Regine håper det vil bli tilrettelagt ridefysioterapi flere steder i landet. Hun opplevde selv at den treningen var blant den beste og mest givende hun kunne få. Foto: Privat
Portrett

– Det var så fint å føle seg fri på hesteryggen

Først da Regine Elvevold (23) var 17 år gammel, fikk hun den riktige diagnosen. Hestejenta fra Tromsø har holdt på med hest nesten hele livet, og det har vært viktig for henne på mange måter.

Regine Elvevold vokste opp og trodde hun hadde cerebral parese. Da hun var seks år gammel fikk hun diagnosen. Men det hindret ikke Regine fra å gjøre de tingene hun elsket. Allerede på barneskolen startet hun på terapiridning hos Tromsø rideskole. Den gangen brukte hun rullator for å komme seg rundt. 

– Det var så fint å føle seg fri på hesteryggen. Jeg fikk erfare samspillet med hesten, styre den rundt og bestemme tempoet. Den største frihetsfølelsen fikk jeg av å ri helt alene, uten å bli leid av noen. Da var det bare meg og hesten, sier Regine.

Det var givende for henne å kombinere interessen for hest med trening. Ridningen var god trening for henne, og det bedret balansen, tøyde kroppen og styrket kjernemuskulaturen. Bare det å holde seg oppreist på hesteryggen, var fysisk krevende. Og med tiden noe som skulle bli enda vanskeligere.

Det aller beste med å ri, var frihetsfølelsen Regine fikk. Hesten kunne ta henne dit hun ville. Foto: Privat

Stiller likt med andre funksjonsfriske

– Andre ser ikke at man har en funksjonsnedsettelse på hesteryggen, og derfor stilte jeg likt med andre funksjonsfriske, sier Regine. 

Hun fikk mye igjen for ridetimene, der hun blant annet kunne kjenne varmen fra hesten i beina, som ofte var kalde. Hun minnes fremdeles at hun hadde faste hester, som Billy Boy, Mai Prins, Elina og Felix.

– De stabile fjordingene kunne bli litt kjedelige da de gikk sakte. Felix ga meg utfordringer, selv om han også kunne være skvetten. Av og til var han også litt vanskelig å styre. Han var ganske lur.

Regine likte spesielt godt rideturene ute. Da fikk hun litt ulik trening, ved at hun måtte sitte oppreist på ulikt underlag, i oppoverbakke og i nedoverbakke. 

– Man kjenner på ganske uvante bevegelser når man rir. Det er bra for kroppen, men det krever kontinuerlig trening for å vedlikeholde det, sier hun, og fortsetter:

– Jeg var veldig glad i hester, og det er jeg jo fortsatt.

Et vendepunkt i livet

For ti år siden gikk Regines største drøm i oppfyllelse, da hun fikk sin egen hund. Cora kom inn i livet hennes etter at hun hadde mast om hund hele livet, og luftet alle nabohundene med rullatoren i årevis. Men bare én måned etter at hun fikk sin egen cavalier king charles spaniel, klarte ikke lenger Regine å gå.

Drømmen om å gå på tur på beina med sin egen hund, ble brått umulig. Men Cora er en viktig del av hverdagen til Regine. Foto: Privat

– Det var så tilfeldig. I løpet av kort tid gikk jeg fra stående til sittende, da jeg ble mye dårligere i beina. Jeg klarte ikke gå tur med min helt egne hund, slik jeg hadde klart hele livet frem til da.

Men dette var ikke første gang Regine opplevde at kroppen sviktet. For allerede etter femteklasse på barneskolen, fikk Regine mye dårligere hørsel. Det endte med at hun måtte operere inn CI, og i dag bruker hun en digital samtaleforsterker med mikrofon, som hun trenger hjelp med å få koplet opp der hun er. 

I tillegg er Regine født med nedsatt syn, og ser i dag omtrent 15 prosent. At hørselen ble dårligere, var likevel en enda større utfordring. Og det var vanskelig å skjønne hvorfor Regine bare ble dårligere.

Da Regine var blitt 17 år gammel, fikk hun den riktige diagnosen på Rikshospitalet. Hun hadde ikke cerebral parese, men en svært sjelden diagnose med navn Mitokondriemyopati. Det finnes hundre typer, og typen hun har kalles IBA57.

– Det kan være store mørketall, men det er rundt ti personer i verden som er registrert med denne diagnosen, og i Norge er jeg den eneste, sier hun.

Dette var en lettelse for Regine å få vite. Samtidig fulgte det med en visshet om at hun kunne komme til å bli gradvis dårligere.

I fjor sommer fikk Regine en etterlengtet opplevelse på hesteryggen. Foto: Privat

– Jeg har vært opptatt av at jeg skal ri alene og være fri

Regine gikk på terapiridning i åtte år. Men på videregående gikk det ikke lenger, og Regine måtte gjøre et valg om å ikke ri like ofte som før.

Regine ser tilbake på mange fine år på hesteryggen. Foto: Privat

– Det ble tyngre og tyngre, og til slutt ble det nesten skummelt. Og så ble jeg så utrolig sliten etterpå. Jeg har fått så dårlig finmotorikk at jeg sliter med å holde meg på og sitte oppreist. Jeg stoler ikke på at kroppen holder meg.

Det var vanskelig for Regine å ikke klare seg alene på hesteryggen lenger. Fra å kunne trave på sporet og på tur, og galoppere i longeringsline, måtte hun ha to til tre hjelpere med seg.

– Jeg har vært opptatt av at jeg skal ri alene og være fri, og ikke leies. Nå er jeg avhengig av både assistent ved siden av meg og noen til å leie hesten. Men jeg ser tilbake på årene med hest som en fin tid i livet. 

Men Regine har ikke lagt interessen helt på hylla, og det hender fremdeles at hun rir på Beitostølen. Da har hun en spesialtilpasset gjord som er enklere å holde seg fast i. Og i fjor fikk hun en frihetsfølelse hun har savnet i flere år:

– Jeg hadde med meg en høy assistent som klarte å holde meg ganske oppreist. Da kunne jeg holde i tøylen. Det var ganske rørende for meg, for jeg følte at det var litt som før. Endelig klarte jeg det igjen.

Oppfordrer til å tørre å vise seg frem

Regine bor alene i Tromsø og studerer juss, og har brukerstyrte personlige assistenter som hjelper henne fra morgen til kveld. De gjør det mulig for henne å få til det hun ønsker hjemme, på skolen og på andre aktiviteter. I tillegg er hun engasjert i en rekke foreninger og forbund.

Regine håper at flere med funksjonsnedsettelser tør å vise seg frem. Foto: Privat

– Jeg møter mange likesinnede mennesker, og det gjør det mulig å dele erfaringer og bidra til at samfunnet går fremover. Jeg synes det er viktig å bruke stemmen sin til å løfte de utfordringene som finnes, for eksempel tilknyttet det å ha personlig assistent, universell utfordring og tilretteleggelser på skolen. 

For Regine har det kanskje aller viktigste vært å vise seg frem på ulike arenaer, om det så er på trening, på byen eller på stranda. Hun har som student deltatt på quizer, show og forestillinger, og håper å få vekk flere fordommer.

– Mange drar nok ikke på byen, for det kan være vanskelig å få en elektrisk rullestol presset inn i lokalene. Men jeg har en ganske liten og lett manuell rullestol, og dessuten er jeg sterk og mobil i overkroppen. Jeg kommer meg stort sett frem, sier hun. 

I tillegg tar hun et ganske heftig studie, og som for andre studenter, går det opp og ned med motivasjonen og konsentrasjonen. Det er også en av grunnene til at hun ikke kan prioritere å bruke energien sin i stallen. 

Dyr har alltid gitt Regine mye glede i livet. Hun fant tidlig ut at hun ønsket seg en egen hund. Foto: Privat

Håper flere kan få oppleve ridegleden

En annen medvirkende årsak til at Regine sluttet med de faste ridetimene, var også at ridefysioterapi-tilbudet ved Tromsø rideskole forsvant. Hun opplever at det er for få plasser som har tilbudet.

– Det er så mange som drar nytte av det. Aktivitet på hesteryggen er sammen med aktivitet i vann den beste treningsformen, ikke bare for meg, men for de fleste med redusert bevegelighet. 

Hun utdyper at det både er store kostnader med hest, og mange mennesker som trengs. I tillegg til en fysioterapeut som er god med hest, trengs det også nok mennesker til å leie og hjelpe til.

– Det må være trygt og forsvarlig, men det er synd at det forsvant, og at ikke flere tilbyr det. Det håper jeg at vil endre seg, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng