Encanto var et av de fineste føllene familien hadde fått. Hun hadde flott eksteriør og var meget atletisk. Foto: Privat
Aktuelt

– Himmelen har fått en ny og altfor ung stjerne

Etter en rolig følling fikk den lille hoppa Encanto en tøff start på livet. Andre påskedag var hun helt blålilla og iskald i munnen, og Lena Erlandsen skjønte at det ikke lenger var håp. Hun ble bare litt over to uker gammel.

– Når man driver med hest, eller dyr generelt, opplever man før eller siden også de triste sidene. Himmelen har fått en ny og altfor ung stjerne, skrev Lena Erlandsen da hun delte nyheten om at deres første hoppeføll denne våren måtte gi opp kampen denne mandagen.

Erlandsen forteller til Hest.no at alt så fint ut da føllet kom til verden på Nordre Hauger Gård. Den lille hoppa reiste seg og begynte å die i løpet av den første timen, og etterbyrden kom fint. Hun slet litt med den første avføringen, men fikk hjelp. Likevel var det noe som skurret de neste dagene. 

Ikke like livlig som hun burde ha vært

2. april fikk Coco Chanel føllet sitt, Encanto, etter legenden Tangelo van de Zuuthoeve. Men hun dilta litt langt bak moren sin, og var uvanlig glad i å bare stå og kose.

Alt så bra ut da Encanto ble født. Så snudde lykken. Foto: Privat

Coco skulle ha en sjekk noen dager etter føllingen for å skylle livmoren. Føllet ble med, og innen de var på plass hos veterinæren, var hoppeføllet blitt mye slappere. Nå ville hun ikke legge seg ned.

– Det er ikke vanlig at de bare står. Føll står ikke og sover slik som voksne hester, forteller Erlandsen. 

Encanto fikk derfor intravenøst og antibiotika, men kviknet ikke til. Hun ble kjørt direkte til Veterinærhøgskolen, og der stod hun i fem døgn. 

– Det gikk veldig opp og ned hele tiden. I det ene øyeblikket var hun sprek og spretten, men i det neste var hun slapp. På Veterinærhøgskolen fikk hun blodplasma, og de tok ut blod og avføring for å dyrke det.

SAA-verdiene (Serum Amyloid A), som øker ved betennelse, var skyhøye. Men etter noen dager var de synkende, og hun ble sendt hjem mandag forrige uke. Dagene før påske hadde hun litt kolikksymptomer som kom og gikk, men ikke før på påskeaften var hun brått dårlig igjen. Da fikk de veterinærbesøk hjemme på gården. 

– Veterinæren tok ultralyd og nye blodprøver, og ga smertestillende og biola. Etter mye antibiotika ville ikke tarmene hatt godt av mer. Vi trodde kanskje hun hadde tarmkramper fordi tarmene enda ikke var i balanse. 

– Vi tror og håper at Coco skjønte det

Mandag ettermiddag ble føllet plutselig mye dårligere, lå rett ut i boksen med øynene sperret opp og pustet kjempefort. Erlandsen skjønte at det gikk feil vei, og kunne fortelle veterinæren at Encanto til og med lå mens det kom avføring.

– Vi var to voksne som måtte løfte henne opp for å få henne på beina. Vi leide Coco ut, men Encanto orket ikke bevege seg. Da vi så i munnen hennes, var den blålilla og iskald. Jeg skjønte at det ikke var mye blodsirkulasjon. 

Føllet hadde fått sirkulasjonssvikt, og den eneste løsningen var å avlive henne. Mens veterinæren fremdeles var et godt stykke unna, valgte Erlandsen og mannen å avlive deres eget føll på egenhånd, for at det skulle slippe å lide.

– Prognosene ved en operasjon ville vært dårlige selv for en voksen hest. Så vi leide ut Coco, og lot henne komme inn i boksen igjen etterpå, for å stå med det døde føllet i noen timer.  

Coco tok det pent, selv om hun vrinsket da Encanto ble løftet ut, samt da hun ble satt ut alene i flokken dagen etter. Men sammen med de andre hestene på løsdriften roet hun seg.

– Vi tror og håper at Coco skjønte det. Muligens skjønte hun hva som var i ferd med å skje allerede tidligere på dagen, for hun var helt rolig ute på gårdsplassen selv uten føllet. 

Obduserte føllet med veterinæren med på FaceTime

Samme kveld obduserte Erlandsen og mannen føllet med veterinæren på FaceTime. Det viste seg at urinblæra hadde sprukket. Årsaken var et lite sår i tarmen, som kroppen selv hadde reparert. I denne prosessen hadde tarmen vokst sammen med bukveggen. Slik kom deler av tarmen i klem, og ble nekrotisert. 

– Det fosset ut urin når vi åpnet henne. I delen av tarmen som hadde hatt et sår, var det arrvev. Det var antakeligvis kolibakteriene som hadde forårsaket det. Dette er svært sjeldent, og vi hadde utrolig uflaks. Og selv om det bare er forferdelig grusomt, er det godt å vite at vi gjorde alt vi kunne, sier Erlandsen.

Hun og mannen har de siste ukene fulgt med på kameraet i boksen nesten konstant. Nå håper de at dramaet er over for i år, når de venter tre føll til på gården i mai. Siden tilstanden til føllet ikke var arvelig, vil de på nytt bedekke Coco med den samme hingsten.

I tillegg har Erlandsen et råd til andre som opplever å miste et føll:

– For å unngå jurbetennelse er det viktig at hoppa ikke får kraftfôr, slik at hun ikke produserer unødvendig mye melk. Vi gir bare grovfôr, men melket henne også de siste dagene av føllets levetid. Slik fikk hun en gradvis nedtrapping.

Det kan da være viktig å gi multitilskudd. Snakk med veterinæren din for å få råd om dette. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng