Under fjorårets sesong viste Kirsten Kristine Vik at dersom man setter seg mål og jobber mot dem, er ingenting umulig. Foto: Privat
Portrett

– Det var umulig å forberede seg på hvordan det ville føles etter operasjonen

Til tross for store smerter, har Kirsten Kristine Vik (40) hele livet trodd at hun fungerte for godt til å ri paraklasser. Ikke før hun fikk protese i venstre kne i fjor, valgte hun å søke. I løpet av sin første sesong som pararytter, vant hun HM og NM i dressur. Og i helga gjorde hun rent bord igjen.

Kirsten Kristine Vik ringer meg mens hun sitter på toget på vei til Grenland. Hun skal starte Hallmesterskap i paradressur, og forventningene er høye. For like etter mesterskapet går turen videre til Danmark, der hun skal debutere internasjonalt. Rir hun til 70 prosent, kan hun sikre seg en plass på landslaget.

– Det å ha mål og drømmer hjelper meg i hverdagen, med de begrensningene leddgikten gir meg. Å jobbe mot dem, er det som holder meg i gang, sier rytteren fra Åsane Rideklubb.

Liten og knapt innridd

– Jeg har alltid vært en hestegal jente. Så jeg en hest, måtte jeg bort og hilse. Og da jeg var ni år gammel, fikk jeg endelig begynne på rideskole, forteller Kirsten. 

Hun er født med barneleddgikt, men det var ikke snakk om terapiridning den gangen. Likevel merket Kirsten fort at det var en god idrett for kroppen hennes, som gjorde henne mykere. 

– Jeg kjøpte min første hest for konfirmasjonspengene mine. Eller, egentlig en halv hest, sammen med venninnen min. Den gangen var jeg sprangrytter, men med årene ble jeg mer og mer interessert i dressur. 

Kirsten begynte etter hvert å starte dressurstevner, men da vanlige klasser. Da hun begynte å studere, valgte hun først å gå i retning av å bli interiørarkitekt. Men alt det stillesittende arbeidet var ikke godt for leddgikten.

– Derfor bestemte jeg meg for å skifte retning, og utdanne meg til å bli fysioterapeut. Det var også for å hjelpe meg selv litt, siden leddgikten er noe jeg vil ha med meg resten av livet. Sannheten er jo at jeg også vil bli dårligere. 

Kirsten og Peppermint startet på bånn, og jobbet seg oppover. Nå er de en av landets mest aktuelle dressurekvipasjer. Foto: Privat

Kirsten flyttet til Danmark for å ta utdannelsen, og det var der hun fant drømmehesten sin. Tolv år gamle Peppermint var bare tre år og knapt innridd, og ikke egentlig det dressurrytteren var ute etter. Men hun forelsket seg fullstendig.

– Jeg minnes at det føltes som hjemme fra første gang jeg satte meg på henne. Selgeren skulle egentlig ha henne som dressurhest, men så ble hun litt for liten. Det var mange tilfeldigheter som gjorde at det ble slik, men jeg kjøpte henne for bare 20 000 kroner. 

Den gangen var det ikke slik at man så det enorme potensiale Peppermint hadde, men Kirsten hadde heller ingen store ambisjoner. Å ri MB i dressur var det største målet. 

– Det er først de siste årene at jeg har skjønt at hun faktisk kan gå hele veien, sier Kirsten. 

– Jeg så jo at jeg hadde mye mindre krefter

Hun takker den tyske treneren Hanna Kraus for at hun og hoppa har jobbet seg opp og frem. Uten henne og all støtten fra familien, hadde hun ikke vært der hun er i dag. Men det har ikke kommet gratis.

Kirsten rir for Hanna Kraus nesten hver eneste dag, og det hender også at treneren rir Peppermint selv. Hun er med ekvipasjen rundt på alle stevner. Foto: Privat

– Leddgikten har bare blitt verre og verre, og i mars i fjor fikk jeg operert inn en protese i venstre kne. Jeg så jo at jeg hadde mye mindre krefter, og derfor valgte jeg å søke om å bli klassifisert som pararytter nasjonalt. Det ble jeg, og da tenkte jeg at ok, da er det bare å komme oss ut på stevner. 

Kirsten utdyper at hun hadde store smerter i venstre kne før operasjonen. Det var umulig å komme helt ned i venstre stigbøyle, for det gjorde så altfor vondt. Derfor ble det en vane å ha mest vekt ned i høyre ben, og hun haltet konstant.

– Det å plutselig skulle begynne å bruke venstre ben igjen var en prosess. Det var umulig å forberede seg på hvordan det ville føles etter operasjonen. De voldsomme smertene er borte, men fortsatt har jeg fantomsmerter i kneet. Det er en underlig følelse å ha protese. 

Opp gjennom årene har Kirsten måttet gå på hesten fra høyre side, og fremdeles er det dager der hun må gå opp fra den siden. Men innimellom er det dager der hun kan gå opp fra venstre side også. 

Disse erfaringene gjorde at Kirsten ønsket å videreutdanne seg til å bli ridefysioterapeut. Nå mangler hun bare én helg før hun er ferdig.

– Jeg har vært i kontakt med et ridesenter, der jeg kan få begynne å undervise litt etter hvert. Det blir veldig spennende, men så blir det nok mye fokus på å ri stevner også i tiden fremover, sier hun. 

Peppermint er etter Hoftanz og Sandro Hit, og sistnevnte er en av verdens mest kjente avlshingster. Foto: Privat

Grand Prix i sikte

Fjorårets sesong ble et vendepunkt, mot alle odds. For til tross for opptreningen etter operasjonen, kastet Kirsten seg rett ut i sin første stevnesesong som pararytter. Ved sesongstart satte hun og treneren seg noen mål - deriblant å vinne HM og NM i grad V for pararyttere. 

– Det føltes helt surrealistisk å faktisk klare det, sier Kirsten.

Kirsten har hevdet seg i vanlige dressurklasser hele livet, og håper å kvalifisere Peppermint til Grand Prix i år. Foto: Privat

Sist helg fulgte ekvipasjen opp med å vinne HM nok en gang, og det var årets første stevne for deres del. Nå er de på plass hos Blue Hors i Danmark. Der skal Kirsten forhåpentligvis klassifisere seg som pararytter internasjonalt.

– Det blir mitt første internasjonale stevne noensinne. På torsdag skal jeg klassifisere meg, og så følger konkurransene fredag og lørdag. De åtte beste får ri kür på søndagen.

Det var en overgang å ri programmene i paraklassene. Kirsten forteller at desto mer hun rir dem, desto mer merker hun hvor høye krav det er til grunnridningen. Det er vanskelige linjer, og det krever en veldig god kontakt med hesten. 

– Jeg må ri til 70 prosent denne helga for å ha mulighet til å komme med på landslaget. Pararytterne internasjonalt er veldig flinke, og for å klare å være med og kjempe i toppen, må man ligge stabilt på det nivået. Målet er å få det til - det hadde vært fantastisk. 

Men bare det å ri blant så mange flinke ryttere, er noe Kirsten ser veldig frem til. Mange av dem har nylig hevdet seg i Tokyo, deriblant de norske legendene Jens Lasse Dokkan og Ann Cathrin Lübbe. 

– Hvis jeg blir klassifisert og gjør det bra, blir det flere internasjonale stevner i år. Jeg håper jo å bli tatt ut til VM i Herning i august, og langtidsmålet mitt er Paralympics i Paris i 2024. Selv om det føles helt uvirkelig akkurat nå.

I tillegg mangler Peppermint bare én kvalifisering for å kunne gå Grand Prix i tillegg til paraklasser. Det betyr at Kirsten vil prøve å presse inn et vanlig stevne i løpet av sesongen også.

– Jeg vil da kunne bruke hjelpemidlene mine, og det gjør det mulig for meg å ri de klassene. Siden jeg har nedsatt kraft i fingrene, får jeg lov å bruke løkketøyler. I tillegg har alle i graden min lov til å ri med pisk. 

En skikkelig alvorsprat med seg selv resulterte i at Kirsten valgte å beholde den krevende, unge hoppa. Det er hun glad for nå. Foto: Privat

– Vi har gått den veien sammen

Det var imidlertid vanskelig å forutse at tre år gamle Peppermint kunne bli en Grand Prix-hest. Det var en periode der Kirsten nesten måtte gi opp. 

Peppermint den dagen Kirsten fikk henne. Ingen av dem visste hva de hadde i vente. Foto: Privat

– Hun var ganske heftig som unghest, og veldig voldsom. Spesielt da hun var rundt fem til seks år. Vi red stevner der vi ikke kom oss opp midtlinja, og ble blåst av. Mange ganger var jeg på nippet til å selge henne, men på et tidspunkt sa jeg til meg selv at enten så må du stå i dette og bare ri, eller så må du selge, sier hun, og forsetter:

– Nå er jeg veldig glad for at jeg beholdt troen og fortsatte å jobbe med det. Hun er en «once in a lifetime-hest». Det er ingen grenser for hva vi kan oppnå.

Når hun ser tilbake på de årene, tenker hun at hun nok ikke var helt forberedt på hvordan det var å ha unghest.

– Jeg kunne heller ingen av de vanskelige øvelsene. Vi har gått den veien sammen, og lært av hverandre underveis, sier hun.

I tillegg får hun ikke takket trener Hanna nok. Hun som først var en bekjent Kirsten møtte da hun byttet stall for noen år siden, og som den gangen ikke var trener. Noen spørsmål her og der utviklet seg etter hvert til en reise, der Kirsten mener Hanna har sett et potensiale hun ikke har sett selv. 

Og selv om reisen kanskje bare så vidt har begynt, har Kirsten noen velvalgte ord til alle som sitter med en drøm:

– Det er lov å drømme stort, håpe og planlegge, uansett hvilke forutsetninger og hvilken hest man har. Lager man gode planer, kan drømmene gå i oppfyllelse. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng