Et samarbeid mellom to klubber som satset på ulike grener, resulterte i et allsidig anlegg for ulike raser og ryttere. Foto: Haugaland Hestesport Arena
Hestehold

Slik har de laget et rideanlegg for ryttere innen de fleste grener

I denne serien får du bli med på stallomvisning på forskjellige stall- og rideanlegg i Norge. Vi håper det å se ulike løsninger kan inspirere! Først ut er Haugaland Hestesport Arena på Skeiseid i Tysvær kommune.
Den store utebanen og den store ridehallen: – Stor ridehall med avdeler gjør at vi kan drive rideskole i lille hallen og ha åpent for egentrening eller andre kurs i den store hallen, sier Clinton. Foto: Haugaland Hestesport Arena

Anlegget ble til etter mange års samarbeid mellom Indre Haugaland Ryttersportklubb og Faxi Islandshestforening. I 2020 var de et av fem anlegg i Norge som kunne vinne prisen «Årets idrettsanlegg». 

Heidi Digernes Clinton (43) er daglig leder på Haugaland Hestesport Arena. Hun kan fortelle at dette er et anlegg styret og brukere er veldig stolte av.

Skal arrangere NM for islandshest og distanse

Clinton var aktivt styremedlem i klubbet i over ett år før hun tok over som leder før nyttår. 

Heidi Digernes Clinton har selv en stor lidenskap for hest, og hennes tre døtre er aktive i rideklubben. Foto: Privat

I tillegg er det også ansatt en stallmester, May Elise Skauvik, samt to lærlinger fra Norsk Hestesenter.

– Vi tilbyr vanlig rideskole, rideleir, terapiridning/ tilrettelagt ridning og drop-in-timer for voksne. Per i dag har vi 45 faste bokser vi leier ut til privat oppstalling, samt at vi kan leie ut inntil 60 faste gjestebokser.

Haugaland Hestesport Arena er eid av to klubber; Indre Haugeland Ryttersportklubb og FAXI Islandshestforening. 

– Disse to klubbene tilbyr spesialkurs innen sprang, dressur, feltritt, voltige, distanse og gangartsridning. Vi arrangerer alt fra klubbmesterskap til D-stevner, L-stevner og NM. I fjor arrangerte vi NM i dressur og distanseritt, og i år skal vi igjen arrangere NM i distanseritt, men også for islandshest. 

Det er aller flest sprangryttere på stallen, men alle grenene er representert. Clinton kan skyte av at de har ryttere i toppen innen de fleste grenene.

Ovalbanen, den lille utebanen og stallområdet. Foto: Haugaland Hestesport Arena
Fra dugnadsarbeidet før anlegget åpnet i desember 2019. Foto: Haugaland Hestesport Arena

I ferd med å utvide ytterligere

Anlegget stod klart 15. desember 2019, men planleggingen strekker seg tilbake til 2015. Området er på 40 mål, men fremdeles pågår det byggearbeid. Når alt er ferdig, vil totalområdet være på 75 mål.

Fra feltrittsbanen på anlegget. Foto: Privat

– Vi skal først i gang med å bygge overnattingsplasser, deretter skal det bygges to nye utebaner, to staller med tilhørende paddocker, lager og parkeringsfasiliteter.

Feltrittsbane, ridesti og distanseløype på 8 mil er også på plass. I tillegg inkluderer den ferdige delen av anlegget en 250 meter ovalbane for islandshest med ridebane i midten, en hovedarena ute på 97 x 38 meter, 350 meter ovalbane for gæðingakeppni, innendørs arena med rideflate på 30 x 70 meter, mindre ridehall med flate på 22 x 42 meter og enda en utendørs bane på 23 x 63 meter. 

Bunnene i ridehuset og på utebanene er fra Kubberød. I tillegg inneholder anlegget to stallbygninger med totalt 40 stallplasser med direkte utgang til egen luftegård. 

– Hva synes dere og oppstallørene deres om løsningen der hestene får gå direkte ut i luftegården?

– Både vi og hestene er veldig fornøyde med denne løsningen, som gir hestene maksimalt med utetid og mulighet for bevegelse. 

Kaférommet med vinduer ut mot ridehallen, boks med utgang til luftegård og et av de fire vaskespiltene. Foto: Haugaland Hestesport Arena
Vaske- og tørkerom, og ulike fôrrom. Kanskje ser du løsninger du kunne tenke deg å ha selv også? Foto: Haugaland Hestesport Arena

Ildsjeler som stiller opp når det trengs

– Hvilke fasiliteter er dere mest fornøyd med eller stolt over?

– Vi er stolt over hele anlegget vårt, og er utrolig takknemlige for at vi er så heldige så har anledning til å bruke det. Store luftige staller og supre inne- og utebaner med mye plass. 

Det er totalt fire vaskespilt på anlegget, garderobeanlegg, fôrrom, vaskerom og tørkerom, kaférom, kontorer, sektreteriat og 8 sykebokser. 

– Har dere mange frivillige ildsjeler hos dere?

– Da arenaen stod ferdig i 2019, var det etter en solid dugnadsinnsats fra begge klubbene. De samme ildsjelene er med i dag og hjelper til der det trengs. Stevner, vedlikehold av anlegget, baking, rydding, vasking og planting - alt som gjør at det går rundt. Jeg har ikke et eksakt tall, men som leder er jeg mektig imponert over villigheten til å stille opp når det trengs. 

Prosjektinformasjon:

Ferdigstilt: 2019

Adresse: Høievegen 332, Tysvær

Anleggstype: Rideanlegg

Størrelse: 40 mål (byggetrinn 1), 35 mål (byggetrinn 2)

Type anlegg: Interkommunalt regionalanlegg

Smarte løsninger: Elektrisk skillevegg mellom stor og liten ridehall

Sosiale soner: Kaférom på 100 kvm

Arkitekt: Kjersti M. Fagerheim 

Rådgiver: Stallmestern.no

Entreprenører: RISA AS (grunnarbeid), Grude Bygg AS (bygninger), Helgevold elektro AS (elektro), Hervik Rør AS (rør)

Involvert: Faxi Islandshestforening, Indre Haugaland Ryttersportklubb, Tysvær kommune, Vindafjord kommune, Karmøy kommune, Bokn kommune, Rogaland fylkeskommune, Norges Rytterforbund

Byggekostnad: Ca 50 millioner kroner inkludert dugnad

Se full oversikt over alle fasiliteter og detaljert informasjon her. Du finner også mer informasjon på deres hjemmeside og Facebookside

Vi vil gjerne skrive om både små og store staller. Har du et godt tips, kan du sende det til maren@hest.no.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng