Denne hesten ble kjøpt fra utlandet med manipulerte røntgenbilder (til venstre). På nye bilder tatt i Norge ble det oppdaget et benfragment fortil i kodeleddet (til høyre). Foto: Privat
Aktuelt

Røntgen løser ikke alt: – Det er viktig å gjøre folk mer kritiske

Veterinær Charlotte Elvebakk opplever at mange som skal kjøpe hest har klokketro på røntgen, uten å vite om alle fallgruvene man kan gå i. Selv om det forekommer sjeldent, kan man i verste fall utsettes for ren svindel i form av manipulerte røntgenbilder.

– Det er viktig å gjøre folk mer kritiske til røntgen, sier Charlotte Elvebakk.

Hun har jobbet med å ta røntgenbilder av hest i 30 år, og har røntgen, ultralyd og scintigrafi som spesialfelt. Med omtrent 500 undersøkelser i året, er hun blant de veterinærene i Norge som tar flest røntgenbilder. 

Charlotte Elvebakk er veterinær på Trøndelag Hesteklinikk på Melhus, og jobber også på NMBU Veterinærhøyskolen på Ås. Foto: Privat

I tillegg til alle bildene hun tar selv, får hun også tilsendt bilder, da ofte i forbindelse med kjøp og salg av hest. Altfor ofte opplever hun å måtte skrive til kunder at røntgenbildene de har fått tilsendt representerer en begrenset undersøkelse, eller at de ikke er av tilfredsstillende kvalitet for å gjøre en god vurdering av dem. 

– Det er lett å bli blendet av moderne og avansert utstyr, men det er mange fallgruver. Så når det foreligger røntgenbilder er det flere ting man bør sjekke. Og røntgenbilder er langt fra det viktigste i en kjøps- eller salgssituasjon, sier hun.

Man skal også være klar over at dagens røntgenutstyr er basert på avansert teknologi, og det krever kunnskap om røntgenfysikk og hvordan de digitale systemene virker.

Elvebakk mener også at selv om mange undersøkelser nå kan gjøres på stallen, er det visse undersøkelser som bør gjøres på klinikk:

– Dette er fordi det er begrenset kapasitet på de fleste mobile løsningene, og av hensyn til strålevernet.

Bilder av hovsenebenet - et lite ben inni hoven. Bildet til venstre viser dårlig preparering og teknikk, neste er bedre, men skoen er i veien. Bildet til høyre er tatt uten sko og viser hele hovsenebenet. Foto: Privat

Den kliniske undersøkelsen legger grunnlaget

Røntgenbilder avbilder skjelettet i ulike deler av kroppen. I Norge har vi en forskrift om strålevern og bruk av stråling, og i henhold til denne må alle røntgenundersøkelser være berettiget. Det betyr at fordelene skal være større enn ulempene, og at man ikke har lov til å ta røntgenbilder uten en god begrunnelse.

I forbindelse med kjøp og salg er det vesentlig med en god klinisk undersøkelse først. Da vil veterinæren se etter tegn til halthet, hevelser eller andre avvik, og ut ifra det kan man eventuelt gå videre med en røntgenundersøkelse.

På røntgenbildene kan man så se etter for eksempel beinbiter i ledd, tegn på slitasjeskader eller andre ting som potensielt kan påvirke fremtidig prestasjon. 

– Man bør også være klar over at man ofte kan finne ting som ikke har betydning, slik som gamle skader som ikke lenger påvirker hesten. Derfor er det vesentlig med mest mulig klinisk informasjon, samt opplysninger om hvordan hesten fungerer, sier hun, og fortsetter:

– Mange har altfor lite kunnskap om røntgen, og det ikke uvanlig å tro at det er nødvendig å ha røntgenbilder for å kjøpe hest. Da skal man være klar over at selgere ofte leter opp gamle bilder fra flere år tilbake, eller at det allerede er tatt kjøp- eller salgsrøntgen. Men røntgenbilder er i all hovedsak ferskvare, derfor bør de ikke være for gamle. Og så er det viktig å sjekke hvilke bilder som eventuelt er tatt.

Elvebakk mener at man bør unngå begrepet «undersøkelse før salg», eller en såkalt «salgsattest». Helseattester og røntgenbilder anser hun som ferskvare. Hun anbefaler at man som kjøper alltid bestiller en veterinærsjekk, og først etter at den er gjennomført, avgjør om det er aktuelt med røntgen eller ultralyd.  

– Unntak kan være dersom man skal selge en unghest eller hingster som kanskje skal kåres. Da kan det være fornuftig at visse røntgenbilder blir tatt, og hvilke varierer mellom de ulike rasene, sier hun.

Bilde av kodeledd. Bildet til venstre er teknisk dårlig, det neste er tatt veldig skjevt, og bildet til høyre gir en god forutsetning for å kunne gjøre en god vurdering. Foto: Privat

Gode bilder av de riktige områdene

Om man velger å ta røntgenbilder i forbindelse med kjøp, er to momenter spesielt viktige; å ta de riktige bildene av et aktuelt område, og at bildekvaliteten er god nok. Dette krever at den som tar bildene har utstyret og kompetansen som kreves, og at man tar seg tid til å gjøre en god undersøkelse.

– Har du gode bilder, kan du alltid få hjelp med å vurdere dem. Da kan du ta kontakt med noen som har spesialkompetanse på feltet, for eksempel en veterinær med erfaring fra bildediagnostikk eller en større hesteklinikk, sier Elvebakk, og utdyper:

– Er røntgenbildene som blir tatt av dårlig kvalitet, kan i verste fall hesteeieren betale i dyre dommer for undersøkelsen, og bare sitte igjen med masse bilder som ikke sier noe som helst.

Hun forklarer at når det er tatt røntgen av en hest, så sier det lite om hva som er undersøkt, og hvor god undersøkelsen er. Det hjelper ikke med 40 bilder av hesten, dersom bildekvaliteten er dårlig, eller bare noen få områder er undersøkt.

– I mange situasjoner vil heller ikke enkeltbilder ikke gi et fullstendig svar. Røntgenbildet er et todimensjonalt bilde av en tredimensjonal struktur, og derfor er det viktig at man tar bilder med riktig vinkel, og nok bilder av det aktuelle området man ønsker å undersøke. Man kan sammenlikne det med å ta bilde av en bulket bil. Vil du se bulken, må du ta bilde av den siden der bulken er.

Elvebakk ser ofte at det bare blir tatt ett eneste bilde av et ledd, og noen ganger er de tatt så skjevt at de viktige områdene ikke en gang vises.

Hvordan trygt kjøpe hest fra utlandet?

– Når hester kommer fra utlandet, ser vi ofte at det er tatt veldig mange røntgenbilder. Det kan virke som om ulike land og klinikker har ulike «standardpakker», og ofte er det tatt mange bilder med varierende kvalitetskontroll.

Bildene kan være tatt på en måte som gjør at de er vanskelige å vurdere. Den tekniske kvaliteten varierer også veldig, med alt fra bilder som går fra å være veldig bra, til helt uleselige.

Dersom de digitale røntgenbildene er i jpg-format, har man heller ikke noen garanti på at de tilhører riktig hest. Bildene er ofte umerket, og mange steder bruker digital merking av hvilket ben som er avbildet.

– For å kunne sende bilder på mail er de dessuten ofte komprimert, slik at mye av informasjonen er borte. Da er de vanskeligere å vurdere.

– Hva vil du anbefale å gjøre dersom man kjøper hest fra utlandet?

– Da vil jeg anbefale å få din egen veterinær til å gå igjennom hele undersøkelsen som er gjort av hesten. Få veterinæren til å vurdere hvem som har gjort den, og vurdere hvor omfattende den kliniske undersøkelsen har vært. Så bør det også sjekkes om de røntgenbildene som er tatt er gode nok, sier Elvebakk.

Denne hesten ble kjøpt fra utlandet med manipulerte røntgenbilder (til venstre). På nye bilder tatt i Norge ble det oppdaget reaksjoner på framsiden av begge hovben (til høyre). Foto: Privat

Grov svindelsak om manipulerte røntgenbilder

Elvebakk kan også opplyse om en grov svindelsak i forbindelse med manipulerte røntgenbilder. Denne ble politianmeldt, men henlagt av politiet. Selgeren har fortsatt med å selge hester til det norske markedet, og er godt kjent internasjonalt innen kjøp og salg av hest.

– I løpet av min tid som veterinær, er dette første gang jeg har vært borti en slik svindelsak. Ren svindel er ikke vanlig, men det forekommer. 

Hun mener folk bør være mer kritiske til hvem de bruker til å gjøre undersøkelsen, og kvaliteten på undersøkelsen som blir gjort. Da først og fremst den kliniske undersøkelsen, men også røntgen, som krever spesialkompetanse. 

– Hva kan man gjøre for å unngå å bli lurt?

– Jeg tenker at det aller viktigste når man skal kjøpe hest, er å få opplysninger om hva som har skjedd med hesten, og hva den har gjort gjennom karrieren. Finnes det avbrekk der man kan mistenke at den har vært skadet? Slik informasjon bruker jeg når jeg ser på røntgenbilder og finner ting i dem.

Dersom hesten har prestert godt hele tiden, på tross av røntgenfunn, er sannsynligheten liten for at det har noe å si for prestasjonen til hesten. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng