Hesteeiere kan havne i en skvis dersom forsikringen ikke dekker den behandlingen hesten egentlig trenger. Illustrasjonsfoto: Pixabay
Aktuelt

– Ikke så mange tenker på dette før de må ta raske avgjørelser ved akutt sykdom

– Opereres hesten din i februar, er den teknisk sett ikke forsikret igjen før i januar neste år, sier veterinær Ragnhild Sølberg i Hestepraktiserende veterinærers forening. Mange hesteeiere erfarer at makssummen man kan forsikre hesten for i året er for lav hos forsikringsselskapene.

De fleste forsikringsselskaper tilbyr en forsikring av hest for veterinærutgifter fra 50 000 til maksimalt 100 000 kroner i året.

– Denne summen har ikke vært justert på mange år. Vi har fått flere tilbakemeldinger om at dette er problematisk, sier Ragnhild Sølberg.

Hun er veterinær med hestepraksis i Telemark og styremedlem i Hesteveterinærers praktiserende forening (HVF), og kan fortelle at det ikke skal mer til enn en akutt operasjon eller større utredning før denne summen er overgått. 

– Jeg har måttet fortelle at forsikringen kun dekker en behandling dersom vi venter til hesten eventuelt blir dårligere, sier Airina Kallmyr. Illustrasjonsfoto: Pixabay

– Det er veldig frustrerende

Airina Kallmyr, leder i HVF, forteller at det er vanlig at forsikringsselskapene opererer med en slik makssum. Noen ganger er dette mer enn nok, men får man en akutt syk eller halt hest, kan man plutselig stå i en vanskelig situasjon dersom man skulle oppleve flere problemer det samme forsikringsåret.

– Vi har fått et bedre tilbud innen veterinærmedisin i Norge, med mulighet for mer avanserte undersøkelser og bildediagnostikk. Dette inkluderer både CT-undersøkelser og MR av hest, hvilket er positivt i form av at man med en eksakt diagnose kan gi bedre behandling og vite mer om prognosene, sier hun, og utdyper:

– Men dette er også noe som koster. En halthetsutredning med oppfølging og behandling koster fort 30 000 kroner eller mer. Hvis man da er uheldig innen samme forsikringsår, som hvis hesten får kolikk og må operere, vil det gi en ny kostnad på 80 000 til 100 000 kroner. Ikke så mange tenker på dette før de må ta raske avgjørelser ved akutt sykdom. I helgene eller på kveldstid er det heller ikke alltid mulighet til å sjekke opp med forsikringsselskapene. 

En mulig løsning er et tilbud om en høyere makssum. Men det er i tillegg variasjoner mellom de ulike selskapene angående hva som dekkes i forsikringen. Noen forsikringsselskaper dekker for eksempel maksimalt 5000 kr for en CT-undersøkelse, men realiteten er at en slik undersøkelse koster det dobbelte for hesteeieren.

– Det hadde vært positivt med et tilbud om en premiumforsikring med høyere årlig makssum, siden de fleste ønsker en forsikring som en økonomisk trygghet dersom man må ta akutte valg. 

Mye som ikke dekkes grunnet spesifikke vilkår

Samtidig ser de flere problemer. Innen tannbehandling har det skjedd en enorm utvikling innen utredning og behandling. Veterinærene har vært i situasjoner der de må opplyse eieren om at hestens forsikring ikke vil dekke tannbehandlingen den trenger.

Dette er fordi noen selskaper har enkelte begrensinger på dekningsgrad av visse lidelser eller behandlinger, som for eksempel tannfrakturer. Det kan være veldig stor forskjell på de faktiske kostnadene for undersøkelser og behandling, og det selskapene dekker.

– Begynner vi behandling tidlig for å unngå sykdom, er det mye som ikke dekkes grunnet spesifikke vilkår. Jeg har måttet fortelle at forsikringen kun dekker en behandling dersom vi venter til hesten eventuelt blir dårligere. Det er veldig frustrerende, og ikke en situasjon noen er tjent med, sier Kallmyr. 

Mener kjørekostnader bør inngå i forsikringen

Sølberg kjører rundt i syv kommuner. Hun forteller at mange ikke vet at en standard forsikring ikke dekker kjøring, og heller ikke utstyr som brukes i behandlingen. Det kan fort bli store summer.  

– En gang ble jeg ringt om et føll som stod med 41 i feber. Det var 13 mil unna meg. Jeg kjørte dit, men det tok nesten to timer på dårlige veier. Det blir forferdelig dyrt når forsikringen til hesten ikke dekker kjøringen, sier hun, og fortsetter:

– Én ting er at vi kommer, men noe annet er kostnadene. Veterinærtjenesten er ingen dyr tjeneste i det store bildet, men både kjøring og tidsforbruk under behandlingen kan bli dyrt i akutte situasjoner, sier Sølberg. 

Kallmyr oppfordrer til å stille litt kritiske spørsmål til selskapet, og sette seg godt inn i de ulike selskapenes vilkår før man tegner en forsikring.

– Fra vårt ståsted er for eksempel kjørekostnader en naturlig del av det som bør dekkes, avslutter hun. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng