitale kurs om ideologien. Du kan også høre mer i podcasten «The Whole Horse Podcast with Alexa Linton».

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng