Horseware har en egen kolleksjon med fokus på bærekraft. Lar andre bedrifter seg inspirere? Skjermdump: Horseware
Aktuelt

– Vi må alle bidra for å få til en mer bærekraftig verden

Norge er blant de landene i verden med høyest økologisk fotavtrykk. Produksjon, import og bruk av utstyr til fritidsaktiviteter utgjør en del av dette, og det er viktig at man gjør bærekraftige valg også på dette området. Vi har snakket med Hööks og Skoies.

Hver dag tar vi valg som påvirker miljøet. Men tenker vi på miljø når vi skal handle til hesten? Hvilke valg gjøres egentlig i produksjonen av utstyr til hest og rytter?

– De siste rapportene fra FNs klimapanel viser at vi styrer mot en økologisk katastrofe for menneskers framtid, sier Heidi Rapp Nilsen.

Hun er førsteamanuensis ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU. Hest.no har snakket med henne om bærekraftig produksjon.

God kvalitet og resirkulering

 – Hvilket ansvar har bedriftene når det gjelder bærekraftig produksjon?

– Vi må alle bidra for å få til en mer bærekraftig verden. Det gjelder ikke bare utslipp av klimagasser, det gjelder også ikke minst at vi stadig tar i bruk natur til å dyrke våre fritidsinteresser. Siden utviklingen går i feil retning, er det en indikasjon på at vi ikke har gode nok lover eller systemer. Gjennom våre og bedrifters handlinger kan vi vise politikerne at vi faktisk også trenger bedre styring.

– Hvilke materialer bør man gå bort ifra, og hvilke er bedre alternativer?

– Man må lage produkter som varer lengst mulig før de må repareres. Produktene må kunne repareres, og delene må etterpå kunne resirkuleres til ny produksjon. Produksjon og transport må slippe ut minst mulig forurensing til luft og jord, og være energieffektiv. Vi må være oppmerksomme på om produksjon av utstyr til våre fritidsaktiviteter kan fortrenge viktigere formål. Vår del av verden har et enormt økologisk fotavtrykk, også gjennom alt utstyr vi bruker på fritidsaktiviteter. Det betyr ikke at vi skal slutte med disse aktivitetene, men det globale økologiske fotavtrykk må reduseres. 

Det økologiske fotavtrykket er et mål på hvor stor virkning menneskelige aktiviteter har på jordens økosystem, ifølge SNL. Sammenlignet med andre land, havner Norge blant landene med høyest avtrykk. Hvis dette nivået skulle gjelde hele verden, ville det tilsvare et forbruk som er rundt tre ganger større enn jordens bæreevne.

Miljøvennlige produkter miljømerkes - se etter dette når du skal kjøpe produkter. Skjermdump: Horseware

Hva er en miljødeklarasjon?

– Hvordan vet man om noe er produsert på en bærekraftig måte, ut ifra EPD?

– Det finnes mange ulike miljømerker. Hver organisasjon bør se kritisk på sin egen virksomhet, hvor de kan forbedre seg, og hvilken EPD som er relevant å bruke for å informere kunder om både hva som er bra og hva som må forbedres.

En miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng. EPD står for Environmental Product Declaration. Du kan lese mer her

– Hva kan man gjøre for å bli en mer bevisst forbruker?

– Melde seg inn i en eller flere miljøorganisasjoner. «Framtiden i våre hender» har for eksempel mye fokus på bærekraftig forbruk.

Visste du at 15 tonn plast havner i havet hvert eneste minutt? Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Resirkulerte plastflasker og organiske materialer

I løpet av et år havner mellom 8 og 14 millioner tonn plast i verdens hav, ifølge Svanemerket. Bare 1 prosent av plasten flyter på overflaten, 5 prosent ligger i strandsonen, mens hele 94 prosent legger seg på havbunnen. Der kan den bli i mange hundre år.

I fjor lanserte irske Horseware ECO collection, med miljøvennlige produkter. Blant dem var det dekken laget av resirkulerte plastflasker, samt sommer- og fluedekken laget av sertifiserte organiske materialer som hamp og bomull. 

– Måten verden i dag produserer, bruker og kaster varer på er uholdbar og tømmer raskt planetens naturressurser. Sammen kan vi gjøre en forskjell, skriver Horseware.

PET-plasten kommer fra resirkulerte plastflasker, som omdannes til stoff. Produksjonen av stoffet krever mindre vann og kjemikalier, og produserer 65 prosent mindre klimagassutslipp enn produksjonen av jomfruelig polyestergarn. I tillegg benyttes resirkulert nylon fra brukte fiskegarn og rester av tekstiler. 

Les mer om alle materialene her

Skoies vil gjøre innkjøp av hensyn til miljøet

Hest.no har ikke lyktes med å komme i kontakt med Horseware, men har snakket med daglig leder hos norske Skoies AS, Joakim Sødal, som fører merket. 

– Hva er de viktigste tiltakene dere har gjort for miljøet generelt i deres bedrift? 

– Vi forsøker å gjøre større innkjøp, slik at ikke det blir så mye småkjøringer for lastebiler. Vi er nøkterne på kjøring, ved å forsøke å redusere reising og transport. All papp brukes om igjen, ved at pappesker brukes i flere omganger. Vi har kjøpt inn EL-varebil og bruker dette i arbeidskjøring. Vi prøver også å ta flere videomøter i stedet for fysiske møter med leverandører. Vi har dusj og garderobe slik at ansatte kan sykle til jobben.

– Har dere lansert produkter som er mer bærekraftige, for eksempel endret materialet de produseres av?

– Horseware, som er en stor leverandør for oss, jobber godt med dette. De hadde som mål å resirkulere én million plastflasker i 2021, og bruker blant annet resirkulerte plastflasker i sine Amigo AmEco dekken. I tillegg bruker de organisk bomull som er etisk laget. 

– Har dere materialer dere unngår til produksjon av utstyr eller klær?

– Vi produserer jo ingenting selv, men vi prøver så godt vi kan å gjøre innkjøp med miljøet som en del av fokuset. 

– I dag blir veldig mye av læret garvet med vegetabliske produkter og ikke med kjemikalier, sier Joakim Sødal i Skoies. Foto: Pixabay

– Hvor produseres de ulike produktene deres?

– Lærvarer vi importerer selv lages i India, dekken i Kina og Kambosja. Vi har vært flere ganger på Horseware sin fabrikk i Kambosja, hvor de er langt fremme i ivaretakelsen av arbeiderne og nærmiljøet. De er gode på miljøhensyn. Edmund Skoie var i India sist vinter, og her er det blitt enorme endringer i miljøhensyn i Kampur angående garving av lær og utslipp. Myndighetene har satt mye strengere krav de siste ti årene, og det er vi glade for.

– Ønsker dere å gå over til veganske produkter fremfor for eksempel lær?

– I dag blir veldig mye av læret garvet med vegetabliske produkter og ikke med kjemikalier. Det er vi opptatt av. Vi har inne noe produkter med vegansk lær, men det er likevel ikke veldig mange leverandører som har et stort fokus på dette enda. Men vi er veldig interessert i å se muligheter og gjøre innkjøp av produkter som er enda mer miljøvennlige.

Hööks vil begrense bruk av farlige kjemikalier

Hest.no har stilt de samme spørsmålene til Helena Stibing, Head of CSR and Environment i Hööks Sverige:

– Hva er de viktigste tiltakene dere har gjort for miljøet generelt i deres bedrift? 

– Når det gjelder produktene våre, har vi for eksempel valgt å gå bort fra fluorkarboner i vannavstøtende produkter, vi bruker ikke biocider i produktene våre og vi jobber hardt for å begrense og kontrollere bruken av farlige kjemikalier. Vi synes dette er noe av det viktigste, da vi vet at kjemikalier av ulike slag kan påvirke både helse og miljø på en negativ måte.

– Har dere lansert produkter som er mer bærekraftige, for eksempel endret materialet de produseres av?

– I noen tilfeller bruker vi resirkulert polyester, økologisk bomull og liknende i produktene våre. Vi velger imidlertid å fokusere mer på prosessen og kjemikaliene som brukes i produksjon og farging av garn/stoff, da et produkts største klimapåvirkning er tilknyttet dette ifølge RISE Research Institute of Sweden AB September 2019 Stockholm Mistra Future Fashion rapport. Men vi ser absolutt også på mer bærekraftige materialer fortløpende. Vi anser det som svært viktig at et produkt er holdbart og har så lang levetid som mulig. I noen tilfeller kan resirkulerte materialer være av dårligere kvalitet, og da er det bedre å velge et jomfruelig materiale, slik at levetiden blir så lang som mulig.

– Har dere materialer dere unngår til produksjon av utstyr eller klær?

– Vi bruker ikke biocider eller fluorkarboner. Vi ønsker også å unngå PVC og silikon der det er mulig.

– Hvor produseres de ulike produktene deres?

– Produktene våre produseres i mange forskjellige land, deriblant Kina og India, men også i Europa.

– Ønsker dere å gå over til veganske produkter fremfor for eksempel lær?

– Vi ser absolutt på ulike alternativer til for eksempel lær under produktutviklingen. Også her er det viktig at produktene er så holdbare som mulig, slik at levetiden blir lang, og at råvaren kommer fra en kilde som er god og ikke skader sensitive biotoper og dermed det biologiske mangfoldet.

Hööks skriver at de kun godtar dun og fjær godkjent av Responsible Down Standard (RDS). Foto: Pixabay

Tar avstand fra pels og mulesing

Hööks har også en egen del om bærekraftig utvikling på sin hjemmeside

– Hööks er medlem av Kjemikaliegruppen. Her diskuteres bruk av kjemikalier både i produksjonsprosesser og i produkter. Gjennom faste møter får vi oppdatert informasjon slik at vi kan tilpasse oss og følge gjeldende lover og regler. Samtidig blir vi enda bedre og kan redusere miljøpåvirkningen vår, skriver de.

De har en ambisjon om at produkter med animalsk opphav skal komme fra dyr som har levd under gode forhold. De tar avstand til ekte pels, godtar ikke mulesing og har en restriktiv holdning til bruk av dun og fjær. Sistnevnte innebærer at det ikke plukkes fra levende fugler eller at fuglene tvangsfôres. Dunet skal være et restprodukt fra matvareindustrien.

Mulsing er et kirurgisk inngrep der sauene får skåret vekk to kjøttstykker av baken uten bedøvelse - en metode som brukes av noen ullprodusenter. Du kan lese mer her

– Gjennom arbeidet med disse spørsmålene håper vi også at vi kan inspirere kolleger og konkurrenter innen hestebransjen til å jobbe mer med bærekraftighet og samfunnsansvar, står det avslutningsvis.

Hest.no har ikke lyktes med å komme i kontakt med Horze, og de har heller ingen informasjon om bærekraft på sin hjemmeside. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng