– Det handler aldri om å være sjef over hesten, sier Sandra Landås. Foto: Juliane Kingren
Hestehold

– Jeg mener alle hester kan trenes uten utstyr når riktig forarbeid er på plass

Er du en sjef som forlanger og krever, eller er du en partner som ønsker en dialog? Sandra Landås deler sine refleksjoner og tips dersom du vil trene hesten din ut ifra de samme prinsippene som henne.

– Det er viktig å verdsette de små tingene, det er nemlig de som bygger en solid grunnmur. Jeg ønsker å la hestene prøve og feile, hvor jeg belønner små tegn. Ofte er et blunk eller et pust nok, sier Sandra Landås.

Hun er sprang- og feltrittsrytter, og driver Stutteri Landås fra gården sin på Svaland, mens moren har sin del i Agder. Vi delte nylig en portrettsak med Sandra.

Bruk hestens naturlige språk

– Hvordan har du gått frem for å ri uten utstyr?

– Jeg rir uten utstyr når tillit og gjensidig kommunikasjon er på plass. For å komme hit, ønsker jeg å finne ut hva hesten trenger fra meg. Den største jobben er grunnarbeidet for å skape tillit, hvor hestene ser meg som en del av flokken hvor jeg er deres trygge holdepunkt. Ved å bruke deres naturlige språk, når de merker at jeg er til stede og faktisk er mottakelig for hva de kommuniserer, da skaper man et forhold. Så veien til ri uten utstyr er forskjellig fra hest til hest, da de er like forskjellige individer som oss mennesker, som naturligvis gjør at de har forskjellige behov og trenger forskjellige ting fra oss. 

Sandra utdyper at dersom hesten er innadvendt og går inn i en boble, trenger den kanskje hjelp til å uttrykke seg. Er den veldig utadvendt og bobler over, trenger den ofte hjelp til å kontrollere det som kommer ut. Det handler ikke om at vi skal ha kontroll over hesten, men at hesten hesten skal få kontroll over seg selv.

– Alt vi gjør, har en betydning. Hestene lærer seg å ignorere signalene våre, fordi vi gjør så mye rart uten å tenke oss om. Derfor snakker jeg om dette med å få hestene til å bli hester igjen, sier Sandra, og fortsetter:

– Siden hester kommuniserer gjennom kroppsspråk og ørsmå signaler, responderer de svært godt på vår energi, dersom vi lar dem. Hvordan de responderer, er et resultat av hvordan de har lært å håndtere vårt språk. Derfor er føll og unghester ofte en drøm å jobbe med, kontra en eldre hest som trenger mye overbevisning for å forstå at den får ta del i samtalen.

Hun forteller at et tips er å ikke bestemme seg for hvordan hesten skal være akkurat i dag, men heller se hva den har mest behov for. Er du noen gang med hesten din uten å forlange noe? Er du en sjef som forlanger og krever, eller er du en partner som ønsker en dialog? Av og til trenger hesten din at du bare er der. At du er til stede mentalt, ikke bare fysisk. 

Jo mindre ting man kan belønne, jo bedre, mener Sandra. Foto: Juliane Kingren

Lærer først dersom presset fjernes

Sandra deler videoer av treningen på kontoen @sandrafreeriding på Instagram. Her rir hun piaffe i halsring med Risk It. Skjermdump: Instagram

– Hva kan du si om stemmebruk og bruk av setet i trening uten utstyr?

– Jeg bruker stemmen mye generelt når jeg er rundt hestene. Jeg bruker det mest som veiledning og belønning, så hesten forstår om den er på rett vei eller ikke. På samme måte som jeg belønner med å fjerne press. Hesten lærer ikke av presset, men når presset fjernes. Om man maser med sjenkelen, vil den kun lære at sjenkelen skal ignoreres. 

Sandra utdyper at dette er grunnen til at timing er svært viktig. Og jo mindre ting man kan belønne, jo bedre.

– Uansett om jeg rir i halsring eller helt uten utstyr, er jeg veldig bevisst på energien min, kroppen min og vektfordelingen. Om jeg strammer meg litt opp og øker energien innvendig, gjør hesten det samme uten å gå mer frem. Puster jeg ut og senker skuldrene, ønsker jeg at hesten puster ut og senker hodet. Det jeg ønsker at hesten skal gjøre, gjør jeg selv også. 

– Tror du på påstanden om at en hest må gå med et bestemt type utstyr?

– Alle hester bør ha godt tilpasset utstyr. Jeg henger meg derimot ikke på påstanden om at enkelte hester må ha sterke hjelpemidler for å fungere. Dette tyder på et annet problem som gjør at hesten ikke svarer såfremt den ikke må -for å unngå smerte. Her er det ikke utstyret som er problemet, men kommunikasjon og forståelse mellom hest og rytter.

– Anbefaler eller fraråder du andre å bare prøve seg uten utstyr?

– Jeg fraråder å kaste seg ut i noe forhastet. Det skal være tilstrekkelig kunnskap, kommunikasjon og tillit mellom hest og rytter før det er trygt å ta dette steget. Jeg mener alle hester kan trenes uten utstyr når riktig forarbeid er på plass, man gjør seg selv en bjørnetjeneste ved å ta snarveier. Dette gjelder all trening av hest. 

Sandra erfarer at det å gi hestene frihet også gir dem selvtillit og ro. Skjermdump: Instagram

Hestene speiler oss

– Hvorfor er det så viktig å være en trygg rytter?

– Siden hestene speiler oss, vil høy puls og anspenthet påvirke hesten. Dette kommer for eksempel godt frem i en stevnesituasjon. For å klare å slappe av, må man være bevisst hvordan man har det. Det er ikke lett for hesten å stole på rytteren, dersom man ikke har tillit til hesten selv, sier Sandra.

Hun kommer med noen tips. I stedet for å haste ut for å trene når man kommer i stallen, er det viktig å bruk god tid med hesten. Det er essensielt å være til stede mentalt, ikke bare fysisk.

– Hestene prøver å kommunisere med oss hele tiden, men vi mennesker ignorerer ofte de små signalene. For å skape tillit, som er kjernen av forholdet mellom hest og rytter, må man ha en toveis kommunikasjon. Det handler aldri om å være sjef over hesten. Det handler om å være den personen hesten din trenger at du er for å bygge et godt forhold, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng