Sølv Fot skjønte hvordan han kunne hjelpe Monika Løvås når hun fikk migrene. Det gjorde ekvipasjen enda tettere. Foto: Sara Tijanic
Reportasje

– Er et anfall på vei, lar han meg ikke ta på ham hodelaget

Kaldblodshesten Sølv Fot er en alt-mulig-hest. Hverken dressur, sprang, feltritt, western, kjøring, horsemanship eller terapiridning er noe problem for ham. Men dersom Monika Løvås (26) er i ferd med å få et migreneanfall, setter han ned foten.
Monika Løvås og Sølv Fot i løpet av det første året deres sammen. Kaldblodshesten ble spesielt viktig for Løvås gjennom de årene som var mye preget av sykdom. Foto: Privat

– Jeg var bare ti år, og skulle ha en liten ponni, forteller Monika Løvås. 

– Men så hadde familien min ham på lån, og han valgte meg. Det måtte bli oss.

Løvås har alltid slitt med kronisk hodepine og jevnlig migrene. Allerede i ung alder opplevde hun at kaldblodshesten Sølv Fot varslet henne før et anfall. Fremdeles er det slik at han lar henne ta på salen, men så sier han tydelig ifra med kroppsspråket sitt at det er uaktuelt å gå ut på tur. 

– Er et anfall på vei, lar han meg ikke ta på ham hodelaget, sier Løvås.

Sølv Fot ble en del av arbeidshverdagen

I starten tok det tid før Løvås så sammenhengen mellom vallakens signaler og de plutselige anfallene. Kunne han virkelig sanse det?

En av mange unike frisyrer som Sølv Fot har hatt opp gjennom årene: – Jeg har prøvd på Harry Potter-tema, puslespill, stjerner, hjerter og racerbil-tema, sier Løvås. Foto: Privat

– At han merker dette har gjort meg veldig trygg på ham. Jeg kan miste både syn og førlighet ved et anfall, men har alltid følt meg trygg på at han tar meg med tilbake til stallen uten å finne på noe tull om jeg plutselig blir dårlig, sier hun, og utdyper:

– Det er noe jeg har lært meg å leve med, og hestene hjelper meg på mange måter.

I løpet av de snart femten årene de har hatt sammen, har de utviklet et tett bånd. Løvås forteller at denne kaldblodsen kan det aller meste. De har startet stevner i dressur, sprang og feltritt, men også drevet med western, akademisk ridekunst, horsemanship og arbeidskjøring.

– I fjor var planen å debutere i dressurkjøring, men så ble han skadet med senebetennelse i beina. Da trengte vi noe annet å gjøre.

Det var slik Løvås i oktober i fjor fikk en idé om å ta med Sølv Fot på jobb. Hun jobber på et aktivitetssenter med barn og dyr, et SFO-tilbud, og nå om dagen har hun med kaldblodsen to dager i uka.

– Han lærer barna hvordan de skal oppføre seg rundt hest. Urolige barn er aldri noe problem - han er tvers igjennom snill. 

Besøkene var både god avveksling og lett trening. Derfor valgte Løvås å fortsette med dette etter at han ble bra igjen. 

Sølv Fot har vist interesse for alle mulige grener, og Løvås har ikke vært redd for å prøve nye ting. Foto: Privat

– Også denne gangen fikk jeg spørsmål om hva han er blanding av

Forrige helg var de imidlertid i gang i igjen, og startet sesongens første stevne. Det var et dressurstevne arrangert av Vestre Bærum Rideklubb på Tanum.

– Vi startet LC:1 for å få en myk start på året, men i fjor debuterte vi i LB. Målet er å komme tilbake til det nivået. I tillegg håper jeg at vi i år klarer å debutere i dressur- og presisjonskjøring. 

Stevnet gikk over all forventning, og det samme gjorde kjøreturen. Under perioden med senebetennelse var det vanskelig for Sølv Fot å i det hele tatt holde seg stående på hengeren. 

– Også denne gangen fikk jeg spørsmål om hva han er blanding av, men han er en ren kaldblods. Mange assosierer rasen med vanskelige hester med masse pels, men de kan brukes til så mye. Jeg synes det er dumt at en del fremdeles har et negativt syn på rasen.

Løvås utdyper at Sølv Fot selv gikk noen prøveløp som ung, men da han ikke bestod hingstekåring, ble han omskolert. 

– Men han elsker jo fortsatt å dra store og tunge vogner, og derfor gleder vi oss til å prøve å konkurrere i kjøring. 

Sølv Fot setter også pris på å trenes innen akademisk ridekunst. Foto: Privat
Både mor og døtre er engasjerte i de to hestene, og har samarbeidet om omskoleringen av Naia. Foto: Privat

Omskolerer varmblodstraver til å bli like allsidig

Da Sølv Fot var skadet, tok Løvås også på seg et annet prosjekt, sammen med moren og søsteren. 

– Det var veldig tilfeldig, men vi ble tipset om en fem år gammel varmblodstraver som trengte et nytt hjem. Og med skadet hest, tenkte jeg at jeg hadde tid til en unghest.

De tok Naia inn i en prøveperiode, og det viste seg at hoppa utviklet seg raskt.

– Navnet betyr «ønsket», og hun er akkurat hva vi ønsket oss i en ny hest, sier Løvås.

De både kjører og rir henne, og former henne i samme retning som Sølv Fot. Hoppa var for det meste kjørt med, men hadde blitt sittet på.

– Vi valgte likevel å starte med det helt grunnleggende. Slik blir man bedre kjent med hesten også.

Leieturer ble til små økter der de stadig nærmet seg å kunne sitte opp på henne. Fire måneder senere kan de ri henne alene på tur i alle gangarter, og hun er veldig grei å kjøre alene.

– Målet er å prøve å komme ut på stevner etter hvert, kanskje allerede i år. Kanskje har hun potensiale i sprang, dressur, kjøring eller feltritt? spør Løvås avslutningsvis. 

Løvås håper å starte dressur- og presisjonskjøring med Sølv Fot neste år, og kanskje blir det noen starter med Naia også. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng