Hesten til Masha Efimova hadde ukrainsk pass, som ikke var godkjent i EU. Dermed tok det mange dager før de kom seg ut av landet. Skjermdump: Instagram
Aktuelt

– Jeg beundrer mennesker som ikke forlater hestene sine

Det er snart én måned siden Russland invaderte Ukraina, og det er hester på flukt i Europa. Vi har snakket med en hesteeier som akkurat har vært igjennom en lang prosess for å få hester over grensen til Polen.

På instagram delte en ukrainsk hesteeier videoer av hester som ble fraktet fra Kiev til et tryggere område nærmere grensen. Men lenger kom de ikke, fordi ukrainsk og polsk grensepoliti og veterinærer krevde mikrobrikke, pass som er gyldig i EU og helsepapirer for å passere.

Hest.no har snakket med hesteeieren, Masha Efimova, som forteller om flukten:

– Det var vanskelig å skaffe de nødvendige dokumentene, siden ukrainske institusjoner ikke fungerer nå. Vi var rundt 20 mennesker som ikke kunne forlate hestene våre ved grensen, men som måtte reise til andre deler av Ukraina for å ordne dette, sier hun, og fortsetter:

– Jeg beundrer mennesker som ikke forlater hestene sine.

De seks hestene får fôr i den varme og trygge stallen i Polen. Allerede er flere av dem på vei videre. Skjermdump: Instagram

– Vi må starte livene våres helt på nytt

Efimova forteller at hun kom seg over grensen sammen med to andre kvinner, tre barn, seks hester, én katt og én hund. Torsdag morgen kunne de kjøre inn i Polen, etter 13 dager på reise innad i Ukraina.

– Vi måtte først flykte fra Kiev fordi situasjonen der var veldig farlig, og det har vært en komplisert reise. Det har vært mangel på mat, og veiene har enten vært blokkerte eller ødelagte. Men selv om vi nå er i Polen, føler jeg meg ikke lettet, sier hun, og utdyper:

– Vi må starte livene våres helt på nytt. En av oss skal reise til Danmark, mens en annen planlegger å reise til Tyskland med sin hest. Jeg mangler transport, men håper å komme meg til Estland.

Efimova er ukrainsk statsborger, men har i det siste bodd i Estland for å jobbe. Hesten hennes har hele tiden stått i Ukraina. Hun har flere bekjente i Ukraina som har opplevd bombing nær stallene sine, eller som har mistet hjemmene sine og fått hester skadet i angrep.

Tusenvis av hester bør reddes

For to uker siden delte generalsekretæren i det ukrainske rytterforbundet, Mykhalo Parkhomchuk, at han selv ville være ved grensen mellom Korčova og Krakovets for å forhandle om å forenkle kravene

De ordinære kravene er som følger:

  • Veterinærattest for helsestatus 
  • Pass og mikrochip 
  • Blodprøver og vaksinasjoner med veterinærattest  
  • Veterinærsertifikat fra statlig veterinær i Ukraina 
  • Tollkontroll
Masha Efimova ringer hest.no dagen etter å ha kommet seg ut av Ukraina og inn i Polen. Foto: Privat

Efimova opplyser at kravene enda gjelder. Hun håper at det ukrainske rytterforbundet snart vil komme til enighet med nabolandene om å midlertidig lette på kravene. 

Selv om mennesker og kjæledyr reiser som flyktninger, reiser hestene som normalt, uten unntak. I Ukraina er de fleste institusjoner stengt, og det er en komplisert og en tidkrevende prosess å skaffe de papirene som trengs, hevder Efimova. Det er tusenvis av hester som bør reddes ut av landet.

– For hestene som befinner seg i østlige deler av Ukraina, vil det ta nærmere ti timer å forflytte seg til veterinærene som befinner seg vest i Ukraina. I tillegg var det en dyr prosess å frakte hestene over grensen, sier hun.

Efimova hadde flaks, og fikk tak i nødvendige papirer fra veterinær og gyldig pass i løpet av få dager. Mens de ventet, oppholdt de seg i de vestlige områdene av Ukraina. I disse områdene var det få staller, og da spesielt få større staller med bokser til mer enn et par hester.

Noen døgn måtte de oppholde seg i bygninger der det hverken var strøm, flis, høy, vann eller fôr, og derfor måtte de flytte på seg flere ganger i løpet av de to ukene. Det kom andre som trengte et sted å være, og det var vanskelig å oppholde seg hos ukjente på ubestemt tid.

– Et av stedene ville stalleieren heller at jeg donerte penger til forsvaret enn å betale for oppholdet. Det sier mye om situasjonen vi er i.

Denne bilen skal frakte noen av hestene videre. Efimova forteller at de trenger flere biler som kan frakte både forsyninger og hester. Foto: Privat

Transport er hovedproblemet

Efimova forklarer at selv om mange land donerer fôr, høy og flis, er det fremdeles et problem at forsyningene samles ved grensen, uten å nå hestene i landet. Det er svært mange hester i Kiev, men det er mangel på transportmidler.  

Hun forstår at europeere ikke tør å bevege seg inn i Ukraina, men vet at mange lokale ukrainere vet hvordan de kan følge med på situasjonen og bevege seg omkrig i landet. Med 20 biler vil mye være gjort, i form av å frakte forsyninger inn, og hester ut igjen. Dette er noe UEFCF planlegger å få til - les mer i saken vi linket til innledningsvis.  

– Til slutt er det viktig for meg å si at jeg er veldig takknemlig for at så mange frivillige lokalbeboere i Ukraina har hjulpet oss underveis. Vi har ikke annet valg enn å stå sammen og hjelpe hverandre, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng