– Plutselig ligger hele vidda foran oss, og vi kan kjøre hvor vi vil
– For meg åpnet det en ny verden, sier Olav Andres Ådnegard.
Han driver Gjeldokk Hestesenter i Ål i Hallingdal. Han elsker å spenne på sleden og ta med hestene ut i nydelige omgivelser, men om vinteren har han måttet styre unna fjellet.
– Det er vanvittig mye fint terreng her i Hallingdal, og vi har hatt en gammel støl syv kilometer fra brøytet vei. Det har alltid vært en drøm å komme dit med hest og slede, men det går ikke innover på fjellet der med to meter snø.
Men ved å reise tilbake i tid, og ta i bruk et par gamle hestetruger, ble drømmen til virkelighet.
– Det å få hestene til å gå med truger har gjort det mulig. Plutselig ligger hele vidda foran oss, og vi kan kjøre hvor vi vil, sier Ådnegard.
Med truger og slede 1300 meter over havet
I flere hundre år har man brukt truger på hestene. For litt siden ble det funnet en truge som hadde smeltet frem fra en isbre. Men denne praksisen har vært litt borte en stund.
– Nå er det nesten en ny renessanse igjen. Folk stiller veldig mange spørsmål, sier Ådnegard, som denne vinteren har begynt med et helt nytt tilbud på hestesenteret.
Etter et par vintre med testing og øving, tar han nå med gjester på helgetur inn til den gamle stølen i fjellet. Og ja, virkelig høyt oppe i fjellet - hele 1300 meter over havet.
– Vi har mange ulike hesteraser her, både shetlandsponni, fjording, oldenburger og dølahest. Men det er dølahestene vi har brukt til trugkjøringa. De er robuste, og det kommer godt med når vi må overnatte i fjellet.
Tre hester trekker gjestene av sted fredag ettermiddag. Lørdag går turen videre innover i fjellet, før de drar tilbake til stølen, og deretter helt hjem igjen på søndagen. Om nettene står hestene ikledd dekken i et sommerfjøs på stølen. Noe le er det, men det blåser likevel tvers gjennom bygningen.
– Det er ordentlig på fjellet, langt over tregrensa. Det er altså helt spesielt å se dem gå der over fjellet. Det er virkelig et fascinerende syn, sier han.
Laget sin egen patent i nytt materiale
Ådnegard syntes det var fælt å skulle ødelegge de gamle trugene, og fant derfor ut at han ville lage en egen patent, inspirert av de gamle.
– De har samme type innfesting og prinsipp, men med nytt materiale. De nye er i slitesterk plast, og jeg har nå prøvd dem ut et par vintre.
Han har gjort seg noen erfaringer, blant annet om hvordan hestene bør skos for at trugene skal henge godt på. Ved å legge skoen litt lenger bak på hoven, og bruke et nummer for store sko i tillegg, vil skoen stikke mellom én og en halv og to centimeter bak draktene.
– Noen ganger kan trugen dette av, men om hesten kjenner dette, så stopper den automatisk. Jeg tror de liker å gå med det, fordi de merker at det hjelper dem. De går mer avslappet, sier Ådnegard.
Selve løypa i de kjører i, er kun kjørt opp med snøskuter. Den er ganske fast, men det hender at hestene bryter gjennom, spesielt om våren. Da kan det bli litt basking i snøen.
– De lærer å stole på trugen, og får ikke panikk om de synker. De vet at det stopper etter en halvmeter. Har de litt erfaring, begynner de ikke å kave. Å kjøre der uten truger, er jo ikke et alternativ.
Tror det er bra for ganglaget
Men tror han dette er noe for alle hester?
– Det er klart at de fleste hester kan gå med truger, eller lære seg det med litt trening. Det fungerer veldig fint på de hestene vi har prøvd det ut på. Men hesten bør være godt innkjørt, og vandt med å gå med slede.
I tillegg forteller Ådnegard at hesten må forandre ganglaget sitt litt, for at det skal fungere. Han har møtt noe kritikk fra andre som mener det ødelegger ganglaget deres. Det er han ikke enig i.
– Jeg tror heller det er motsatt. Du får en hest som er fokusert på hvordan den skal bruke beina sine. De må løfte dem godt, og det tror jeg ikke er negativt.
Mange er også svært interesserte i trugene han lager, og nå har han begynt å selge dem.
– Jeg har solgt til flere i Norge, men skal også sende et parti med truger til USA. Det er veldig gøy at folk er nysgjerrige.
Og noe av det folk lurer på, er om du ødelegger hoven på noen måte. Ådnegard var forsiktig i starten, men forteller at konseptet tross alt ikke er noe nytt.
– Trugen henger fast med vaier eller kjetting. Siden kjetting er mer slitesterkt, bruker jeg det nå. Vaieren kunne ryke.
Kjettingen henger over i bakkant av hoven, mellom skoen og draktene. Så går den på skrå opp og over hovveggen, og ned igjen ved tåa og på hver side av hoven. Det er en liten reim mellom de to kjettingene, som låser den fast, slik at den henger fast foran.
– Dette kan vi kjøre mange mil med uten å få slitasje og gnag i hovveggen, avslutter Ådnegard.
- Se video fra trugetur: – Det er ikke noen pyse, det der