Cathrine Rasmussen har i tillegg til dressurridningen drevet med avl og oppdrett av hester i Danmark og Norge. Foto: Rebecca Trommestad
Ti kjappe

– Da hadde jeg vært verdens beste rytter

Vi setter i gang en ny serie på Hest.no - ti kjappe med! Først ut er dressurrytter Cathrine Rasmussen. Hun har viet livet sitt til hestesporten, representert Norge i både VM og EM, og ridd flere World Cup kvalifiseringer. Her kan du bli bedre kjent med henne.

Navn: Cathrine Rasmussen

Alder: 57

Bosted: Kristiansand

Står oppstallet: Kleppenhus Dressage

Gren: Dressur

Navn på hester: Zoulmate, Kleppenhus Jazzoline, Dance with me, My Vitality og mange unghester og avlshopper  

Rasmussen drømte om å bli god til å ri, men trodde hun måtte finne en annen fulltidsjobb. Så ble hest levebrødet likevel. Foto: Privat

– Hvordan startet hesteinteressen din?

– Jeg var på besøk hos min tante som drev med hest da jeg var kun 3 år. Da fikk jeg sitte på en shetlandsponni, og være med «på slep» da hun red på tur. Etter det snakket og drømte jeg kun om hest.  

– Hvordan ser en drømmedag med hest ut?

– En drømmedag med hest er når alle hestene er friske og glade, og går riktig godt i trening, så man føler de har flyttet seg et lite skritt i riktig retning. Ellers er det også en drømmedag hvis man er på stevne, og er riktig fornøyd med resultatet sitt. Da tenker jeg ikke nødvendigvis bare plassering, for det kommer veldig an på hvem man rir mot, men at man selv har en god følelse etter å ha ridd. Og at man får noen prosenter man er fornøyd med i forhold til forventninger og tidligere resultater. Det kan også være når et nytt føll er født, og alt står bra til med hoppe og føll.  

Rasmussen red 11 år gamle Zoulmate i Grand Prix i Århus til over 70 prosent nylig. Dressurrytteren har hatt hingsten siden han var 4 år gammel. Foto: Juliane Kingren

– Hva drømte du om å bli da du var liten?

– Jeg drømte om å bli god til å ri. Men da jeg var liten, var det ikke en mulighet å bli fulltidsrytter. Så jeg var innom alt fra å bli helikopterpilot, til å bli politi, jobbe innen økonomi eller bli psykolog. Heldigvis ble det hest på heltid likevel.

– Hva er ditt beste hesteminne?

– Jeg har mange «beste hesteminner». Blant annet da jeg fikk min første hest, og min første plassering i LC dressur da jeg var 11 år gammel. Eller på tur i skogen med andre hestevenninner - alle de små og store opplevelsene opp igjennom årene. De seneste årene kan jeg trekke frem å vinne Grand Prix Special i Falsterbo med Fernandez, plassering i London Olympia og mange andre plasseringer på internasjonale stevner og World Cup kvalifikasjoner med ham. Jeg minnes spesielt godt et stevne i Wiesbaden, da han gikk gjennom «ild og vann» for meg. Det var stevne i flomlys sent om kvelden, regnet hadde styrtet ned i timesvis, banen var totalt oversvømt, men han tråkket glad og fornøyd gjennom våres kür program - en ordentlig kamerat var han, sier hun, og fortsetter:

– Ellers var det stort å gå videre til semifinalen/andre runde i Grand Prix Spesial til EM i 2013. Aller nyligst ble en hjemmeavlet hingst kåret i Dansk Varmblod i Herning i mars i år. Jeg og Zoulmate, som jeg har hatt siden han var 4 år, debuterte sammen i Grand Prix i Århus forrige helg til over 70 prosent. Listen over gode minner med hest er nesten «utømmelig», og det ene minnet overstråler egentlig ikke det andre. Også når nye føll kommer til verden på gården er store øyeblikk.  

– Er vi bare ett sekund for sene, er hestens hjerne allerede videre, og vi belønner noe annet enn det vi egentlig ville belønne, sier Rasmussen. Foto: Privat

– Tre ting du elsker ved favoritthesten din?

– Jeg har mange favoritthester. De har alle deres egne persolnligheter som jeg setter pris på. Jeg kan jo nevne Zoulmate, siden det er han som har kommet lengst i utdannelsen, og jeg har arbeidet tettest med i flest år. Han er verdens snilleste hingst, og lett å håndtere i alt det dagligdagse. Han kikker ikke, og er modig på nye steder og i nye situasjoner. Og så er han veldig arbeidsom og følsom i ridningen. Han har stort sett det helt perfekte temperament. Så elsker han kos og oppmerksomhet - men det synes jeg at alle mine hester gjør.  

– En ting du skulle ønske du var bedre på som rytter?

– Ja, timingen! Hadde jeg vært verdens beste rytter på det, spesielt timingen av ettergiften, hadde jeg vært verdens beste rytter. Det er det som skiller de aller beste fra de mindre gode. Vi gjør stort sett de samme tingene, men det er ved å gi etter, å opphøre med trykk, enten fra sjenkel eller tøyle, at du forteller hesten at yes, nå gjorde du det jeg ville, sier hun, og utdyper:

– De fleste hester ønsker virkelig å «please» sin rytter, så hvis vi er klare og konsekvente i vår kommunikasjon og timing, kommer de resultatene vi ønsker. Som rytter må vi først vite hva vi vil ha, hvilken følelse vi søker, og dernest kommunisere tydelig og på eksakt rett tid til hesten når den gjør det riktige, eller noe i riktig retning. Er vi bare ett sekund for sene, er hestens hjerne allerede videre, og vi belønner noe annet enn det vi egentlig ville belønne. Ettergiften, eller opphør av trykk, er hestens beste belønning.  

– Hvis du måtte valgt en annen gren enn din egen, hvilken ville du valgt?

– Da ville jeg valgt sprangridning. 

– Hvor mange timer tror du at du tilbringer i stallen i løpet av en uke?

– 40 til 45 kanskje, mest i ridehuset, men også i stallen. Nå går vi en ny føllsesong i møte, og vi venter fem føll i år. Da går det mye tid til føllinger og bli kjent med de små hestebarna, i tillegg til trening av ridehestene. 

Hingsten Kleppenhus Vital ble kåret i Dansk Varmblod i Herning i mars i år. Foto: Ridehesten

– Det beste med grenen din?

– At du må være så samkjørt med hesten din. Grunnridningen må være på plass hvis du skal få et ordentlig resultat. Alle små detaljer teller - hesten må arbeide løsgjort over ryggen, med masse energi, som skal være justerbar på et blunk. Den må kunne gå rett, bære seg gjennom kroppen, og hver vending og hvert hjørne skal være i balanse. Det er aldri ett kjedelig øyeblikk, for det er alltid tusen små eller store detaljer å arbeide med. Man kan også alltid prøve å bli bedre, og forbedre øvelsene. Lager man en changementserie for eksempel, så er man ikke «i mål» bare den er uten desiderte feil. Det er alltid noe å ta fatt på, og den følelsen man får når alt klaffer er helt fantastisk.  

– Tre personer som inspirerer deg?

– Andreas Helgstrand, fordi han har et stå-på mot som ingen andre jeg kjenner. Han er ekstremt dyktig til å finne de rette hestene, kunnskapsrik omkring hest, en veldig dyktig rytter og trener, og aller best når det gjelder. Også er han ekstremt interresert i og lidenskapelig opptatt av det han gjør. Charlotte Dujardin, for hennes utrolig lette og elegante ridestil, med milde og samtidig ekstremt effektive hjelpere. Hun kan virkelig få hestene til å danse under seg. Isabel Werth for å være på toppen i 30 år, og stadig vende tilbake på nye hester med resultater på topp.

Hvem ønsker du å lese ti kjappe med? Send ditt tips til maren@hest.no. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng