– Vi må alle bidra for å få til en mer bærekraftig verden
Hver dag tar vi valg som påvirker miljøet. Men tenker vi på miljø når vi skal handle til hesten? Hvilke valg gjøres egentlig i produksjonen av utstyr til hest og rytter?
– De siste rapportene fra FNs klimapanel viser at vi styrer mot en økologisk katastrofe for menneskers framtid, sier Heidi Rapp Nilsen.
Hun er førsteamanuensis ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU. Hest.no har snakket med henne om bærekraftig produksjon.
God kvalitet og resirkulering
– Hvilket ansvar har bedriftene når det gjelder bærekraftig produksjon?
– Vi må alle bidra for å få til en mer bærekraftig verden. Det gjelder ikke bare utslipp av klimagasser, det gjelder også ikke minst at vi stadig tar i bruk natur til å dyrke våre fritidsinteresser. Siden utviklingen går i feil retning, er det en indikasjon på at vi ikke har gode nok lover eller systemer. Gjennom våre og bedrifters handlinger kan vi vise politikerne at vi faktisk også trenger bedre styring.
– Hvilke materialer bør man gå bort ifra, og hvilke er bedre alternativer?
– Man må lage produkter som varer lengst mulig før de må repareres. Produktene må kunne repareres, og delene må etterpå kunne resirkuleres til ny produksjon. Produksjon og transport må slippe ut minst mulig forurensing til luft og jord, og være energieffektiv. Vi må være oppmerksomme på om produksjon av utstyr til våre fritidsaktiviteter kan fortrenge viktigere formål. Vår del av verden har et enormt økologisk fotavtrykk, også gjennom alt utstyr vi bruker på fritidsaktiviteter. Det betyr ikke at vi skal slutte med disse aktivitetene, men det globale økologiske fotavtrykk må reduseres.
Det økologiske fotavtrykket er et mål på hvor stor virkning menneskelige aktiviteter har på jordens økosystem, ifølge SNL. Sammenlignet med andre land, havner Norge blant landene med høyest avtrykk. Hvis dette nivået skulle gjelde hele verden, ville det tilsvare et forbruk som er rundt tre ganger større enn jordens bæreevne.

Hva er en miljødeklarasjon?
– Hvordan vet man om noe er produsert på en bærekraftig måte, ut ifra EPD?
– Det finnes mange ulike miljømerker. Hver organisasjon bør se kritisk på sin egen virksomhet, hvor de kan forbedre seg, og hvilken EPD som er relevant å bruke for å informere kunder om både hva som er bra og hva som må forbedres.
En miljødeklarasjon er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte. Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng. EPD står for Environmental Product Declaration. Du kan lese mer her.
– Hva kan man gjøre for å bli en mer bevisst forbruker?
– Melde seg inn i en eller flere miljøorganisasjoner. «Framtiden i våre hender» har for eksempel mye fokus på bærekraftig forbruk.

Resirkulerte plastflasker og organiske materialer
I løpet av et år havner mellom 8 og 14 millioner tonn plast i verdens hav, ifølge Svanemerket. Bare 1 prosent av plasten flyter på overflaten, 5 prosent ligger i strandsonen, mens hele 94 prosent legger seg på havbunnen. Der kan den bli i mange hundre år.
I fjor lanserte irske Horseware ECO collection, med miljøvennlige produkter. Blant dem var det dekken laget av resirkulerte plastflasker, samt sommer- og fluedekken laget av sertifiserte organiske materialer som hamp og bomull.
– Måten verden i dag produserer, bruker og kaster varer på er uholdbar og tømmer raskt planetens naturressurser. Sammen kan vi gjøre en forskjell, skriver Horseware.
PET-plasten kommer fra resirkulerte plastflasker, som omdannes til stoff. Produksjonen av stoffet krever mindre vann og kjemikalier, og produserer 65 prosent mindre klimagassutslipp enn produksjonen av jomfruelig polyestergarn. I tillegg benyttes resirkulert nylon fra brukte fiskegarn og rester av tekstiler.
Les mer om alle materialene her.
Skoies vil gjøre innkjøp av hensyn til miljøet
Hest.no har ikke lyktes med å komme i kontakt med Horseware, men har snakket med daglig leder hos norske Skoies AS, Joakim Sødal, som fører merket.
– Hva er de viktigste tiltakene dere har gjort for miljøet generelt i deres bedrift?
– Vi forsøker å gjøre større innkjøp, slik at ikke det blir så mye småkjøringer for lastebiler. Vi er nøkterne på kjøring, ved å forsøke å redusere reising og transport. All papp brukes om igjen, ved at pappesker brukes i flere omganger. Vi har kjøpt inn EL-varebil og bruker dette i arbeidskjøring. Vi prøver også å ta flere videomøter i stedet for fysiske møter med leverandører. Vi har dusj og garderobe slik at ansatte kan sykle til jobben.
– Har dere lansert produkter som er mer bærekraftige, for eksempel endret materialet de produseres av?
– Horseware, som er en stor leverandør for oss, jobber godt med dette. De hadde som mål å resirkulere én million plastflasker i 2021, og bruker blant annet resirkulerte plastflasker i sine Amigo AmEco dekken. I tillegg bruker de organisk bomull som er etisk laget.
– Har dere materialer dere unngår til produksjon av utstyr eller klær?
– Vi produserer jo ingenting selv, men vi prøver så godt vi kan å gjøre innkjøp med miljøet som en del av fokuset.

– Hvor produseres de ulike produktene deres?
– Lærvarer vi importerer selv lages i India, dekken i Kina og Kambosja. Vi har vært flere ganger på Horseware sin fabrikk i Kambosja, hvor de er langt fremme i ivaretakelsen av arbeiderne og nærmiljøet. De er gode på miljøhensyn. Edmund Skoie var i India sist vinter, og her er det blitt enorme endringer i miljøhensyn i Kampur angående garving av lær og utslipp. Myndighetene har satt mye strengere krav de siste ti årene, og det er vi glade for.
– Ønsker dere å gå over til veganske produkter fremfor for eksempel lær?
– I dag blir veldig mye av læret garvet med vegetabliske produkter og ikke med kjemikalier. Det er vi opptatt av. Vi har inne noe produkter med vegansk lær, men det er likevel ikke veldig mange leverandører som har et stort fokus på dette enda. Men vi er veldig interessert i å se muligheter og gjøre innkjøp av produkter som er enda mer miljøvennlige.
Hööks vil begrense bruk av farlige kjemikalier
Hest.no har stilt de samme spørsmålene til Helena Stibing, Head of CSR and Environment i Hööks Sverige:
– Hva er de viktigste tiltakene dere har gjort for miljøet generelt i deres bedrift?
– Når det gjelder produktene våre, har vi for eksempel valgt å gå bort fra fluorkarboner i vannavstøtende produkter, vi bruker ikke biocider i produktene våre og vi jobber hardt for å begrense og kontrollere bruken av farlige kjemikalier. Vi synes dette er noe av det viktigste, da vi vet at kjemikalier av ulike slag kan påvirke både helse og miljø på en negativ måte.
– Har dere lansert produkter som er mer bærekraftige, for eksempel endret materialet de produseres av?
– I noen tilfeller bruker vi resirkulert polyester, økologisk bomull og liknende i produktene våre. Vi velger imidlertid å fokusere mer på prosessen og kjemikaliene som brukes i produksjon og farging av garn/stoff, da et produkts største klimapåvirkning er tilknyttet dette ifølge RISE Research Institute of Sweden AB September 2019 Stockholm Mistra Future Fashion rapport. Men vi ser absolutt også på mer bærekraftige materialer fortløpende. Vi anser det som svært viktig at et produkt er holdbart og har så lang levetid som mulig. I noen tilfeller kan resirkulerte materialer være av dårligere kvalitet, og da er det bedre å velge et jomfruelig materiale, slik at levetiden blir så lang som mulig.
– Har dere materialer dere unngår til produksjon av utstyr eller klær?
– Vi bruker ikke biocider eller fluorkarboner. Vi ønsker også å unngå PVC og silikon der det er mulig.
– Hvor produseres de ulike produktene deres?
– Produktene våre produseres i mange forskjellige land, deriblant Kina og India, men også i Europa.
– Ønsker dere å gå over til veganske produkter fremfor for eksempel lær?
– Vi ser absolutt på ulike alternativer til for eksempel lær under produktutviklingen. Også her er det viktig at produktene er så holdbare som mulig, slik at levetiden blir lang, og at råvaren kommer fra en kilde som er god og ikke skader sensitive biotoper og dermed det biologiske mangfoldet.

Tar avstand fra pels og mulesing
Hööks har også en egen del om bærekraftig utvikling på sin hjemmeside.
– Hööks er medlem av Kjemikaliegruppen. Her diskuteres bruk av kjemikalier både i produksjonsprosesser og i produkter. Gjennom faste møter får vi oppdatert informasjon slik at vi kan tilpasse oss og følge gjeldende lover og regler. Samtidig blir vi enda bedre og kan redusere miljøpåvirkningen vår, skriver de.
De har en ambisjon om at produkter med animalsk opphav skal komme fra dyr som har levd under gode forhold. De tar avstand til ekte pels, godtar ikke mulesing og har en restriktiv holdning til bruk av dun og fjær. Sistnevnte innebærer at det ikke plukkes fra levende fugler eller at fuglene tvangsfôres. Dunet skal være et restprodukt fra matvareindustrien.
Mulsing er et kirurgisk inngrep der sauene får skåret vekk to kjøttstykker av baken uten bedøvelse - en metode som brukes av noen ullprodusenter. Du kan lese mer her.
– Gjennom arbeidet med disse spørsmålene håper vi også at vi kan inspirere kolleger og konkurrenter innen hestebransjen til å jobbe mer med bærekraftighet og samfunnsansvar, står det avslutningsvis.
Hest.no har ikke lyktes med å komme i kontakt med Horze, og de har heller ingen informasjon om bærekraft på sin hjemmeside.