Gjester får bli med syv kilometer inn i fjellet, for å overnatte på en gammel støl sammen med hestene. Foto: Ingebjørg Ådnegard
Aktuelt

– Plutselig ligger hele vidda foran oss, og vi kan kjøre hvor vi vil

Olav Andres Ådnegard hadde en drøm om å få med hestene opp på fjellet på vinterstid, men det var umulig. Helt til han fant et par gamle truger, og lot dølahestene prøve dem. Nå lager han egne hestetruger som selges til utlandet.

– For meg åpnet det en ny verden, sier Olav Andres Ådnegard. 

Han driver Gjeldokk Hestesenter i Ål i Hallingdal. Han elsker å spenne på sleden og ta med hestene ut i nydelige omgivelser, men om vinteren har han måttet styre unna fjellet.

– Det er vanvittig mye fint terreng her i Hallingdal, og vi har hatt en gammel støl syv kilometer fra brøytet vei. Det har alltid vært en drøm å komme dit med hest og slede, men det går ikke innover på fjellet der med to meter snø.

Men ved å reise tilbake i tid, og ta i bruk et par gamle hestetruger, ble drømmen til virkelighet. 

– Det å få hestene til å gå med truger har gjort det mulig. Plutselig ligger hele vidda foran oss, og vi kan kjøre hvor vi vil, sier Ådnegard. 

Ådnegard måtte ta i bruk en gammel tradisjon for å oppfylle drømmen sin. Foto: Olav Andres Ådnegard

Med truger og slede 1300 meter over havet

I flere hundre år har man brukt truger på hestene. For litt siden ble det funnet en truge som hadde smeltet frem fra en isbre. Men denne praksisen har vært litt borte en stund.

– Nå er det nesten en ny renessanse igjen. Folk stiller veldig mange spørsmål, sier Ådnegard, som denne vinteren har begynt med et helt nytt tilbud på hestesenteret.

Etter et par vintre med testing og øving, tar han nå med gjester på helgetur inn til den gamle stølen i fjellet. Og ja, virkelig høyt oppe i fjellet - hele 1300 meter over havet. 

– Vi har mange ulike hesteraser her, både shetlandsponni, fjording, oldenburger og dølahest. Men det er dølahestene vi har brukt til trugkjøringa. De er robuste, og det kommer godt med når vi må overnatte i fjellet.

Tre hester trekker gjestene av sted fredag ettermiddag. Lørdag går turen videre innover i fjellet, før de drar tilbake til stølen, og deretter helt hjem igjen på søndagen. Om nettene står hestene ikledd dekken i et sommerfjøs på stølen. Noe le er det, men det blåser likevel tvers gjennom bygningen. 

– Det er ordentlig på fjellet, langt over tregrensa. Det er altså helt spesielt å se dem gå der over fjellet. Det er virkelig et fascinerende syn, sier han.

Fremme på stølen høyt oppe i fjellet. Denne utsikten kunne Ådnegard bare drømme om for noen år siden. Foto: Ingebjørg Ådegard

Laget sin egen patent i nytt materiale

Ådnegard syntes det var fælt å skulle ødelegge de gamle trugene, og fant derfor ut at han ville lage en egen patent, inspirert av de gamle.

Trugene hjelper hestene med å ikke synke gjennom snøen i løyper der det ikke er brøytet. Foto: Ingebjørg Ådnegard

– De har samme type innfesting og prinsipp, men med nytt materiale. De nye er i slitesterk plast, og jeg har nå prøvd dem ut et par vintre. 

Han har gjort seg noen erfaringer, blant annet om hvordan hestene bør skos for at trugene skal henge godt på. Ved å legge skoen litt lenger bak på hoven, og bruke et nummer for store sko i tillegg, vil skoen stikke mellom én og en halv og to centimeter bak draktene.

– Noen ganger kan trugen dette av, men om hesten kjenner dette, så stopper den automatisk. Jeg tror de liker å gå med det, fordi de merker at det hjelper dem. De går mer avslappet, sier Ådnegard.

Selve løypa i de kjører i, er kun kjørt opp med snøskuter. Den er ganske fast, men det hender at hestene bryter gjennom, spesielt om våren. Da kan det bli litt basking i snøen.

– De lærer å stole på trugen, og får ikke panikk om de synker. De vet at det stopper etter en halvmeter. Har de litt erfaring, begynner de ikke å kave. Å kjøre der uten truger, er jo ikke et alternativ. 

Ådnegard synes det er et mektig syn å se hestene gå i all snøen i fjellet. Foto: Ingebjørg Ådnegard

Tror det er bra for ganglaget

Men tror han dette er noe for alle hester?

– Det er klart at de fleste hester kan gå med truger, eller lære seg det med litt trening. Det fungerer veldig fint på de hestene vi har prøvd det ut på. Men hesten bør være godt innkjørt, og vandt med å gå med slede.

I tillegg forteller Ådnegard at hesten må forandre ganglaget sitt litt, for at det skal fungere. Han har møtt noe kritikk fra andre som mener det ødelegger ganglaget deres. Det er han ikke enig i. 

– Jeg tror heller det er motsatt. Du får en hest som er fokusert på hvordan den skal bruke beina sine. De må løfte dem godt, og det tror jeg ikke er negativt.

Mange er også svært interesserte i trugene han lager, og nå har han begynt å selge dem.

– Jeg har solgt til flere i Norge, men skal også sende et parti med truger til USA. Det er veldig gøy at folk er nysgjerrige.

Slik ser trugene ut. Til venstre er undersiden, og til høyre oversiden. En reim hører også til trugen til høyre. Foto: Olav Andres Ådnegard

Og noe av det folk lurer på, er om du ødelegger hoven på noen måte. Ådnegard var forsiktig i starten, men forteller at konseptet tross alt ikke er noe nytt.

– Trugen henger fast med vaier eller kjetting. Siden kjetting er mer slitesterkt, bruker jeg det nå. Vaieren kunne ryke. 

Kjettingen henger over i bakkant av hoven, mellom skoen og draktene. Så går den på skrå opp og over hovveggen, og ned igjen ved tåa og på hver side av hoven. Det er en liten reim mellom de to kjettingene, som låser den fast, slik at den henger fast foran. 

– Dette kan vi kjøre mange mil med uten å få slitasje og gnag i hovveggen, avslutter Ådnegard. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng