– Jeg opplever at han er blitt en hest som har mer tro på seg selv
Stine Frigstad kjøpte islandshesten Pegasus i 2014. Han var innesluttet, utagerende og ikke interessert i den treningen han ble tilbudt. Men Frigstad ville ikke gi opp hesten hun møtte på sin første rideleir som tolvåring.
– Jeg ble tvunget til å lete etter noe som fungerte for ham. Vi prøvde islandshestkurs, natural horsemanship og akademisk, men han ga ikke mye respons på noe av det.
I mange år kom de ikke lenger ut på tur alene enn til enden av tomta. Først da Frigstad litt tilfeldig prøvde positiv forsterkning, merket hun at det skjedde noe med Pegasus.
– Han begynte å åpne seg. Slik begynte jeg å kikke mer på klikkertrening, og i 2018 fant jeg Intrinzen.
Hesten har alltid mulighet til å si nei
Frigstad forteller at treningsideologien Intrinzen bygger på forskning om hva man vet om hvordan hestens hode fungerer, og hvordan hjelpe den med å få tilbake kroppens bevegelighet.
– Man ønsker å trygge hesten, og gi den kontroll over egen kropp. Det er en veldig vitenskapelig basert treningsmetode, og det er bare noen få i Norge som driver fullt og helt med det.
Selv er hun opptatt av å bruke denne treningen som et supplement til annen trening, deriblant klikkertrening, kjøring, ridning og løshopping. Variasjonen opplever hun som sunn for Pegasus.
– Jeg opplever at han har blitt en hest som har mer tro på seg selv. Intrinzen-treningen skal gi en hest som er både motstandsdyktig for skader og robust mentalt.
Den største forskjellen mellom Intrinzen og vanlig klikkertrening er at man innen førstnevnte ikke bygger opp en adferd litt og litt, som på engelsk omtales som «shaping».
Innen Intrinzen ønsker man heller at adferden skal være et resultat av oppgavene man gir hesten i det miljøet den er i.
– Handlingene skal være autentiske, og hesten kan alltid velge å si nei. Man ønsker heller aldri repetisjon av nøyaktig samme bevegelse, men helst en økt der den samme øvelsen skaper ti forskjellige bevegelser. Slik får hesten ulike signaler opp til hjernen, et bredere bilde av hva kroppen kan gjøre, og mindre slitasje på sener og ledd.
Noe man burde lært allerede i rideskolen
I klikkertrening bruker man et verktøy, eller en «klikker», som et læringsverktøy. For Pegasus er klikkeren et signal på «ja», men også «stopp». Når Frigstad bruker klikkeren, skjønner han at det var akkurat dette hun ønsket at han skulle gjøre, og at han skal avbryte handlingen for å få godbit.
– I tillegg bruker jeg et ord, «dyktig», på samme måte. Det er en back-up, dersom jeg ikke har klikker, eller den ikke fungerer.
– Hvordan vil du anbefale andre å gå frem dersom de vil trene etter Intrinzen-ideologien?
– Man bør først lære seg vanlig klikkertrening, samt det grunnleggende innen positiv og negativ forsterkning, og positiv og negativ straff. De fire sistnevnte tingene er noe alle bør lære allerede i rideskolen. Jeg synes det er utrolig synd at voksne hestefolk ikke har denne kunnskapen, sier Frigstad, og fortsetter:
– Den grunnleggende kunnskapen er lavterskel, og man finner en del ved noen Google-søk. Den videre teorien finnes det bøker om, samt videoer på YouTube. Sier flere kilder det samme, kan man anta at det er troverdig informasjon.
Positiv betyr at noe legges til, mens negativ betyr at noe trekkes fra. Forsterkning gjør at handlingen øker, mens straff at handlingen reduseres. Slik kan man jobbe med ønsket og uønsket adferd på flere måter.
Positiv forsterkning: Noe som begynner eller blir gitt øker sannsynligheten for at handlingen gjentas.
Negativ forsterkning: Noe som slutter eller blir tatt bort øker sannsynligheten for at handlingen gjentas.
Positiv straff: Noe som begynner eller blir gitt reduserer sannsynligheten for at handlingen gjentas.
Negativ straff: Noe som slutter eller blir tatt bort reduserer sannsynligheten for at handlingen gjentas.
– Godbiter i trening er et skikkelig godt verktøy
Frigstad utdyper at teknikkene og kunnskapen om hvordan hesten fungerer, lærer og merker smerte er viktige redskaper å ha med seg når man trener hest.
– Miljøet er opptatt av å lære bort redskaper, og la folk prøve seg frem på egenhånd. Det oppfordrer til kreativitet og læring. Dette er ikke den eneste måten å gjøre ting på, det er bare én mulig fremgangsmåte.
– Hva er de viktigste egenskapene hos et hestemenneske synes du?
– Åpenhet, nysgjerrighet og vilje til å lære. Jeg tror vi alltid må være åpne for å forbedre oss, for når vi jobber med dyr blir vi aldri ferdig utlært.
– Hva er det viktigste du har lært av Pegasus, da?
– Jeg tror det viktigste han har gitt meg er tålmodighet, samt et ønske om å vite mer. Jeg må tenke og alltid spørre «hvorfor?».
Dersom du sitter igjen og tenker at hesten din ikke kan trenes ved hjelp av klikkertrening og positiv forsterkning fordi den napper eller stresser, har Frigstad noen meninger å dele:
– Klikkertrening er en gren på lik linje med alle andre grener, og det vil si at hesten må lære det. Du bør starte helt på bunnen og lære hesten manerer. Det mange gjør feil, er at de begynner å trene med godbiter uten at hesten vet hvordan den skal oppføre seg rundt godbitene. Så klager de over at hesten er masete, sier hun, før hun avslutter:
– Godbiter i trening er et skikkelig godt verktøy, men det må læres bort, og det må gjøres skikkelig.
Du finner nettsiden til Kathy Sierra om Intrinzen her. Hun har laget digitale kurs om ideologien. Du kan også høre mer i podcasten «The Whole Horse Podcast with Alexa Linton».