Marianne Øverlie ved Bjerke Dyrehospital viser hvor en spiserørsforstoppelse kan sitte. – Det kan sitte i hele spiserøret. Noen ganger kan man kjenne den, andre ganger ikke, sier Øverlie.
Fagstoff

– Hesten blir ikke kvalt, selv om det kan se sånn ut

De som har opplevd en hest sette fast fôr i halsen, oftest etter konkurranse eller hard anstrengelse, vet hvor dramatisk det kan oppleves. Men som regel går det helt fint.

Det er en ubehagelig opplevelse å se en hest sette fast fôr i halsen. Det kan skje hvor som helst og når som helst, men ofte skjer det etter løp eller hard anstrengelse.

– Årsaken er gjerne at hesten spiser for mye, for fort. Hester som kaster seg over maten og/eller svelger uten å ha tygget maten nok, kan lettere sette fast fôr i halsen. Når hesten tygger mindre, produseres det mindre spytt, og fôret har derfor lettere for å sette seg fast, forklarer Marianne Øverlie, veterinær ved Bjerke Dyrehospital.

– Etter hardt anstrengelse og høyt laktatinnhold i blodet blir hesten gjerne dehydrert. Det fører igjen til mindre spyttproduksjon. I tillegg, dersom hesten er veldig sliten, har den mindre energi til å tygge. Derfor kan hester lettere sette fast fôr i halsen etter løp eller hard trening. I en løpssituasjon er det lurt å vente litt lengre før man fôrer, på grunn av at det kan være en mer stressende situasjon for hesten, fortsetter Øverlie.

– Alle typer fôr kan sette seg fast

– Det kan også være andre ting som påvirker hestens evne til å tygge maten. For eksempel sedasjon eller slag/traume. Etter at en hest er sedert bør den ikke få mat på én til to timer. Det er viktig at hesten virker helt våken igjen før den får mat. Dersom hesten har vært langvarig sedert, bør man fôre forsiktig den dagen, sier Øverlie.

– Hvilke fôrtyper har størst risiko for spiserørsforstoppelse?

– Tørt eller grovt fôr har større risiko for å sette seg fast. Det samme gjelder fôr som sveller i vann, som betfiber og betfôr. Dersom fôret ikke er fuktet godt nok før inntak, kan det fortsette å svelle i spiserøret. Likevel kan alle typer fôr, også epler og gulrøtter, sette seg fast i halsen. Spiserørsforstoppelse kan skyldes fremmedlegemer i halsen, som en pinne hesten har fått i seg, understreker Øverlie.

Marianne Øverlie er veterinær ved Bjerke Dyrehospital.

Godt vanninntak og god tannhelse

– Hva kan man gjøre for å unngå det?

– Dårlig vanntilgang eller dårlig saltinntak, som fører til lavere vanninntak, er faktorer som spiller inn. Derfor er det viktig at hestene har tilgang på rent vann. Etter hard anstrengelse er det viktig at hesten drikker før den spiser. Det er også viktig at hesten er kommet ned i puls og slapper av før den får mat, slik at den tygger skikkelig. Det kan også hjelpe å bløte fôret, sier Øverlie og fortsetter:

– At hestens tannhelse er god, er også viktig. Dersom den har problemer med tennene kan den ha vondt for å tygge, noe som minker spyttproduksjonen. En del hester spiser også for fort dersom det er knyttet stress til maten, for eksempel ved at hester fôres sammen i flokk. Dersom en hest har problemer med dette, kan det være en løsning å isolere den under fôring.

Symptomer

– Hva er symptomene på spiserørsforstoppelse?

– Det kan komme spytt og fôrrester ut av nese og/eller munn. Hestene strekker gjerne på nakken og senker hodet. Mange hester får litt panikk og begynner å hoste veldig. Vi har fått telefoner hvor eierne tror hesten har fått lungebetennelse. Noen er roligere, og blir slappe. Man ser at hesten ikke får svelget. Noen ganger kan man kjenne en plugg i spiserøret på venstre side av halsen, men andre ganger klarer man ikke å kjenne noe, forklarer veterinæren.

Redd for fôr i luftrøret

– Hva gjør man dersom man mistenker spiserørsforstoppelse?

– Det første du gjør er å fjerne alt av fôr og vann. Man bør også holde hesten mest mulig rolig, og prøve å få den til å senke hodet. Det vi er redde for, hvis hesten drikker, er at vannet skal komme i retur ved forstoppelsen og renne ned i luftrøret.

– Ofte løser spiserørsforstoppelser seg helt av seg selv. Men det er uansett lurt å ringe en veterinær for å opprette kontakt. Dersom det ikke løser seg selv, gir vi beroligende og muskelavslappende ettersom muskulaturen i spiserøret blir veldig spastisk og strammer rundt spiserøret. Først ser vi om det er nok til at det løser seg. Dersom det ikke gjør det, må vi inn med en nese-svelge-sonde. Den skal ikke brukes til å dytte pluggen av fôr løs, men vi spyler forsiktig rundt forstoppelsen med vann for å myke opp og få det til å løse seg. Slik kan man stå i lang tid. Det er en viss risiko forbundet med det. Dersom pluggen sitter høyt oppe i spiserøret, kan vann komme opp igjen og ned i luftrøret. Det er den mest vanlige komplikasjonen. Dersom man får fôrpartikler ned i luftrøret kan det føre til en mer alvorlig lungebetennelse som krever aggressiv medisinsk behandling. Derfor er det alltid lurt å sjekke luftrøret etter en slik hendelse, sier Øverlie.

– Den andre komplikasjonen de kan få er at det danner seg arrvev og dermed blir en innsnevring på spiserøret. Det disponerer for gjentakende episoder med forstoppelse. I verste fall kan spiserørsforstoppelsen være så alvorling at det går hull på spiserøret, og da er det ikke noe å gjøre. Men det er veldig sjelden.

– Dersom hesten begynner å hoste i etterkant av en spiserørsforstoppelse, kan det være tegn på fôr i lungene og det må man være obs på, legger hun til.

– Klarer seg i noen timer

Etter at en spiserørsforstoppelse er løst opp, vil veggen i spiserøret være hoven og irritert.

– Dersom man fôrer hesten mye etterpå, kan det gi mer skade i veggen. I de fleste tilfellene bør hesten vente 12-24 timer med å få mat etterpå. Har det vært alvorlig, bør hesten fôres med grøt og gress i etterkant, men i de tilfellene legges det en plan på det sammen med veterinæren, sier Øverlie.

– Dersom hesten får spiserørsforstoppelse og man ikke har en veterinær i umiddelbar nærhet, hvor lenge kan hesten stå sånn uten å få veterinærhjelp før det blir kritisk?

– Selv om det ser veldig dramatisk ut, så bruker det som regel å gå fint. Når det er sagt bør man alltid rådføre seg med veterinær så fort som mulig da faren for skade på spiserøret og påfølgende lungebetennelse øker jo lengre tid det tar før forstoppelsen løses, og avhengig av hva som sitter fast. Det kan uansett gå noen timer før man begynner med sonding, noe veterinæren vurderer i hvert enkelte tilfelle. Det er riktignok ideelt å komme tidlig i gang med behandling, men jeg ville ikke blitt bekymret selv om det tar noen timer før man får veterinærhjelp, sier Øverlie og legger til:

– Hesten blir ikke kvalt, selv om det kan se sånn ut. De får puste. Det er mer at de er irriterte og får panikk selv.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng