Et hingsteføll kom til verden på Farstad i Møre og Romsdal. Noen timer senere var mammaen hans en stjerne på himmelen. Foto: Privat
Aktuelt

– Det snudde så fort da det først gikk galt

I forrige uke fikk Natalie Kvalsvik et nydelig hingsteføll etter hoppa si. Hoppa vasket ham ren, og alt så bra ut. Så kom alvoret, og hesteeieren stod uten avlshoppe i en stall full av blod.

Natalie Kvalsvik ventet spent på sitt andre føll med avlshoppa Pixel, en 18 år gammel varmblodshest. Natt til 4. mai begynte det å skje ting, og et stort hingsteføll kom til verden. 

Tre timer etter følling endret alt seg. På få timer var Kvalsvik vitne til en hesteeiers verste mareritt, og scener få veterinærer i Norge har erfaringer med. Livmoren til hoppa hadde vrengt seg, og kom ut sammen med etterbyrden.

– Det snudde så fort da det først gikk galt. Jeg hadde allerede delt et bilde av mor og føll hilste på hverandre for første gang, etter en nærmest perfekt følling. Det var som å trykke på en bryter, fra hun stod der og stelte med føllet, til at hun kollapset av smerter, sier Kvalsvik. 

– Det sivet ut blod over alt

Montecelli var et stort føll, og selv om etterbyrden kom litt sent, gikk alt etter boka de første timene. 

– Dette er slik jeg vil huske henne, som den fantastisk gode og snille mammaen hun var, sier Kvalsvik. Foto: Privat

Kvalsvik trakk seg ut av stallen, og lot mor og føll være sammen alene, mens hun fulgte med på kameraet.

– Han var sprek, og ville på beina med en gang. Etter to timer skulle jeg hjelpe til med å få etterbyrden til å slippe, og da slapp den. Men så stoppet det opp, og jeg avventet litt. 

Plutselig endret Pixel adferd. Det var gått tre timer siden Montecelli kom til verden, men nå var det som om hun glemte føllet helt. Samtidig så det nærmest ut som at enda et føll var på vei ut. 

– Vi hadde tatt ultralyd, og visste at det ikke var et føll til. Men noe stort var det, og jeg fikk tak i veterinæren min, og la ut bilde på en føllside på Facebook. Det var jo ikke red bag delivery, men det kom ut noe som sprakk opp. Det sivet ut blod over alt, sier hesteeieren.

Pixel virket helt apatisk, og føllet tråkket rundt i blodet i boksen. Etterbyrden dekket fortsatt over hva det egentlig var, men da veterinæren kom løpende inn, så han livmoren henge ut av hoppas bakpart.

Montecelli i boksen som etter hvert ble full av blod. Foto: Privat

Fokuset måtte flyttes til å redde føllet

– Sannsynligheten for en slik komplikasjon kan sammenliknes med å vinne toppremien i lotto. Da livmoren kom ut, skjønte vi at det var føllet som måtte reddes. I alle tilfeller veterinæren kjente til, har hoppa dødd. 

Siden Montecelli ikke hadde fått begynt å drikke enda, og sårt trengte råmelk, var det bare å begynne å melke Pixel. Allerede da skjønte Kvalsvik at hun måtte legge ut et innlegg og søke etter amme. 

Samtidig prøvde veterinæren å vaske livmoren ren. På andre produksjonsdyr er det vanlig å dytte den inn igjen for å holde moren i live til avkommet klarer seg uten råmelk. Så enkelt er det imidlertid ikke med hest.

– Det så ut som et slaktehus, og det forplantet seg til gangen. Mens hun stod der, kollapset hun rundt fem ganger. Og hun stoppet ikke å blø. Når jeg ser tilbake på de groteske bildene, er det uvirkelig at hun på det tidspunktet var i live.

Både Veterinærhøgskolen og Bjerke ble kontaktet, men prognosene var helt klare. Pixel ville ikke klare seg - det var bare et spørsmål om tid. 

Fra tiden der Montecelli var uten mamma. Han ble raskt trygg på menneskene i stallen. Foto: Privat

Humret et siste farvel

Montecelli var flyttet over i en tørr boks, og fikk melk på flaske. Han ante ikke hvilken dramatikk som foregikk utenfor dørene. 

– Jeg har sett mange forskjellige typer skader og sår, men dette var i en helt annen liga. Stalleieren kom inn og fikk sjokk, og ordet spredte seg raskt. Det luktet blod i hele stallen, og det var blodsprut oppover veggene. Montecelli gikk i flis som surklet under ham, sier Kvalsvik, og fortsetter:

– Pixel humret litt til ham da de stod i hver sin boks, og hun klarte å reise seg et par minutter. Så la hun seg ned igjen. Da vi leide henne ut, var hun så godt som neddopet. Det var den enorme mengden adrenalin som hadde holdt henne i live de siste timene. 

Under avlivingen trengte ikke veterinæren gi henne mange milliliter før kroppen så stopp, og hun fikk slippe. Hoppa hadde gjort alt hun kunne. Litt etter klokken tolv på formiddagen 4. mai sovnet hun inn.

En ny mamma

Kort tid senere kom den første hesten for å prøve seg som fostermamma, men hun ville ikke ta til seg Montecelli. Mens de ventet på hoppe nummer to, to dager etter følling, ble hingsten overbevist om at det var Kvalsvik som var moren. 

En ny relasjon etableres mellom Amokka og Montecelli. Foto: Privat

– Det hastet med ny fostermor, slik at han ville lære seg hesteadferd. Om hun så ikke hadde melk, ville det være mye hjelp i en hestemamma.

Hele lokalmiljøet på Farstad i Møre og Romsdal engasjerte seg, og Amokka, en premiert varmblods ridehest som stod i nærheten, kom til unnsetning. Hun var det Montecelli trengte, med både erfaring som mamma og masse tålmodighet.

– At andre hopper tar til seg ukjente føll gir mange hester en ny mulighet hvert år. Flaskeføllene får ikke lært hestespråket, så en fostermamma stod høyt oppe på prioriteringslista for meg. 

Ute på banen sammen for første gang, prøvde Amokka å sirkle inn den lille krabaten som fulgte Kvalsvik hakk i hæl.

– Jeg gikk på andre siden av gjerdet til ridebanen, og da forsøkte han å klatre gjennom porten han også. Men Amokka har vært kjempegod med ham, og allerede på søndag begynte han å følge etter henne inn igjen på egenhånd. 

Nå har hoppa begynt å produsere litt melk, og håpet er at hun vil kunne gi føllet melk på sommerbeite til sommeren. 

Dramatikken på stutteriet vekket en dugnadsånd i lokalmiljøet: – Det er helt fantastisk hvordan folk har stilt opp. Foto: Privat

– Det har ikke vært så mye tid til å reagere enda

Det jobbes døgnet rundt for å redde det fine hingsteføllet. Han skal ha melk annenhver time, og går på penicillin. Dessverre slet han litt med hovne ben de første dagene. 

Nå er det fullt fokus på å gi hingsteføllet alt han trenger: – Vi vil unngå varige mén hos Montecelli, sier Kvalsvik.

– Det har ikke vært så mye tid til å reagere enda. Det som stakk aller mest var å se Pixel ligge der, mens kråkene var på henne. Men så har Montecelli fått mat døgnet rundt, og det har vært lite tid til søvn og å faktisk fordøye det som har skjedd, sier Kvalsvik.

Avlshoppa kjøpte hun i 2019, og det første føllet kom i fjor. Også det var en hingst, og tanken var å prøve å få en hoppe etter henne, som kunne videreføre kvalitetene hennes. Tidligere har hun også fått flere flotte føll som gjør det bra på både kåringer og på konkurransebanen. 

Pixel var denne gangen bedekket med den premierte hingsten Monte Carlo, sønn av Dream Boy, som deltok under OL i Tokyo i fjor.

Like etter hendelsen, er Kvalsvik likevel klar på at hun ser optimistisk på det å avle igjen i fremtiden. Først venter noen store veterinærutgifter, samt stadig voksende regninger for råmelkerstatning. 

– I Norge kan man telle på én hånd hvor mange tilfeller man kjenner til av akkurat dette. Derfor er det viktig for meg å si at folk ikke må være redde for å oppleve dette. Det er veldig trist hvis det skal gjøre at andre kvier seg for å bedekke. På sikt står en ny avlshoppe på planen her, avslutter hun. 

Hest.no har valgt å ikke dele bilder av de sterke scenene og den blodige stallen. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng