Røntgen løser ikke alt: – Det er viktig å gjøre folk mer kritiske
– Det er viktig å gjøre folk mer kritiske til røntgen, sier Charlotte Elvebakk.
Hun har jobbet med å ta røntgenbilder av hest i 30 år, og har røntgen, ultralyd og scintigrafi som spesialfelt. Med omtrent 500 undersøkelser i året, er hun blant de veterinærene i Norge som tar flest røntgenbilder.
I tillegg til alle bildene hun tar selv, får hun også tilsendt bilder, da ofte i forbindelse med kjøp og salg av hest. Altfor ofte opplever hun å måtte skrive til kunder at røntgenbildene de har fått tilsendt representerer en begrenset undersøkelse, eller at de ikke er av tilfredsstillende kvalitet for å gjøre en god vurdering av dem.
– Det er lett å bli blendet av moderne og avansert utstyr, men det er mange fallgruver. Så når det foreligger røntgenbilder er det flere ting man bør sjekke. Og røntgenbilder er langt fra det viktigste i en kjøps- eller salgssituasjon, sier hun.
Man skal også være klar over at dagens røntgenutstyr er basert på avansert teknologi, og det krever kunnskap om røntgenfysikk og hvordan de digitale systemene virker.
Elvebakk mener også at selv om mange undersøkelser nå kan gjøres på stallen, er det visse undersøkelser som bør gjøres på klinikk:
– Dette er fordi det er begrenset kapasitet på de fleste mobile løsningene, og av hensyn til strålevernet.
Den kliniske undersøkelsen legger grunnlaget
Røntgenbilder avbilder skjelettet i ulike deler av kroppen. I Norge har vi en forskrift om strålevern og bruk av stråling, og i henhold til denne må alle røntgenundersøkelser være berettiget. Det betyr at fordelene skal være større enn ulempene, og at man ikke har lov til å ta røntgenbilder uten en god begrunnelse.
I forbindelse med kjøp og salg er det vesentlig med en god klinisk undersøkelse først. Da vil veterinæren se etter tegn til halthet, hevelser eller andre avvik, og ut ifra det kan man eventuelt gå videre med en røntgenundersøkelse.
På røntgenbildene kan man så se etter for eksempel beinbiter i ledd, tegn på slitasjeskader eller andre ting som potensielt kan påvirke fremtidig prestasjon.
– Man bør også være klar over at man ofte kan finne ting som ikke har betydning, slik som gamle skader som ikke lenger påvirker hesten. Derfor er det vesentlig med mest mulig klinisk informasjon, samt opplysninger om hvordan hesten fungerer, sier hun, og fortsetter:
– Mange har altfor lite kunnskap om røntgen, og det ikke uvanlig å tro at det er nødvendig å ha røntgenbilder for å kjøpe hest. Da skal man være klar over at selgere ofte leter opp gamle bilder fra flere år tilbake, eller at det allerede er tatt kjøp- eller salgsrøntgen. Men røntgenbilder er i all hovedsak ferskvare, derfor bør de ikke være for gamle. Og så er det viktig å sjekke hvilke bilder som eventuelt er tatt.
Elvebakk mener at man bør unngå begrepet «undersøkelse før salg», eller en såkalt «salgsattest». Helseattester og røntgenbilder anser hun som ferskvare. Hun anbefaler at man som kjøper alltid bestiller en veterinærsjekk, og først etter at den er gjennomført, avgjør om det er aktuelt med røntgen eller ultralyd.
– Unntak kan være dersom man skal selge en unghest eller hingster som kanskje skal kåres. Da kan det være fornuftig at visse røntgenbilder blir tatt, og hvilke varierer mellom de ulike rasene, sier hun.
Gode bilder av de riktige områdene
Om man velger å ta røntgenbilder i forbindelse med kjøp, er to momenter spesielt viktige; å ta de riktige bildene av et aktuelt område, og at bildekvaliteten er god nok. Dette krever at den som tar bildene har utstyret og kompetansen som kreves, og at man tar seg tid til å gjøre en god undersøkelse.
– Har du gode bilder, kan du alltid få hjelp med å vurdere dem. Da kan du ta kontakt med noen som har spesialkompetanse på feltet, for eksempel en veterinær med erfaring fra bildediagnostikk eller en større hesteklinikk, sier Elvebakk, og utdyper:
– Er røntgenbildene som blir tatt av dårlig kvalitet, kan i verste fall hesteeieren betale i dyre dommer for undersøkelsen, og bare sitte igjen med masse bilder som ikke sier noe som helst.
Hun forklarer at når det er tatt røntgen av en hest, så sier det lite om hva som er undersøkt, og hvor god undersøkelsen er. Det hjelper ikke med 40 bilder av hesten, dersom bildekvaliteten er dårlig, eller bare noen få områder er undersøkt.
– I mange situasjoner vil heller ikke enkeltbilder ikke gi et fullstendig svar. Røntgenbildet er et todimensjonalt bilde av en tredimensjonal struktur, og derfor er det viktig at man tar bilder med riktig vinkel, og nok bilder av det aktuelle området man ønsker å undersøke. Man kan sammenlikne det med å ta bilde av en bulket bil. Vil du se bulken, må du ta bilde av den siden der bulken er.
Elvebakk ser ofte at det bare blir tatt ett eneste bilde av et ledd, og noen ganger er de tatt så skjevt at de viktige områdene ikke en gang vises.
Hvordan trygt kjøpe hest fra utlandet?
– Når hester kommer fra utlandet, ser vi ofte at det er tatt veldig mange røntgenbilder. Det kan virke som om ulike land og klinikker har ulike «standardpakker», og ofte er det tatt mange bilder med varierende kvalitetskontroll.
Bildene kan være tatt på en måte som gjør at de er vanskelige å vurdere. Den tekniske kvaliteten varierer også veldig, med alt fra bilder som går fra å være veldig bra, til helt uleselige.
Dersom de digitale røntgenbildene er i jpg-format, har man heller ikke noen garanti på at de tilhører riktig hest. Bildene er ofte umerket, og mange steder bruker digital merking av hvilket ben som er avbildet.
– For å kunne sende bilder på mail er de dessuten ofte komprimert, slik at mye av informasjonen er borte. Da er de vanskeligere å vurdere.
– Hva vil du anbefale å gjøre dersom man kjøper hest fra utlandet?
– Da vil jeg anbefale å få din egen veterinær til å gå igjennom hele undersøkelsen som er gjort av hesten. Få veterinæren til å vurdere hvem som har gjort den, og vurdere hvor omfattende den kliniske undersøkelsen har vært. Så bør det også sjekkes om de røntgenbildene som er tatt er gode nok, sier Elvebakk.
Grov svindelsak om manipulerte røntgenbilder
Elvebakk kan også opplyse om en grov svindelsak i forbindelse med manipulerte røntgenbilder. Denne ble politianmeldt, men henlagt av politiet. Selgeren har fortsatt med å selge hester til det norske markedet, og er godt kjent internasjonalt innen kjøp og salg av hest.
– I løpet av min tid som veterinær, er dette første gang jeg har vært borti en slik svindelsak. Ren svindel er ikke vanlig, men det forekommer.
Hun mener folk bør være mer kritiske til hvem de bruker til å gjøre undersøkelsen, og kvaliteten på undersøkelsen som blir gjort. Da først og fremst den kliniske undersøkelsen, men også røntgen, som krever spesialkompetanse.
– Hva kan man gjøre for å unngå å bli lurt?
– Jeg tenker at det aller viktigste når man skal kjøpe hest, er å få opplysninger om hva som har skjedd med hesten, og hva den har gjort gjennom karrieren. Finnes det avbrekk der man kan mistenke at den har vært skadet? Slik informasjon bruker jeg når jeg ser på røntgenbilder og finner ting i dem.
Dersom hesten har prestert godt hele tiden, på tross av røntgenfunn, er sannsynligheten liten for at det har noe å si for prestasjonen til hesten.