Sammen med disse to satser Kine Sesilie Iversen distanse. Målet er å etter hvert kvalifisere seg til EM og VM. Foto: Gry Himle
Distanseritt

– Kjenner du hesten din, skjønner du når det er på tide å gi seg

Det er tre år siden Kine Sesilie Iversen (35) reiste til Dubai sammen med Shan. Det hadde hun ikke trodd da hun startet sitt første ritt, og tenkte at seks mil var grensen.

Et startfelt med nesten 400 hester, etterfulgt av 16 mil gjennom ørkenen. 

– Det er nesten sånn at man ikke kan beskrive det. Det er virkelig en helt spesiell opplevelse, sier Kine Sesilie Iversen.

Det har gått tre år siden hennes livs største opplevelse sammen med Shan i Dubai. At de trakk seg etter 12 mil, er hun ikke bitter over. 

– Jeg ville heller ha med meg en frisk hest hjem, enn å dra det for langt. 

Det var utfordrende forhold i Dubai, men en opplevelse Iversen og Shan aldri vil glemme. Foto: Privat

– Jeg fikk ikke i ham nok væske

Like før jul for tre år siden, fikk Iversen beskjed om at hun var én av tre distanseryttere i Norge som kunne søke om å reise til Dubai for å starte ritt der. Hun ble plukket ut, og reiste ned i romjula sammen med Shan - som er en krysning mellom araber og morgan. 

– Jeg var aller mest spent på hvordan han skulle ta starten, med så utrolig mange hester. Og han var absolutt snill, men råsterk. Den første etappen gikk så fort at den var unna på et blunk, og alt rundt oss så jo helt likt ut ute i ørkenen.

Rittet er fordelt på fem etapper, der den første er lengst, og de neste litt og litt kortere. Men å ha reist fra vinter i Norge, ned til 30 grader, var en påkjenning for Shan.

– Jeg fikk ikke i ham nok væske. Vi ble godkjent i kontrollen etter tredje etappe, og tok pause. Men da jeg red ut igjen, kjente jeg at han var tom. Jeg ville ikke tyne ham mer.

Iversen trakk seg, men det føltes greit. Bare det å ha ridd der, var en opplevelse i seg selv. 

– Jeg hadde jo hørt skrekkhistoriene om hester som stuper. Så selv om jeg kunne presset ham videre, ville jeg heller ha fornuften med meg. Kjenner du hesten din, skjønner du når det er på tide å gi seg. Helsa hans var viktigere enn å komme gjennom hele rittet. 

Iversen trodde ikke det fantes en konkurransegren for henne, helt til hun fikk en fot innenfor distansemiljøet. Foto: Malin Kankaanpää

Fra turrytter til distanserytter

Dette var ikke et mål Iversen hadde siktet seg inn mot over lang tid. Ikke før hun ble voksen begynte hun å starte konkurranser, og det var ikke før hun møtte Shan at hun virkelig skjønte at distanse var noe for henne.

– Jeg har aldri ønsket å ri rundt i en hall og bli sett på. I stedet har jeg kost meg med å ri i skogen.

Da hun fant Shan, vokste det frem et ønske om å prøve seg på et seks mil langt ritt. Kanskje til og med åtte en gang i fremtiden.

– Men etter å ha ridd seks mil, var jeg så støl at jeg tenkte at dette er min grense. Likevel ga jeg åtte mil en sjanse, og vi vant den. Shan var så selvgående og fin gjennom hele løypa at jeg skjønte at dette var noe jeg måtte fortsette med, sier hun, og fortsetter:

– Etter å ha startet 12 mil også, husker jeg at jeg tenkte at ja, da er det bare å satse da. 

Iversen begynte å sette seg inn i hvordan hun burde trene for å kunne ri lange distanser. Da ble hun også kjent med et inkluderende distansemiljø, som favnet mange ildsjeler. Etter å ha kommet seg over kneika, gikk det litt av seg selv. Hun startet NM i 2019, og tok sølv individuelt og bronse med lag.

– Å ri distanse har alltid vært gøy, og jeg har kun gode opplevelser. Alle som sitter med en drøm om å prøve distanse, burde prøve det. Det er ikke skummelt, men en gren veldig mange kan trives i. 

Ingen tvil om at han var drømmehesten

Iversen kjøpte Shan i 2014, etter å ha mistet sin forrige araberhoppe på grunn av en skade.

– Den hesten skal bli med meg hjem, tenkte Iversen da hun så Shan for første gang. Foto: Gry Himle

– Jeg var usikker på om jeg skulle ha ny hest, men så på mange. Likevel var det ingen som fanget min interesse. Shan var absolutt ikke det jeg så etter, da jeg skulle ha en voksen hest.

Men i det samme hun så ham, skjønte hun at det var hesten for henne. Hun falt pladask. Og etter å ha fått prøve ham på tur, var hun solgt. 

– Han er den kuleste hesten jeg har møtt. Det var full klaff mellom oss, enda han da var ung og tullete. 

Nå beskriver Iversen Shan som en typisk «onkel» for de andre hestene. Han er super å reise med, og tar alle utfordringer på strak hov. I tillegg har distanserytteren gått til innkjøp av en ny araber - Olympos Donatella. 

– Hun trives godt med distanse, og er en selvgående hoppe med mye konkurranseinstinkt. Hun er et spennende prosjekt.

Må tåle å ha det vondt

Selv er Iversen opptatt av dette med selvdrift, og det er kanskje en av de viktige kvalitetene hun ser etter i en distansehest. Det er tungt å sitte på en hest du føler at du må bære gjennom løypa.

Shan har plukket sløyfer i flere grener. Nå håper Iversen Donna vil gjøre det samme. Foto: Privat

– De må være litt harde i hodet, og tåle å bli slitne og kjenne på ubehag. Jeg ser også på kroppen - en hest med gode proporsjoner vil nok holde lenger. 

I distanse brukes alle mulige hesteraser, men araberen er representert i størst grad. Dette er fordi de har tynnere hudlag, kjøler seg ned raskere, blodårene sitter lenger ut i hudlaget og de får ned pulsen på kort tid.

– Flere mente det ikke var så lurt at jeg kjøpte en blanding, men Shan er en fin miks av de to rasene. Han har mange av araberkvalitetene, men er sterk og fin i kroppen. Jeg kunne kjøpt en blanding igjen, men jeg vil ikke gå helt bort fra araber. 

Det er også viktig for Iversen å understreke viktigheten av å trene variert med distansehestene.

– Jeg er ingen dressurrytter, men fôrrytteren min trener hestene mine i dressur, og starter til og med litt stevner. Det tror jeg er en veldig positiv ting, for god kjernemuskulatur er viktig. Vi har alle godt av det, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng