– Uansett om man har noen utfordringer, kan alle gjøre noe. Det handler om å tilpasse opplegget til deltakerne, sier Helle Karin Barstad. Foto: Privat
Hest i terapi

– Vi ser en brukergruppe som ofte blir forbigått

Firbent terapi tilbyr opplegg med terapihest i ferier for barn med funksjonsnedsettelser. Det er et av flere tilbud der de bruker hest for å gi mestringstro og hjelp til mennesker som trenger det.

Hos Firbent terapi på Ullandhaug økologiske gård i Stavanger startet de i fjor opp et ferietilbud for barn med funksjonsnedsettelser. I år har de nok en gang fått midler til å tilby opplegget i vinter-, sommer- og høstferien. 

– Vi ser en brukergruppe som ofte blir forbigått. Det gjelder spesielt de som har størst behov for støtte og tilrettelagte aktiviteter, sier daglig leder Helle Karin Barstad.

Hun er pedagog, og har med seg et tverrfaglig team bestående av sykepleiere, psykologer, vernepleiere, sosionomer, lærere, terapihunder og ikke minst - fire fantastiske hester. 

– Vi har tre miniatyrhester og en islandshest. Miniatyrhestene egner seg veldig godt for denne typen arbeid, da de er sosiale, og tåler mye forstyrrelser. Og islendingen har vi forelsket oss i, for hun viser en egen forkjærlighet for mennesker i rullestol, sier hun.

Ikke bare kos og gøy

Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) som har gitt støtte til ferieopplegget, som har blitt til gjennom et samarbeid med flere skoler og organisasjoner som jobber med denne brukergruppen.

Barstad opplevde at det var for få fritids- og ferietilbud for barn med funksjonsnedsettelser. Foto: Privat

– I ordinære feriekurs tilbyr vi to fulle dager med opplegg og aktiviteter for barn, men dette opplegget går over to halve dager. Det er fordi vår erfaring er at mange i denne brukergruppen er veldig fornøyd etter en halv dag, og at en full dag med opplevelser og inntrykk rett og slett kan bli for lenge. 

Hun utdyper at det er et målrettet opplegg der all kontakt med dyrene har ulike intensjoner. Så langt har de fått veldig gode tilbakemeldinger på at det er en perfekt lengde på dagene for barna, da det ikke blir for mange inntrykk eller uro.

– Vi bruker god tid på at de skal få ta kontakt med hestene, og være sammen med dem. Det er mange inntrykk, og det kan være vanskelig å beholde konsentrasjonen.

Aktivitetene kan være å stelle, leie, gå hinderbane eller tur med hestene. I tillegg har de hatt stor suksess med åpne aktivitetsdager i helgene for barn med funksjonsnedsettelser. Noen av deltakerne er ukentlig på gården. Da er det ingen som ikke må jobbe, spøker Barstad.

– Uansett om man har noen utfordringer, kan alle gjøre noe. Det handler om å tilpasse opplegget til deltakerne. Dessuten er det fantastisk å bare være blant hestene. Til og med å bare sitte og se på dem, sier hun, og fortsetter:

– Vi har gode børster som gjør at alle som har mulighet kan være med på å børste hestene, og føle at de gjør noe meningsfullt og nyttig for andre. Jeg pleier å spøke med at alle som kommer her må være med og jobbe, ikke bare kose og tulle. Det er en fantastisk mestringsfølelse å mestre noe gøy både for hesten og sammen med den.

Pandemi var ingen hindring

Da pandemien brøt ut, forsvant plutselig nesten alt av tilbud for denne brukergruppen. Barstad forteller at de fikk telefoner med spørsmål om de kunne tilby noe utendørs.

– Det er jo bare å sette en hest mellom oss, så har vi én meter, sier hun.

De fikk besøk av elever fra de lokale skolene, med barn som trengte tilpasset opplæring og aktivitet. Det inkluderte alle mulige barn med ulike utfordringer.  

– Det vi ser er at alle har så utrolig stort utbytte av det. 

Det hele startet med én miniatyrhest som ble med hundene på tur. Nå har de tre terapihester. Foto: Privat

 Mange lurer på hvorfor de har valgt miniatyrhester, når de ikke kan ris på. Det er nettopp derfor vi valgte dem, pleier Barstad å svare da.

– Det er mange som tenker at hester er noe man bruker til å ri på eller kjøre med, men det å holde på med hest er så mye mer. Det blir veldig tydelig med miniatyrhestene, når man ikke har annet valg enn å jobbe med dem fra bakken av. I likhet med deltakerne våre, er også hestene våre unike og gode på forskjellige oppgaver. Alle er gode på noe, og deltakerne vil alltid ha en viktig oppgave når de er hos oss. Vi heier på hverandre og er rørt over relasjonene og vennskapene vi ser vokse frem mellom deltakerne og hestene.  

Hun utdyper at relasjoner utvikles av å være med hestene, ved å vise omsorg for dem, og å gjøre aktiviteter sammen med dem, og hun erfarer at det er enklere å bygge relasjoner fra bakken av. For mange av deltakerne handler det om å bli trygg på hestene. Men for de som er mest skeptiske, har hun erfart noe overraskende:

– De mest skeptiske går ofte til den største hesten - islandshesten. Det er ganske kult, sier hun.

Det å jobbe med hestene fra bakken av har kanskje aller størst effekt for brukerne, forteller Barstad. Foto: Privat

– Der stod hun helt til deltakerne måtte dra hjem

Og akkurat denne islendingen fikk de først i fjor. Hun oppførte seg ikke helt som de tre små, som pleier å komme løpende bort til oss når vi går inn på marka, men hun stod tålmodig og ventet på at vi skulle komme bort.  

Etter to uker på gården, hadde hun likevel lært seg å kjenne igjen bilene til en gjeng som kom fast hver uke. Da begynte hun på eget initiativ å trekke mot porten.  

– En dag gikk hun fra andre enden av marka og rett bort til sin favoritt som sitter i rullestol, la hodet forsiktig i fanget hennes og stod der og halvsov mens deltakeren klappet og strøk henne. Der stod hun helt til deltakerne måtte dra hjem, og hun fulgte dem helt bort til porten. Slike øyeblikk er rørende, og det gjør underverker for selvfølelsen til deltakerne når hestene viser så tydelig at de liker dem og ønsker å være med dem.  

På gården er de opptatt av å ta vare på dyrevelferden, og sørge for at hestene selv ønsker å delta i arbeidet. Firbent Terapi har jobbet med hund i terapi i elleve år, og startet så smått med miniatyrhester i 2013.

– Da startet vi med å låne med oss miniatyrhesten Darlin på tur med terapihundene. Det var mange som snudde seg en ekstra gang og ble litt overrasket - var det virkelig en hest de så?

Darlin fikk bli med på sykehjemsbesøk, som terapihundene brukes til i aller størst grad. I 2019 ble hestene en større del av tilbudet til Firbent Terapi, og Darlin og de andre hestene flyttet til Ullandhaug hvor de fikk en større rolle i besøkene på gården, av barn, unge, voksne og eldre med ulike utfordringer, innen alt fra psykisk helse og skolevegring til mennesker med utviklingshemming.  

– Hestene er fantastiske for deltakerne våre, og det er utrolig å se hvordan de tilpasser seg ulike mennesker, avslutter Barstad. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng