Sammen med Trine Bøhnsdalen (37) og Mari Aaen (29), ønsker Norunn Kogstad å bruke faglig kompetanse for å gjøre livet litt lysere for både mennesker og hester. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Reportasje

– Det er noe med hesten som gjør godt for oss mennesker

Det var et nedslitt småbruk med en idyllisk utsikt over Mjøsa. Legene Norunn Kogstad (42) og Ole Kaare Lunde (39) så et potensiale da de kjøpte gården for elleve år siden, og nå har de bygget opp et senter for hest, helse og samspill.
Kogstad er opptatt av at hesten selv skal velge å være en deltakende part i behandlingen. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Ridehallen på Lundehagen Gård er fylt av elever fra Fagskolen Innlandet. Den firbente supertrioen Manni, Jehannes og Birgitte er valgt ut av deltakerne for anledningen, og beveger seg løst rundt i hallen. Norunn Kogstad holder fagdager som dette for å vise hvordan man kan bruke hest til så mangt. Akkurat nå er de snart ferdige med den praktiske delen, og skal inn i kafeteriaen for å runde av for dagen.  

Jehannes, en enorm frieser, kommer mot meg i godt tempo og stanser så tett at han puster meg i ansiktet. Han har reist rundt i verden som dressurhest og konkurrert opp til Grand Prix-klasser. Nå lever han det gode liv som 19 år gammel pensjonist i flokken på gården, sammen med ni andre hester.  

Her bosatte Kogstad seg med Ole Kaare Lunde for elleve år siden. Lunde falt for den vakre utsikten mot Mjøsa, og skjønte at stedet hadde potensiale. På den tiden bodde paret i et lite hus på Hamar. Kogstad var veldig gravid, og hadde åtte hester stående på litt forskjellige staller. Hun var skeptisk til prosjektet, som tross alt var den første gården de så på sammen.  

– Jeg ville ikke bo på en byggeplass de neste femten årene. Gården var helt nedslitt, det var ikke kjøkken i noen av husene, og i hvert fall ingen stall. Nei, det skjer ikke, tenke jeg.  

Men Kogstad tapte, hun er veldig glad for i dag. For sakte, men sikkert begynte de å utvikle det som hadde vært drømmen hele livet - et ressurssenter for hest, helse og samspill. For som slagordet deres lyder, er det noe med hesten som gjør godt for oss mennesker. 

En forkjærlighet som resulterte i mange hester

– Takk for en veldig fin og lærerik dag, sier deltakerne på vei ut av kafeteriaen.

Norunn Kogstad er utdannet psykodynamisk psykoterapeut, og har også etterutdannelse i HEAL-modellen fra USA. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

En kombinasjon av teori og praktiske øvelser sammen med hest, gir utdanningsinstitusjoner, organisasjoner og andre aktører et innblikk i hvordan man kan bruke hest i terapi. Den firbente trioen står fremdeles igjen i hallen, og gjesper for å avreagere etter dagens økter.  

Mini-shettisen Birgitte, stallens minste hest, har etter to forsøk klart å knyte opp skolissen min. Hun er den eneste hesten som har vært her helt fra begynnelsen av, og var bare et par år gammel da legeparet kjøpte gården. Nå anses hun å være selve maskoten. Selv om hun er liten, er hun veldig viktig. Både fordi hun er snill og stødig, men også fordi hun gir trygghet og støtte.  

Bak henne titter Manni frem. Han er rolig og godt voksen, men utemmelig. Fremdeles er han like følsom som en villhest. Muligens sørger han for å tilfredsstille Kogstads kjærlighet til islandshesten. Et år arbeidet hun på Island. Faktisk endte hun opp med å frakte 24 islandshester med fly til Norge, som hun trente og solgte. Men det er en del år siden, og bare en svært liten del av erfaringene hun har tatt med seg underveis.  

– Jeg har nok hatt en forkjærlighet for hester som har hatt det litt vanskelig opp igjennom, sier hun, og forteller om de mange hestene hun ikke har klart å la være å ta til seg.  

I tillegg til å være utdannet psykodynamisk psykoterapeut, har Kogstad også utdannelser innen sentrert ridning, hestefysioterapi og hundetrening. For ni år siden tok hun en etterutdannelse i HEAL-modellen, Human Equine Alliances for Learning, i USA. Dette er et fagfelt hun virkelig brenner for at flere skal få innsikt i. Derfor jobber hun også med flere forskningsprosjekter om bruk av hest i psykoterapeutisk arbeid. 

Ridehallen stod ferdig i vinter, og har gjort det mulig å utvikle kurs og behandlingstilbud med hest ytterligere. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Avhengig av en sunn flokk

– De tre hestene her har en vanvittig evne til å nullstille seg, og ha lyst til å være med på det som skjer. Der er spesielt Manni et unikum. Han er alltid på, og jeg har aldri sett ham være antydning til sliten, sier Kogstad, og fortsetter:  

– Jeg har kommet frem til at jeg vil eie de hestene som skal være delaktige i arbeidet selv, fordi jeg er så avhengig av flokkdynamikken, og å kjenne de hestene som er her godt. Når jeg har lånt hester som tas ut og inn av flokken, skaper det mye uro.  

Hun utdyper at det også har skjedd at de har kjøpt inn hester som har vist seg å ikke trives med arbeidet. Slik som da hun kjøpte to nye fjordinger i fjor. En av dem, en veldig entusiastisk og skjønn hoppe, ble altfor sliten av terapiarbeidet. Hun var veldig åpen, men hadde nok mindre trygghet i seg selv enn det hun ga uttrykk for.  

– Hun ville til slutt ikke være med inn fra beitet. Da hadde det gått altfor langt, og det skulle vi ønske at vi så tidligere. Vi er utrolig opptatt av at hestene skal ha det bra, men hun hadde klart å skjule det ved å være så positiv og deltakende.

Da trakk de henne helt ut av terapien. Nå bor hun et sted der hun har én person å forholde seg til, forteller Kogstad mens hun klør litt på Birgitte.

Elever ved Fagskolen Innlandet er på heldagskurs hos Lundehagen Gård. Gjennom dagen har de vært igjennom teori og praktiske øvelser sammen med hestene. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Vi står så rolig at lyset slukkes i ridehuset, og Trine Bøhnsdalen må gå en liten runde for å bevise at vi faktisk er fire mennesker og tre hester her inne. Men det minner Kogstad på at det er på tide å sette ut hestene i flokken igjen. 

Mens Kogstad har full kontroll på alt av kurs, foredrag og behandlingstilbud innen hest i psykoterapi, underviser Bøhnsdalen i relasjonell horsemanship, mens Mari Aaen, som har mesterbrev som hovslager, står for alt skoing og hovtrim, i tillegg til å tilby trening på vanntredemølle, rehabiliteringsopphold, solarium og annen behandling i samarbeid med veterinær og equiterapeut.    

Med tiden vil flere samarbeidspartnere bidra, slik at de kan gi et helhetlig tilbud til både hester og mennesker. Per nå er de godt i gang, selv om det fremdeles er noen utstikkende ledninger og rør her og der. Ridehallen, som ble startet på for snart ett år siden, står ganske ferdig. Og den har en unik utsikt ned mot Mjøsa. 

Mari Aaen tester solariumet i rehabiliteringsavdelingen, som fremdeles er under oppussing. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Et faglig samarbeid ble til

De store vinduene i kafeteriaen vender ut mot utsikten og det inngjerdede området til hestene. Rommet er ikke ferdig, men det har fått et langt bord til kursdeltakere og en tavle i hjørnet. Nå sitter teamet på tre klare for å fortelle, og spørsmålet er bare hvor man skal begynne.  

Utsikten fra kafeteriaen i ridehallen. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Hvordan møttes dere?  

– Mari har vært min faste hovslager i ni år, og Trine sendte jeg en melding til. Hun hadde jeg sett meg ut, sier Kogstad.  

Hun utdyper at hun fort skjønte at Bøhnsdalen hadde en ekspertise innen kommunikasjon med hest, og det var noe hun følte at gården trengte. Aaen, som Kogstad allerede hadde et godt vennskap til, ble tidlig introdusert for drømmen om å utvikle tilbudet. Da Kogstad litt senere møtte Bøhnsdalen på et kurs, huket hun tak i henne igjen. 

Kunnskapen om trening av hest, har Bøhnsdalen opparbeidet gjennom å jobbe i Australia og USA i mange år, blant annet med westernridning, kvegdrift og trening av unghester. I tillegg har hun vært frilansjournalist og -fotograf, og reist rundt i verden for å lage reportasjer.    

– Det ble nesten en unnskyldning for å treffe nye og spennende hestemennesker og hestene deres, og lære av dem. 

Hun har også drevet en stall i Nittedal, hatt hester i trening, undervist og holdt workshops. Grunnlaget for all treningen, er selve relasjonen mellom hest og menneske. Bøhnsdalen er opptatt av å se hele hesten, også de små signalene, som kan gjøre at kommunikasjonen fungerer enda bedre. Hun har tatt med seg de to hestene sine, paintvallaken Tres og quarterhoppa Shilo, og flyttet inn på gården til Kogstad og Lunde.

– Ole Kaare har vært en veldig viktig del av å utvikle dette stedet. Har er liksom limet, som kan alt, vet alt og vil gjøre alt veldig ordentlig, sier Kogstad om mannen.  

Lunde er fastlege, men også en alt-mulig-mann. Kogstad tror det har vært helt vesentlig at de to har vært sammen om prosjektet, i stedet for at det bare har vært hennes. Begge føler like mye tilhørighet til gården. Stadig vekk er det nye ting å ta tak i, og akkurat nå er det fokus på å ferdigstille rehabiliteringsavdelingen. 

Du finner oversikt over alle tilbudene på hjemmesiden deres

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng