Risk It var dressurhest, og trengte en ny start. Sandra skjønte hva som måtte til. Foto: Juliane Kingren
Portrett

– Jeg hadde aldri ridd i halsring før, men tok av alt

Sandra Landås (27) har en visjon om å sørge for at hesten får de beste forutsetningene for å bli den beste versjonen av seg selv. Derfor har hun startet Stutteri Landås, der hun underviser, rehabiliterer hester med store traumer, avler frem og rir inn unghester.

Sandra Landås, bedre kjent som @sandrafreeriding, følges av nesten 40 tusen mennesker og når ut til 2,7 millioner i måneden på Instagram. Følgerne kan se videoer av at hun rir piaffe og galoppbytter i halsring, sprang og feltritt uten utstyr, og kjører firehjuling på tur med hestene løs. Likevel hevder hun seg i både sprang og feltritt som konkurranserytter.

Allerede da Sandra var ung, fikk hun høre at de målene hun satte seg var umulige å nå, med de forutsetningene og hestene hun hadde. Det gjorde noe med henne. 

– Det var de kommentarene som drev meg mest til å begynne med. Jeg tenkte øyeblikkelig at jeg skulle motbevise dem, sier hun.

Alltid vært en utradisjonell konkurranserytter

Før Sandra kunne sitte oppreist selv, ble hun plassert på hesteryggen foran salen, mens moren holdt henne fast på ridetur. Bare to år gammel fikk hun sin første hest, en minishettis som faren hennes tok med hjem fra Dyreparken. 

Sandra salte på ponnien om hun skulle i bursdag. Hestene var en naturlig del av hverdagen. Foto: Privat

– Hestene har alltid vært involvert i livet mitt på en eller annen måte. Vi kjørte hest og vogn til butikken, og skulle jeg i barnebursdag så tok jeg ryggsekken fatt på welsh mountain-hingsten over heia. Med årene begynte mamma med oppdrett av welsh. 

Det har med andre ord blitt noen ponnier hjemme på gården i Agder opp gjennom årene. Enda hun var ung, hadde hun ansvar for stallarbeid og fikk ta del i innridningen av morens oppdrett. Og det gav mersmak. Fire år gammel fikk hun en egen welsh cob på bare ett år, som hun videre klatret opp til Grand Prix-klasser i sprang med.  

– Vi bodde på småbruk, så skogen var min treningsarena. Jeg tenkte ikke på at det var litt utradisjonelt før treneren min spurte om jeg tullet da jeg hentet ponnien fra beite på vei til NM. For meg hadde det alltid vært en selvfølge at hestene gikk på beite i flokk, og oppkjøringen mot store stevner var kondisjonstreninger i grima.

Selv om metodene kan virke som bare lek og moro, er det ikke så enkelt. Sandra er nemlig besatt av detaljer, både hos hestene og elevene. Hun påpeker at det er forståelse og tillit, i tillegg til de små, nærmest usynlige detaljene som skaper en stabil grunnmur. Nettopp dette er grunnlaget for å kunne ri hestene uten utstyr, og for å utvikle en god hest i sporten.

Det har alltid vært naturlig for Sandra å trene med lite eller helt uten utstyr. Men det var først da hun fikk Fia at hun ville finne ut hvorfor det fungerte så bra. Foto: Juliane Kingren

Sandra begynte å konkurrere allerede da hun var fem år gammel, og det viste seg raskt at hun gjorde det bra på sprangbanen. Trenere og ryttere klødde seg i hodet og lurte på hvordan det kunne fungere så bra, slik hun trente. 

– Da jeg forberedte meg til å ri under AEG, trente vi kondisjon på snøsålen på veien, sier Sandra.

Sprangrytteren skjønte at det var noe galt da hun så prisen Fia skulle selges for. Men noe i henne sa at det måtte bli den hesten. Foto: Maria Franziska Photography

Startet med å ta av alt utstyret

Sandra red opp til Grand Prix på ponnien, men etter å ha tatt den med over i hesteklasser, skjønte hun at det var på tide med en større hest for å nå lenger. Ponnien var en del av familien, så det var aldri aktuelt å selge for å få råd til ny hest. Men da Fia kom inn i livet hennes, tok alt en stor vending. 

– Selv om jeg alltid har vært opptatt av å forstå hesten, fikk det en større betydning med henne. Hun ble beskrevet som så farlig at man ikke kunne avle på henne, og hun ville hoppe en kavalett uten å steile rundt. Men alt i meg sa at jeg ikke kunne la denne hesten gå. Jeg kjørte for å hente henne på dagen, og så at hun var en hest med gode kvaliteter. Tanken min var at så lenge kroppen er frisk, kan hodet fikses.

Fia hadde ikke blitt ridd på flere uker, og hun var redd og vill. Sandra begynte å lete etter årsaken til problemet, i stedet for å kun behandle symptomene. For Sandra var det tydelig at mye av frykten var knyttet til utstyret.

– Vi begynte litt baklengs. Jeg hadde aldri ridd i halsring før, men tok av alt - da det var det Fia trengte. Jeg fikk høre at hun var så frynsete at den siste plassen hun ville fungere, var på feltrittsbanen. Det er ikke typisk meg å gjøre noe halvveis, så da ble det så klart et mål at Fia skulle bli skuddsikker i terrenget uten utstyr, ler hun.

Slik gikk det til at ekvipasjen red en feltrittbane i halsring, enda de knapt hadde luktet på en før. Det fungerte, og dette ble Fias trygge plass. Hver gang hun ble litt usikker på seg selv, reiste de til feltrittbanen, tok av utstyret og hoppet en større bane. På vei hjem var hoppas selvtillit på topp igjen, minnes Sandra.

– Etter bare to uker startet vi stevne, og vant nesten alle klassene, sier Sandra om Fia. Hun steilet rundt første gang Sandra skulle ri henne. Foto: Juliane Kingren

Ville han skulle finne tilbake til seg selv

– Hester er byttedyr, og vi er rovdyr. Hestehjernen og menneskehjernen fungerer svært forskjellig i mange situasjoner, så det blir for mye å forvente at de skal forstå vår verden. I stedet for å forlange at de skal tilpasse seg oss, bør vi gjøre vårt ytterste for å forstå deres behov og språk. De kan ikke snakke språket vårt, men vi kan gjøre vårt ytterste for å forstå deres.

88 prosent av følgerne til Sandra er fra utlandet, og da spesielt USA. Foto: Juliane Kingren

Slik tenkte Sanda da hun skaffet seg Fia. Og på samme måte tenkte hun da hun hentet Risk It, som var tidligere dressurhest. Den nå 13 år gamle danske varmblodshesten trengte en ny start da han ikke lenger fungerte på denne arenaen.

– Han er i mine øyne en svært godt avlet hest med de rette kvalitetene. Dette kan bli en av landets beste feltritthester, husker jeg at jeg tenkte da jeg så han hoppe en kavalett for første gang i sitt liv. Når jeg velger hester, ser jeg etter de bitte små tingene som virkelig gjør hestene gode. De tingene som ofte gjør at andre velger dem bort. Jeg prøver alltid å se hvordan jeg kan bruke svakhetene deres som en styrke.

Sandra får ofte høre at hestene ikke fungerer fordi de har et svakt hode, men hun ser annerledes på det. Hun mener det er en misforståelse, for disse hestene er ofte de sterkeste mentalt, tydelig preget av å være hester med sterke instinkter. 

– Det var så mange utfordringer å ta tak i at jeg igjen valgte å snu alt på hodet, og heller la ham gjøre mest av det han aldri hadde gjort før. Deretter introduserte jeg ham for øvelser han tidligere hadde lært, men som var blitt en negativ trigger, for at han skulle håndtere det i en bedre sinnstilstand. Slik kunne han kanskje finne tilbake til seg selv. 

Målet er at de sammen skal ri NM Lag i feltritt til sommeren, kun ett år etter han hoppet en bom for første gang.

– Ønsker å avle målrettet mot det jeg mener trengs i sporten

– Siden jeg alltid har vært avhengig av å skape gode hester selv, valgte jeg å starte et stutteri i 2020. Jeg er genuint interessert i å forstå hvordan en hest fungerer, både mentalt og fysisk.  Både å se reisen dens fra traumatisert til å utvikle seg til det individet den er født til å være, men også å ta del i prosessen fra før fødsel. Det er vårt ansvar som oppdrettere - å avle hester med best mulig forutsetninger i livet, uansett formål.

Landås Mr. Walther er et av føllene som kom til verden på stutteriet i fjor. Foto: Maria Franziska Photography

Det hele bunnet i morens avl på welsh, men nå er det mor og datter som sammen driver Stutteri Landås fra Agder og Svaland. De avler både ridehester og amerikanske miniatyrhester. Sistnevnte er nemlig en rase de begge har en forkjærlighet for, som de ønsker ytterligere sunn vekst av. De har hentet inn amerikanske miniatyrhester fra flere land.

– Jeg ønsker å avle målrettet mot det jeg mener trengs i sporten, da jeg brenner for å få frem det beste i hestene. Jeg foretrekker å avle færre hester av høyere kvalitet, som også gjør at vi får bedre tid til å følge opp føllene best mulig fra start, sier Sandra.

Sandra kjøpte sitt eget småbruk med den daværende samboeren da hun var 19 år gammel. Det var et hus midt i skogen, hvor det etter hvert ble opparbeidet stall, løsdrift, og nå ridebane. Ridehall må hun reise andre steder for å bruke. Men for en som har vokst opp med å ri inn hester på tur, har ikke dette skapt problemer.

– Tur er utrolig undervurdert. Hestene blir sterkere i både kropp og sinn. 

Akkurat nå har hun hest i trening, i tillegg til sine seks egne miniatyrhester og tre ridehester. Blant ridehestene er Fia, som nå er drektig, Risk It og toåringen Landås Athene. Hestene hun trener kommer ofte i forbindelse med innridning, salg, adferdsproblemer eller et ønske om å utvikle dem ytterligere i sporten. I tillegg underviser hun i sprang og kommunikasjon med hesten fra bakken og ryggen.

– Jeg deler fra hverdagen min med hestene og på stutteriet på Instagram. Det har jeg gjort de siste årene, i håp om å inspirere og vise at det finnes flere veier til målet. Hester er like forskjellige som oss. At jeg med det jeg deler kan gjøre en forskjell for hester andre steder i verden, er kanskje den største motivasjonen til å fortsette å dele, avslutter hun. 

Sandra driver stutteriet sammen med moren, Ann Kristin B. Landås. Her er Landås FLC RG Colt sammen med Risk It. Foto: Sandra Landås
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng