Det holdt ikke med et par år som hestepappa for Frank Nordby. For ham ble hestene selve livet. Foto: Privat
Portrett

– Enkelte sier de skulle ønske de hadde en pappa som meg

Frank Nordby er 67 år og pensjonist. For ham betyr det enda mer tid i stallen med hestene, og da spesielt datterens hest. Etter uvanlig mange år som hestepappa, er det enda noe han brenner for: – Det er som jeg sier, hva skulle jeg gjort uten hestene?

Frank Nordby ringer meg like etter å ha sluppet ut hestene på Stall Uller gård i Nordby. 

Selv om Camilla Nordby er blitt 28 år gammel, har hun fortsatt bruk for hestepappaen sin. Spesielt siden hun jobber som sykepleier med turnusvakter. Det er Frank selv veldig glad for:

– Jeg synes det er helt topp, for det har jo blitt min livsstil også. Jeg bruker mye tid i stallen, og det blir fort et par timer både på morgenen og på kvelden. Det blir sjeldent bare en «liten tur».

Camilla og ponnien som på ekte vekket Franks hesteinteresse, Czekaj. Foto: Privat

Var ordentlig redd hester

Slik har det ikke alltid vært. Da Camilla begynte å ri som seksåring, var ikke Frank med for å se på ridekursene i det hele tatt. Han innrømmer at han var veldig skeptisk, ja, til og med redd hester.

– Det tok noen år før jeg ble ordentlig involvert. Da min datter fikk sin førte ponni, Minigårdens Czekaj, skiftet jeg mening om hester. Czekaj fikk meg til å føle meg trygg i deres nærvær.

Camilla hadde hatt noen hester på fôr, men da denne ponnien kom inn i bildet, begynte også Frank å være med i stallen.

– Jeg begynte å stole på ham, og fikk lyst til å lære meg litt mer om hester. Derfor tok jeg to kurs i horsemanship, som skulle lære meg å bli bedre kjent med hester. Det fikk jeg mye ut av.

Frank erfarte at han fant en ro sammen med hestene, hvilket han tror de også merket. Fra å holde seg på minst fem meter avstand, og helst gå helt ut av stallen dersom en boksdør stod åpen, ville han nå helst være sammen med hestene hele tiden.

Selv det å møkke boksen, ga ham en innvendig ro. Det gikk faktisk så langt at han valgte å starte på ridekurs i ganske god alder.

– Dessverre fikk jeg en prolaps i ryggen, og et halvt år etterpå datt jeg av og slo meg kraftig. Da tenkte jeg at nei, Frank, du er best på bakken. Selv om det var helt magisk å ri. 

– Det var en investering i dattera mi

Siden har han holdt seg til å være hestepasser, og det hadde han allerede blitt ganske god på. I tillegg er han sjåfør og «sponsor». 

Frank var alltid med Camilla og hestene på sprangstevner. Sammen med Citesse D, som dattera langt i sporten. Foto: Privat

– Jeg måtte jo være med Camilla og Czekaj på sprangstevner, for det var jeg som hadde førerkort. Og da ballet det på seg, og vi måtte etter hvert kjøpe henger, større bil som kunne trekke henger, og jeg måtte ta hengerlappen. Men jeg elsket dette hestelivet.

Frank forteller at det var mange andre hestepappaer i stallen de første årene, men etter hvert begynte døtrene deres å bli eldre. De tok heller buss til stallen, tok lappen selv, og noen sluttet med hest. Da forsvant de fleste hestepappaene.

– Men jeg ble værende, og jeg er her enda. Det er som kona mi sier, jeg er mer i stallen enn hjemme og passer på henne. 

I mange år var Frank og Camilla på stevner sammen nesten hver eneste helg. Camilla gikk over til større hester, og med varmblodshesten Citesse D kom hun ganske langt. De to har holdt sammen i ni år nå.

– De konkurrerte mot mange gode ekvipasjer i flere år. Camilla var bare opptatt av å være fornøyd med innsatsen deres, at hun hadde ridd bra og at hesten hadde gjort sitt beste. Da var det ikke så viktig om de havnet på pallen eller på en tjuende plass, sier Frank.

Men ekvipasjen kom ofte hjem med sløyfer likevel. Frank glemmer aldri da de fikk plasseringer i fem av seks starter under Drammen Spring Tour, og startet så høyt som 1.25 meter. 

– Jeg vet ikke hvor mange meter med video jeg har etter alle treninger og stevner opp gjennom årene. Jeg har alltid stått på sidelinjen, uansett vær og vind. 

I dag kan Citesse D kun brukes som hobbyhest på grunn av en skade, men hun er fortsatt en stor og viktig del av hverdagen til både far og datter.

– Det var en investering i dattera mi, og det er det enda. Vi får så utrolig mye tid sammen. 

Citesse D er familie, og en stor del av hverdagen til både Frank og Camilla. Foto: Privat

Kan prate om hest i timevis

– Enkelte sier de skulle ønske de hadde en pappa som meg, sier Frank.

Han utdyper at han setter stor pris på alle han har møtt og blitt kjent med på tur med hestene. Han skryter av det fine miljøet.

Med godt humør og vennlighet mot alle kommer man lengst, mener Frank. Foto: Privat

– Du treffer igjen mange av de samme menneskene. I starten er man på hils, men etter hvert utvikler de seg til å bli bekjente. Jeg har flere ganger fått høre at dersom man putter en femmer på meg, kan jeg prate om det å være sammen med hester i timevis. 

I dag starter han dagene sine med å slippe ut hestene på stallen der Citesse D står. Slik har han faktisk startet dagene sine helt siden 2012, da han startet som alt-mulig-mann på Stall Hektner i Rælingen.

– Jeg jobbet der i åtte år, og fikk innsyn i alt av stalldrift. Det var fôringer, utslipp og innslipp, vedlikehold av utebane og ridehus, kjøre inn høy, lære om høykvalitet og vaktmesterarbeid. Ett år hadde jeg alt ansvaret alene med nesten 30 hester. 

I løpet av de årene fikk han mange tilbakemeldinger fra hesteeiere som var takknemlige for at han tok så godt vare på hestene deres. For ikke å snakke om det gode humøret han spredte omkring seg.

En stund etter at han sluttet, fikk han følgende tilbakemelding fra en oppstallør: «Savner deg i stallen, Frank. Du var alltid her. Du var hjelpsom og du viste en vennlighet ovenfor alle, store som små, også de som er uhøflige mot deg». 

– Jeg har hatt som leveregel at hvis du smiler til verden, så smiler verden til deg. Hvis du bare er hyggelig mot alle du møter, er de fleste hyggelige tilbake. Derfor sier jeg alltid god morgen, hei og ha det, uansett hvem jeg møter, avslutter han.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng