Camilla Therese Tafjord og fem år gamle Soros Fellini er klar for hingstekåringen som begynner i morgen. Foto: Marianne Brandal Kristiansen
Avl og raser

– Fellini har noe som mangles i avlen

Camilla Therese Tafjord (29) har store ambisjoner for varmblodshesten Soros Fellini. Men først venter hingstekåring, og hun håper femåringen vil kåres: – Han er helt eksemplarisk når det gjelder gemytt. Mange ridehester er krevende og heite, og passer ikke alltid hobbyryttere.

Norsk Varmblods hingstekåring finner sted på Starum 24.-27. mars 2022. I år er det 22 hingster som skal vurderes for avl, noe som er nær rekord i Norsk Varmblod.

En av de som skal stille ut hingst, er Camilla Therese Tafjord. Fellini stilte hun ut også i fjor, men da var kåringen digital. Men da gikk det ikke helt som forventet.

– Han var veldig kikkete og ville ikke frem under rideprøven. Rett etterpå tisset han lenge, så jeg tror rett og slett han måtte veldig på do. Sånt kan skje.

Den fem år gamle danske varmblodshesten etter Fürstenball fra Soros Sportshorses kjøpte Tafjord opprinnelig som dressurhest for to år siden. Siden har hun ridd ham inn på egenhånd.

– Drømmen er at han skal kåres, for denne hingsten har noe i avl å gjøre, sier hun. 

Har noe som mangles i avlen

– Jeg synes man bør få inn roligere gemytt i avlen, som alle kan bruke og håndtere. Fellini har noe som mangles i avlen, sier Tafjord.

– En sunn og holdbar hest trenger tid til å vokse i sitt tempo, sier Tafjord. Foto: Marianne Brandal Kristiansen

Hun ser mange gode egenskaper i hingsten. Han har god helse, flotte gangarter og gir en god ridefølelse. Tidligere var hun ikke så begeistret for flekkete hester, men nå blir hun mer og mer glad i flekkene hans for hver dag som går. Den detaljen gjør også at han kan stilles i flere forbund.

– Han ble også godkjent i Norsk Pinto, og har gått en sesong i avlen der. I år venter han fire avkom.

Likevel var det en drøm om å nå Grand Prix-klasser i dressur som var grunnen til at hun falt for unghesten. Tafjord så at han hadde ridehestkapasitet, men det å ha en egen avlshingst når man selv driver med avl, er heller ikke feil. 

– Jeg satser selv som dressurrytter, og denne sesongen er planen å få noen siste kvalifikasjoner med en annen hest, mens jeg med Fellini vil dra på de stevnene som trengs for å ha den utviklingen han bør ha i sin alder.

En liten drøm er å få ham til Unghest-VM som seksåring, men de henger litt etter i år. Fellini er en stor hest, og vokste mye i fjor høst. Da valgte Tafjord å ta en pause fra treningen. 

– Vi måtte endre litt på målene våre, og vil se an sesongen litt. Vi har Grand Prix-klasser i sikte uansett, men å være sportshest krever at man ikke har avbrekk som følge av skader. Det viktigste er derfor å trene ham riktig, og holde ham sunn. Da vil han kanskje bli en skikkelig god konkurransehest om ni til ti år. 

Tafjord satser fullt på drive med avl, salg og trening av hest. Foto: Marianne Brandal Kristiansen

Jobbet hele livet for å leve av hest

Under denne kåringen skal Fellini gå unghestfinale også, da disse kjøres samtidig i år. Kåringen foregår over fire dager, og inneholder helsekjekk, eksteriørbedømmelse, rideprøve med testrytter og rideprøve med egen rytter. Fellini skal stille i Klasse II. 

– Jeg gir meg ikke før målet jeg har satt meg er nådd, uansett hvor lang tid det tar, sier Tafjord. Foto: Marianne Brandal Kristiansen

– Hingsten vurderes etter kravene til aldersgruppa. De vil blant annet se på gangartene, overganger, at hesten kan forlenge og samle seg, lydighet og ridefølelse. Det er derfor man har en testrytter også, sier Tafjord, og utdyper:

– Mange leier inn egen rytter, men siden min sterkeste side i sporten er å ri, må jeg nesten gjøre det selv.

Per nå har Tafjord 12 egne hester, i tillegg til at hun har hester i trening av og til også. Hun har hestene sine på sin egen gård på Sunnmøre. Å leve at hest har vært drømmen hennes hele livet, og derfor er hun utdannet med fagbrev i hestefag og terapeutisk behandling av hest. I tillegg har hun trenerutdanning.

– Men jeg har blitt mamma, så jeg reiser ikke like mye rundt og underviser som før. Jeg og samboeren min driver også gårdsbruk ved siden av hestene og stallen.

– Føler du at du lever drømmen din?

– Jeg gjør jo egentlig det, for jeg har brukt hele livet mitt på å få til dette. Det føltes uvirkelig da jeg var ung, men plutselig ble det mulig. Likevel er det viktig å poengtere at det å satse på hest er veldig tøft, både i Norge og i utlandet. Man må ha bein i nesa, og tenke nøye gjennom hvordan man vil satse for å finne de rette veiene mot målet, sier Tafjord.

Tafjord har både trenerutdanning og god erfaring med trening og innridning av hest. Foto: Marianne Brandal Kristiansen

Trener for å vinne

– Hva er det største du har oppnådd på konkurransebanen?

– Jeg har vært kretsmester i dressur noen ganger, og det var veldig gøy. Å konkurrere gjør at jeg klarer å holde motivasjonen oppe og drive på som jeg gjør. Jeg har ikke tid til å reise på stevner bare for å delta, så når jeg trener mot et stevne, trener jeg for å vinne. 

Tafjord utdyper at hun aldri har hatt råd til å kjøpe en skikkelig god hest før Fellini. Hun har heller måttet bygge opp problemhester, og da stopper det ofte på Middels-nivå. 

– Jeg har en annen konkurransehest med kapasitet, men han har litt skadehistorikk. Etter oppfølging håper vi å nå karre oss ut i et Middels A elitestevne i løpet av sesongen. Og så håper jeg å ta Fellini opp og frem som satsningshest i fremtiden, avslutter hun.

Du kan se en oversikt over alle hingstene som skal delta i kåringen her

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng