Almar sammen med fostermamma Sunshine Meadows på Bjerke denne helga. Foto: Privat
Reportasje

– Det var fint å se at han hadde det bra, men det var en sterk påminnelse om hvor galt det gikk

Bare fem dager gammel, mistet fjordingen Almar mammaen sin. Ei travhoppe ble redningen. Men livet har ikke vært en dans på roser siden. Og for Karine, fikk ikke denne historien noen lykkelig slutt i det hele tatt.
Almars første møte med Sunshine Meadows. Foto: Privat

Almar var vitne til at moren døde ved siden av ham i boksen, som følge av tarmslyng, fem dager etter fødselen. Etter en brutal start på livet, og etter å ha lett lenge etter amme, fant familien en fostermor der det klaffet. 

– Sunshine Meadows var preget av å ha mistet føllet sitt, og for henne var det en glede å få Almar. Og ikke minst for Almar å endelig få en mor, forteller Karine Næss.

Den anerkjente avlshoppa tok til seg Almar som sin egen, etter å ha fått et dødfødt føll. Denne sommeren har de stått på beite sammen på Lystad Gård. De kommer til å gå sammen til han er avvendt henne, og så er planen at han skal stå på beite med andre unghingster på stallen neste høst. 

Det var 17 år gamle Karine som eide Almars mamma, Jarla. Hun har besøkt han flere ganger denne sommeren, og er takknemlig for all hjelpen hun har fått av Lil-Tove Skar og Wenche Hestad.

– Han har det veldig bra, og vokser masse. Vi trodde og håpet det var slutt på dramatikken nå. Men det var det ikke, sier hun. 

– Det hadde vært forferdelig å miste Almar også, sier Karine, etter forrige helgs besøk på Bjerke. Foto: Privat

– Han var så dårlig at de ikke visste om han kom til å overleve

Denne helga fylte han fire måneder, men helga ble ikke så fin som den skulle ha blitt. Almar fikk kolikk, og natt til lørdag, ble han kjørt til Bjerke. Sunshine Meadows var med. 

– Jeg fikk en telefon om at han hadde fått kolikk, og selv etter behandling av veterinær, ble han bare verre. Han var så dårlig at de ikke visste om han kom til å overleve. 

Men Almar kjempet mot kolikken, og lørdag ettermiddag var han bedre. I løpet av helga var formen hans stabil igjen, og mandag morgen fikk Karine en ny telefon:

– De var på vei til Bjerke for å hente ham hjem igjen. 

– Det hadde vært forferdelig å miste Almar også. Etter det som skjedde med Jarla, har det vært en trøst at han overlevde. Vi håper virkelig han går en bedre tid i møte. 

– Det var veldig rart å se han sammen med en så annerledes hest, sier Karine. Foto: Privat

Det gikk ikke som det skulle

Men for Karine har de siste månedene vært tøffe. Hun mistet sin beste venn, Jarla, etter syv år sammen. Hun trengte tid til å finne ut hva hun ville videre. Og hun ble stadig påminnet hva de hadde gått igjennom:

– Det var veldig rart å se han sammen med en så annerledes hest. Han var så malplassert. Det var fint å se at han hadde det bra, men det var en sterk påminnelse om hvor galt det gikk.

Karine orket ikke ha for mye med Almar å gjøre, da han minnet henne på hoppa hun mistet. Hjemme på gården, hadde hun også en blandingsponni, som ble stående alene.

– Da ulykken skjedde i mai, tok folk raskt kontakt for å tilby stallplass til henne. Mandagen etter, prøvde vi å sette henne sammen med noen andre hester, men hun fungerte ikke i den flokken. Noen sa de kunne komme med selskapshest til oss, og det endte med at vi fikk låne en shetlandsponni hele sommeren, sier hun, og fortsetter:

– Vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre. Det var ikke en situasjon vi hadde sett for oss i det hele tatt. Men det er utrolig mange som har brydd seg, forsøkt å hjelpe og spurt hvordan det går. 

Takket være at så mange tilbød seg å hjelpe, fikk blandingsponnien til Karine raskt selskap av denne shetlandsponnien. Foto: Privat

– Han var akkurat det jeg trengte for å komme meg videre

Gelmir hjalp Karine med å komme seg videre. Foto: Privat

– I tida etter at Almar fikk en ny mamma, fikk jeg ofte høre at det var bra det endte godt. Hendelsen ble omtalt som en hendelse med en lykkelig slutt, fordi Almar overlevde. For meg vil det aldri være noen lykkelig slutt, uansett hvor glad jeg er for at Almar har det bra. Jeg er takknemlig, men det forandrer ikke det faktum at hendelsen for meg alltid vil være et mareritt. Føllet, som ikke var mitt, overlevde. Men det gjorde ikke bestevennen min gjennom syv år. Det synes jeg er viktig å formidle til andre som kanskje har opplevd liknende. 

Karine visste ikke hva hun ville eller trengte. Hun hadde ponnien hjemme, og det å selge henne var aldri et tema, men hun visste ikke om hun klarte å kjøpe en ny hest.

– Det var ikke noe gøy etter det som skjedde. Jeg hadde ingen glede av hestene i det hele tatt. 

Så dukket det opp en islandshest som virket aktuell. Karine prøvde ham, og de klikket bra. I slutten av juni, ble det Gelmir og henne. 

– Han ga meg noe å tenke på, og var både utfordrende og morsom. Han var akkurat det jeg trengte for å komme meg videre.

– Han er en ramp, og krever mye av meg. Men vi trives veldig godt sammen, avslutter Karine. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng