Ikke alle får hjelp når hesten trenger det. Illustrasjonsfoto: TGP
Aktuelt

En veterinærvaktordning i krise: – Et sammensatt problem

Da Hallvard Krislok hadde syk hest var vakthavende veterinær i kommunen bosatt på en øy hvor siste ferge hadde gått for dagen. Få veterinærer i distriktene er et stort problem flere steder i landet og omtales av mange som veterinærkrisen.

Hallvard Krislok er bosatt i Levanger kommune i Trøndelag. Han opplevde at det var vanskelig å få tak i veterinær da han akutt trengte det.

– Hesten som ble syk var en åring. Jeg leide den inn i boksen og plutselig la den seg flatt ut. Da skjønte jeg at den hadde fått kolikk. Jeg ringte veterinærvakten i kommunen, men veterinæren som hadde vakt var bosatt på Ytterøya og siste ferge til fastlandet hadde gått for dagen, forteller Krislok og legger til:

– Veterinæren kunne bestille en beredskapsferge, men det ville koste meg 12 000 kroner. Statsforvalteren hadde dekket fergeutgifter om det var snakk om et produksjonsdyr, men siden hest ikke er definert som produksjonsdyr hadde ikke noe blitt dekket.

Da tok Krislok en telefon til nabokommunen.

– Veterinæren som hadde vakt i Verdal var 20 minutter unna, men siden den hadde vakt på andre siden av kommunegrensen hadde den ikke anledning til å komme til meg. Jeg kunne kjøre til Verdal og få hjelp, men det er ikke lett å transportere en hest som ligger rett ut med kolikk. Etter hvert kom jeg heldigvis i kontakt med en veterinær som tidligere har jobbet på Bjerke dyrehospital. Den veterinæren skjønte alvoret og kom til oss. Alt gikk bra med hesten.

Et problem

Hallvar Krislok er ikke alene. Mange steder i Norge er det for få veterinærer som kan jobbe vakt, dette blir omtalt som veterinærkrisen.

– En del steder i landet er det problemer med å skaffe nok veterinærer til å fylle vakten som kommunene er pålagt å ha. I Norge har vi 161 vaktområder som administreres av en kommune eller flere kommuner som samarbeider. Vi i Den norske veterinærforeningen identifiserer stadig flere områder der vaktkommunen ikke klarer å få tak i nok veterinærer til å ha en fungerende vakt. Det vil si minst fire veterinærer som deler på å ha vakt slik at de har døgnvakt maks hver fjerde uke og hver fjerde helg. Dette er et problem, forteller Ellef Blakstad som er veterinær og fagsjef i Den norske veterinærforeningen.

– Hva kommer dette problemet av?

– Det er et sammensatt problem. Med årene er det blitt færre produksjonsdyr og færre gårdsbruk. Da blir det lite økonomisk å jobbe som veterinær i distriktet på dagtid og igjen færre tilgjengelige veterinærer til veterinærordningen. Veterinærene som jobber dekker større områder, sier Blakstad

– Uforutsigbart

Kommunene har mulighet til å søke om et stimuleringstilskudd som kan brukes på veterinærer som praktiserer i kommunen på dagtid, men beløpet som bevilges er uforutsigbart og lavere enn ønsket.

– Hvert år blir det bevilget et stimuleringstilskudd fra LMD som kommunene kan søke om, men dette tilskuddet er alt for lite. Søknadsbeløpet fra kommunene er hvert år på 60-70 millioner, men i år ble det bevilget 30 millioner kroner til dette tilskuddet. Beløpet var likt i fjor, i 2020 ble det bevilget 45 millioner og i 2019 15 millioner. Siden tilskuddet varierer fra år til år i statsbudsjettet er det veldig uforutsigbart for kommunene, forteller Blakstad og legger til:

– Dessuten søker kommunene om tilskudd i starten av året, men får først svar i mai/juni. Det vil si at halve året har gått før de vet hva de får utdelt.

jefsveterinær i DNT, Anne Wangen, er godt kjent med problematikken rundt veterinærvaktordningen. TGN-foto/KK

Fordyrende

Sjefsveterinær i Det Norske Travselskap, Anne Wangen, er også godt kjent med problematikken.

– Veterinærene som jobber vakt har fått større områder å dekke flere steder i landet, noe som igjen vil si lange avstander. Det er tøft for veterinærene som jobber vakt. Mange orker ikke. Dette er et stort problem, forteller Wangen.

Det at veterinærvaktordningen ikke er optimal påvirker hestesporten.

– Den nye forskriften om velferd for hest og hund i konkurranser trådte i kraft i fjor sommer. Der står det at det skal utnevnes en dyrevelferdskontrollør, samt at stevneveterinæren skal være ansatt i Mattilsynet. Stevneveterinæren hjelper så klart til i akutte tilfeller, men vi må også ha en ekstern veterinær på beredskapsvakt. Hadde veterinærvaktordningen fungert som den skal alle steder i landet kunne vi benyttet oss av den, men det kan vi ikke ta utgangspunkt i. Derfor må vi avtale med en veterinær i området som kan ha vakt for oss. Det er fordyrende for sporten, sier Wangen.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng