Ida-Elin Røstad Hansgård har eid og trent Kuling i tolv år. Det har vært en reise oppover i dressurklassene. Foto: Marianne Brandal Kristiansen
Reportasje

– Han er en av de fjordingene i verden som går høyest klasser i dressur

Ida-Elin Røstad Hansgård (31) motbeviser alle fordommer om at fjordingen ikke kan gå Intermediær-klasser i dressur: – Jeg vil vise at man kan få til store ting med andre raser også. Hest er blitt dyrt, spesielt de store ridehestene, men man kan nå langt med en fjording.

Ida-Elin Røstad Hansgård er på vei til Hallmesterskapet i dressur. På hengeren står fjordingen Kuling. Hingsten har over 50 avkom etter seg, og selv om han bare rager 1,47 meter over bakken, hevder han seg mot de store brune.

– Han er helt unik. I Norge er det noen fjordinger som har startet MA, men per nå er han den eneste på sitt nivå. Han er en av de fjordingene i verden som går høyest klasser i dressur, sier Ida. 

– Der fikk jeg et innblikk i hvor hardt det egentlig var

Dressurrytteren har kjørt fra Stall Sundedalen i Hustadvika, som hun driver til daglig. Det har hun gjort de siste åtte årene, etter å ha jobbet som rytter i Danmark.

– Jeg startet som lærling i hestefaget, utdannet meg til dressurdommer II, kjøredressurdommer I og kjøredommeraspirant. Siden har jeg jobbet med ridehester på en salgs- og treningsstall i Danmark, sier hun. 

Kuling var med Hansgård ned til Danmark da hun flyttet dit for å jobbe med hest. Foto: Privat

På den tiden red Ida ni til tolv hester hver dag, og var 22 år gammel. Hun kjente litt på at de fleste var fra 16 år og oppover, og bestemte seg etter hvert for at det holdt med det ene året. Men hun ville ikke vært foruten opplevelsen.

Før hun reiste ned dit, var hun lærling på Epona Ryttersenter i Kristiansand. Hun fikk høre at hverdagen der ville bli hard, og at hun kom til å bli utslitt. Likevel kunne ikke hverdagen i Danmark sammenliknes med jobben i Norge. 

– Der fikk jeg et innblikk i hvor hardt det egentlig var. Jeg red inn unghester og trente hester opp til MB i dressur. Jeg kjente at det tok på, men det var utrolig gøy å være med på en slik reise. 

– Men når du kom hjem til Norge igjen, hadde du en plan da?

– Jeg hadde en plan om å starte en egen stall, ta inn hester i trening og undervisning. I starten underviste jeg mest, for det var ikke like lett å ta inn hester i trening. Men i løpet av det første året traff jeg han jeg er gift med, og da gikk ting litt tregere. 

Ida ble nemlig gravid, og siden har hun fått totalt tre barn. Likevel har arbeidet i stallen gått videre tilnærmet som normalt, og det hele gikk mye bedre enn hun først trodde. 

Sjonglerer undervisning, dømming og egen satsing

På stallen har hun én privat oppstallør, hester i fullpensjon, noen unge hingster på løsdrift, hester i trening og syv egne hester. 

– Hverdagen er ganske travel, for jeg har privat rideskole hjemme to dager i uka, og to dager der jeg underviser fast på andre staller. Så har jeg én ettermiddag i uka der jeg kun kan fokusere på å trene mine egne. Helgene fylles med at jeg enten er ute og starter selv, eller dømmer. 

Denne sesongen er hun klar for å gi alt med 16 år gamle Kuling, fjordingen som stjal hjertet hennes for tolv år siden, og som var med ned til Danmark. Han var en lovende og 2. premiert fireåring da hun fikk ham.

– Jeg hadde en annen fjordinghoppe som ble skadet, og var lærling på den tiden. Derfor fikk jeg låne ham, som nettopp var ferdig innridd og innkjørt. Det vil si - han kunne gå rett frem, stopp og start. 

Kuling beviser at det ikke er størrelsen eller rasen som teller. Foto: Privat

Ida oppdaget fort at hingsten var utrolig morsom å jobbe med, og slik gikk det til at hun valgte å kjøpe ham. Siden har de startet Fjordhest NM flere ganger, og konkurrert i både sprang, dressur og kjøring. 

– Vi ble nest beste unge fjordhest under NM, og fikk medalje i grenmesterskapet i dressur og kjøring. Etter det la vi sprang og kjøring litt på hylla, og satset fullt på dressuren. 

Ekvipasjen vant også grenmesterskapet i dressur, og Ida lurte på om det var mulig å komme seg enda lenger enn LA. Da Intermediær 1 ventet, var hun ganske nervøs. Likevel kunne hun absolutt stå inne for prosenten.

– Hva er det største dere har oppnådd på konkurransebanen?

– Kanskje da vi ble nummer to under Fjordhest EM i 2016, og var 0,02 prosent bak førsteplassen. Men også da vi vant en MA-cup i Trøndelag, og slo ut de store brune. Akkurat da sjonglerte jeg også hestelivet og mammalivet, og hadde med en baby på fem måneder på stevneplassen.

Selv om Kuling har vist seg som en allsidig fjording, er det dressuren som er Hansgårds store lidenskap. Foto: Astrid Marie Årdal
Hansgård har en femåring etter Kuling, Så Kjekk, som hun håper kan ta over når dressurkongen skal pensjoneres. Foto: Privat

Alltid en fjording i livet

Ida tror Kuling har litt ekstra utstråling og et eget preg over seg på dressurbanen. Han er lett i kroppen, og får ofte både syv og åtte poeng for økningene sine.

Føler du deg selvsikker når du er den eneste som stiller med fjording?

– Vel, jeg er god på å trykke meg selv ned, og føle meg ganske liten. Det er ikke alltid lett å tro på at vi har noe i det selskapet å gjøre, men prosentene tilsier at vi kan være der. Og alle andre er veldig positive til oss.

Det synes Ida er veldig kult. Kuling blir ofte gjenkjent på stevneplassen på grunn av den store luggen. Men før dette Hallmesterskapet, kjenner hun likevel på nervene.

– I fjor tronet vi nederst på lista. Men han var mindre trent, og hadde en hard avlssesong, der han var borte morgen og kveld for å bedekke. Det lærte jeg av, for han begynner jo å dra på årene.

Denne sesongen blir det mer fokus på ridningen, så kan Kuling få bedekke mer om noen år. Nå som han er bedre trent, og gjør øvelsene lettere, håper Ida han vil gjøre det enda bedre prosentmessig.

– Avkommene hans gjør det også veldig bra, og har både gode bevegelser og godt lynne. Jeg har selv en femåring etter ham, Så Kjekk, som jeg håper kan bli arvtakeren hans etter hvert. 

– Kommer du noen gang til å bytte ut fjordingen?

 Som ung tenkte jeg at jeg ville bytte ut fjordingen med en ridehest etter hvert, for de er mer korrekte for dressuren. Men det var noe med Kuling som fikk meg til å fortsette. Selv om jeg også avler på andre raser, kommer jeg alltid til å ha fjording også. Det er rasen som ligger mitt hjerte nærmest, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng