Hverdagen er krevende, men også variert og spennende. Sølberg håper flere vil velge å jobbe med hest etter utdannelsen. Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Aktuelt

– Det er dessverre slik at når vi møtes på kurs, kjenner de fleste av kollegaene dine en veterinær som har tatt sitt eget liv

– Du blir kastet ut i det fra første gang, og står helt alene, sier hestepraktiserende veterinær Ragnhild Sølberg. Likevel må flere veterinærer velge å jobbe med hest, om ikke problemene skal vokse seg enda større.

Ragnhild Sølberg er styremedlem i Hestepraktiserende veterinærers forening (HVF), og jobber i Telemark med hestepraksis. I dag skal hun kastrere en hingst, avlive en hest og gjøre tannarbeid på en tredje. Det er en typisk planlagt dag.

Hverdagen favner mye, og nyutdannede veterinærer kastes ut i et hav av ukjente situasjoner. Da er det ekstra tøft å være selvstendig næringsdrivende. Dette har det blitt tatt tak i, selv om det fortsatt er en vei å gå. Sølberg gir oss innsikt i utfordringene, men også grunnene til at flere burde bli hestepraktiserende veterinærer. 

For få vil fordype seg innen hest

– Hvordan er balansen mellom de planlagte og de akutte besøkene?

Altfor få ønsker fordypning i hest når de utdanner seg til å bli veterinær, forteller Sølberg. Foto: Privat

– Det kan være en stor utfordring. På Østlandet for eksempel, kan flere fortelle at de har fulle timelister hver dag. Likevel forventer enkelte hesteeiere at de skal få øyeblikkelig besøk, når som helst på dagen. 

Hun utdyper at mange veterinærer kontakter HVF og forteller at de opplever å stå med hendene fulle og ikke vite hva de skal gjøre når noen ringer om kolikk eller sårskader som må undersøkes med det samme. 

– Da må du endre alle dagens planer. Men de fleste går langt for å få det til, og hjelpe i akutte situasjoner. 

– Hvordan kan dette bedres?

– Vi er bekymret for rekrutteringa, for det er for få veterinærer, og en utfordring å dekke etterspørselen. For fem til ti år siden var det stor rift på veterinærutdanninga om fordypning i hest, men i fjor var det tre stykker som søkte. Det er åpenbart at det har skjedd et eller annet.

Rekruttering er en stor utfordring, og det å i det hele tatt beholde de hestepraktiserende veterinærene som er, ifølge Sølberg. Det er mange som er interessert i å jobbe med hest, men det er vanskelig å starte opp helt på egenhånd.

– Nå skal de lage en ny studieplan på NMBU, og de har spurt om innspill for å få flere til å ville jobbe med hest. Det håper vi kan hjelpe. Det er ikke mange hestepraktiserende veterinærer i forhold til hvor mange hester det er, så det er masse jobb for dem som vil.

Sølberg peker også på et generasjonsskifte. I hennes område merket alle de hestepraktiserende veterinærene det når en veterinær gikk av med pensjon. 

Erfarne bør samarbeide med nyutdannede

– Selv om du på papiret er veterinær, er du ikke ferdig utdannet. Du har en lang vei å gå, og alle må begynne en plass, selv om det er mye du ikke har prøvd og lært.

Sølberg oppfordrer veterinærer til å finne andre å samarbeide med. Foto: Privat

Hun utdyper at det er en fordel å begynne i en praksisgruppe, der veterinærene kan lene seg på hverandre. Flere steder i landet har veterinærer gått sammen for å samarbeide og henvise pasienter til hverandre. 

– Det er viktig å tilhøre et fagmiljø, og her jeg jobber er vi ni stykker. Jeg har hatt med nyutdannede på halthetsvurdering for å vise hvordan jeg gjør ting. Heldigvis blir alle nå tildelt en fadder man kan ringe og snakke med etter at man er ferdig utdannet.

Fadderordningen er bare et par år gammel, og mange erfarne veterinærer har meldt seg som frivillige faddere. 

– Men hvordan går man frem som nyutdannet for å organisere seg? 

– Det er veldig få klinikker man kan få fast ansettelse hos, så de fleste må jobbe som selvstendig næringsdrivende. Om man har kontakter fra tidligere praksis, kan man starte med å henvende seg til dem. Frem til nå har mange stått på hver sin lille tue, men verden har forandret seg litt. 

Sølberg forklarer at det kan være vanskelig for enkelte å inngå samarbeid med nyutdannede fordi de allerede har opparbeidet seg en kundegruppe, og en måte å jobbe på. Hun oppfordrer alle veterinærer til å være kollegiale. 

Det er lov å være kravstor, men man må være realistisk. Det kan gjøre hverdagen enklere for hestepraktiserende veterinærer i Norge. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Hesteeiere med urealistiske forventninger

Sølberg tror imidlertid at en del kunne vært enklere om hesteeiere hadde mer kunnskap om yrket. Man kan ikke forvente at veterinæren alltid kan stille opp på ettermiddag og kveld, for også de må hente i barnehage, har fritidsaktiviteter og ønsker å ha en normal arbeidstid.

– Det er lov å være kravstor, og kreve at veterinærer skal ha spisskompetanse. Men det er mange som ikke helt vet hvordan det fungerer. Vi kan ikke alltid komme øyeblikkelig og fikse problemet - så enkelt er det ikke.

Sølberg utdyper at det kan ta tid å utrede et problem. Ofte må man prøve ulike behandlingsmåter, for hester er komplekse. Det er ikke bare å sprøyte en halt hest for at den skal bli bra. 

– Man må nesten finne kjernen i problemet. Jeg har hester selv, og skjønner at det er frustrerende at veterinæren ikke finner ut hvorfor hesten ikke fungerer med én gang. 

Noen ganger er det nødvendig å ta med hesten til en klinikk for å utrede eller behandle den. Ikke alle staller har underlag der man kan foreta gode halthetsvurderinger, og ikke alle har det utstyret og de hjelpemidlene som trengs for å ta avanserte røntgenbilder. 

– Mange har en litt urealistisk forventning om hva som faktisk er mulig ute i felt, sier hun.

– Vi er interessert i å hjelpe dyr og ønsker faglige utfordringer

I januar ble det publisert en undersøkelse som viste at norske veterinærer sliter med sin psykiske helse som følge av arbeidsforholdene.

– Hva tenkte dere da undersøkelsen ble lagt frem?

– Den var som forventet. Dessverre har vi visst om dette i alle år. Men det var et utrolig høyt tall, at tre av ti det siste året har følt at livet ikke var verdt å leve. Det er forferdelig trist, sier Sølberg, og utdyper:

– Du blir kastet ut i det fra første gang, og står helt alene. Det er dessverre slik at når vi møtes på kurs, kjenner de fleste av kollegaene dine en veterinær som har tatt sitt eget liv. 

HVF er veldig glade for at Helene Seljenes Dalum fikk penger til å gjennomføre doktorgradstudiet. Og slik det også kommer frem i undersøkelsen - er Sølberg opptatt av å også trekke frem det positive med jobben:

– Vi er ikke deprimerte hele gjengen, det er en veldig givende og interessant jobb. De fleste dagene er veldig morsomme, selv om jobben er krevende på mange plan. Men det er jo derfor vi har utdannet oss til dette også - vi er interessert i å hjelpe dyr og ønsker faglige utfordringer. 

– Hvorfor skal folk velge å bli hesteveterinær?

– Det beste er å se at hester blir friske og fungerer igjen. Jeg har opplevd å stå med en kolikkhest og tenke at dette kommer aldri til å gå bra, men dagen etter får jeg en telefon fra hesteeier om at hesten er frisk igjen. Den samme følelsen får man når en lang utredning viser seg å være vellykket, og at hesten kan starte i konkurranser igjen. 

Hun fortsetter med å fortelle at man møter mange trivelige hestefolk og kollegaer, og at det finnes mange muligheter. Det er jobb å få stort sett over hele landet, og du kan velge å spesialisere deg innenfor ulike områder. 

– I tillegg er det et stort pluss å kunne disponere tiden din selv. Som selvstendig næringsdrivende kan du legge opp dagen din som du vil, og du har mulighet til å ta fri ved behov, avslutter hun. 

Hvem er HVF?

HVF tar imot henvendelser fra medlemmer om utfordringer i deres hverdag, og arrangerer kurs et par ganger i året for hesteveterinærer og andre som jobber med hest.

– Vi ligger innunder Den norske veterinærforening, som jobber opp mot regjeringsapparatet. Nå om dagen jobber vi med å få litt samkjøring i tidsintervallene som gjelder for vaksinering hos DNT og NRYF, samt ny legemiddelordning som skal implementeres i løpet av året, sier Ragnhild Sølberg.

I tillegg har de standardanbefalinger for behandling av blant annet kolikk og tenner, samt retningslinjer knyttet til helse, miljø og sikkerhet for veterinærer.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng