At Leandro er liten er ingen hindring for Amanda. De to gjør det aller meste sammen. Foto: Ariel Hammer
Avl og raser

– Jeg vil vise at rasen er mye mer enn bare en selskapsponni

Amanda Fredriksen (26) var på utkikk etter en stor hest, da hun fant en liten diamant av en shetlandsponni, som raget 99 centimeter over bakken. To år senere er det ingen tvil - Amanda er frelst av rasen: – Jeg anbefaler alle å skaffe seg en shetlandsponni. Det er dritgøy å holde på med dem.

For to år siden skulle Amanda Fredriksen ha ny hest. Hun hadde funnet en potensiell dølahest, men eieren trakk seg rett før salg. Så var hun i ferd med å kjøpe en nordlandshest, men det samme skjedde der. 

– Så dukket Leandro opp, og da var det gjort. Jeg så ham på Finn, og kjøpte ham usett. Helt ærlig har jeg hatt en hemmelig drøm om en shetlandsponni, sier Amanda, som for første gang så vallaken da han kom gående ut av transporten i Fauske. 

Størrelsen hindrer ikke Leandro fra å være en ordentlig arbeidshest. Foto: Ariel Hammer

Hoppet høyere enn sin egen mankehøyde

Selgeren ville at en voksen skulle overta ham, så hun virket gira på å selge til meg. De trengte en ordentlig barneponni, og det var ikke Leandro. Hun ville ikke ta sjansen på at han bukket av masse unger, sier Amanda og ler mens hun forteller om den lille fyren, som så absolutt kan protestere. 

Hun fikk mye informasjon om den da syv år gamle shetlandsponnien, som hørtes ut som et spennende prosjekt for hestejenta som i utgangspunktet ikke skulle ha en ponni. Amanda startet med hest på Lofotr Vikingmuseum i Lofoten, før hun også hjalp til litt i stallen på travbanen. 

Men det var først etter en pause fra hest på grunn av studier og jobb, at Amanda var tilbake i stallen og fikk en dølahest på fôr. Etter et par år var tiden inne for å se etter sin egen hest. 

– Leandro ble brukt en del i sprangridning, og hadde en rekord på 90 centimeter med rytter. Det er ganske imponerende av en ponni på 99 centimeter.

Kjørt ham inn helt selv

Nå kan hun skryte av at han også er innkjørt - og den jobben har hun stått for helt på egenhånd. Det hele foregikk til og med bittløst, etter en uheldig tannsjekk.

Amanda kjørte inn Leandro helt selv, ved hjelp av tålmodighet og trening. Foto: Ella Fredriksen

– Selger sa at hun hadde hatt vogn på ham én gang, men jeg spurte ikke om han hadde stått eller gått med den. Derfor startet vi med det helt grunnleggende. Jeg tømmekjørte masse, og jobbet med å få ham til å forstå at han skulle gå foran meg, og ikke ved siden av meg. 

Før Leandro fikk vogna på seg, kjørte Amanda ham en del med dekk bak. Da opplevde hun et av sine stolteste øyeblikk.

– Jeg husker første gang han trakk dekk med felg uten å bli det minste redd. Han slet litt med det i starten, så det ble mange turer med rare ting på slep, og jeg gikk litt tilbake til å trekke tømmer.

Til slutt følte hun at tiden var inne. Leandro hadde sannsynligvis vært klar en stund allerede, men Amanda ventet fire måneder før hun følte seg trygg på at han ville takle det.

– Da var jeg helt alene med ham. Jeg kjenner andre som har vært tre stykker første gang vogna spennes på, men vi var bare oss to. Og det gikk fint. 

Siden har Leandro blitt rene arbeidshesten, og takler bittet igjen. Han trekker gjerne tømmer, eller blir med på kjøreturer der han trekker langt over siden egen kroppsvekt - og det i både skritt, trav og galopp. 

– Vi går også masse på tur sammen, der han bærer matpakke til oss begge i saltasker. De turene kan være på hele fire til fem timer. I tillegg flytter vi litt ting, og jeg har skaffet meg en høyvogn som vi håper å fylle med høy en gang. 

– Jeg merker at shetlandsponnien er en veldig smart rase

Amanda har bitt seg merke i at det imidlertid er litt mer utfordrende å finne utstyr som passer, da spesielt det utstyret hun trenger for å trene med ham slik hun ønsker. Veldig mye er for stort.

Leandro har vært på besøk på sykehjemmet i nærheten flere ganger, sist gang på julaften, ikledd nissekostyme. Foto: Privat

– Det har blitt en del leting. I Nederland og Tyskland er det et større ponnimiljø, så det er blitt en del utenlandske bestillinger på meg. 

Men i tillegg til dette, trener ekvipasjen også gjerne uten utstyr. Leandro trives med å gå løs på tunet, og Amanda elsker å trene triksetrening og horsemanship med ham.

– Jeg husker så godt da jeg fikk ham til å legge seg ned på kommando for første gang. Det var bare et halvt år etter at jeg kjøpte ham, og vi var ute i luftegården etter en tur. Jeg hadde ikke fått ham til å legge seg tidligere, men jeg vet jo at han elsker å rulle seg.

Da Leandro var i ferd med å legge seg ned, gjorde Amanda kommandoen. Da han var på beina igjen, gjorde hun det samme på nytt, og da la han seg ned igjen. Så var det gjort.

Et av triksene Leandro har lært seg, er å ligge på kommando. Foto: Ella Fredriksen

– Jeg merker at shetlandsponnien er en veldig smart rase. Det er nesten så jeg bare kan snakke til ham, og så forstår han hva jeg sier. Det har faktisk overrasket meg litt. 

I tillegg kan han spanske steg, knele, rygge, smile og kanskje snart å snurre rundt. Og selv om Amanda og Leandro har en utrolig variert hverdag, er ikke elefanten i rommet til å komme unna. Savner hun ikke å ri?

– Det hender en og annen gang, men stort sett ikke. Det er enklere å ta en ridetur enn å hente frem vogna og sånt, men jeg har ikke det draget mot at jeg har lyst til å ri. Da kunne jeg jo lånt en annen hest. Jeg har mest lyst til å dra på kjøretur, sier Amanda. 

– Jeg har slitt med at han ikke vil ut i havet, men i sommer svømte han. Jeg gikk ut, og så kom han uten protest, og man så bare det lille hodet som stakk opp av vannet, sier Amanda. Foto: Privat

Vant blant de store kjørehestene

Leandro kan også være en stor hest i en liten kropp noen ganger. Det er ikke det at de to krangler, men enkelte ting kan ta litt ekstra tid. Da spesielt kjedelige ting. Men svaret kommer raskt når jeg spør om hva som er det aller beste med Leandro. Det er at han er så selvstendig, slik at de kan trene og dra ut på tur alene. Han utforsker det han synes virker skummelt, og han gjør alltid jobben sin.

– Det er ikke så mye som hindrer han egentlig. Og han er kjempesterk, og har den farten oppover bakkene med vogn på. 

Og det varmer hjertet til Amanda hver gang hun får høre at Leandro ser godt ut.

– Mange shetlandsponnier blir ikke så mye trent, så det er veldig hyggelig når folk legger merke til at han er i så god form. Det gjorde de forresten også da vi var på utstilling i oktober, og gjennomførte kjøreprøve.

Under bruksprøven stilte folk med nordlandshester, dølahester og fjordinger. Leandro var faktisk den aller minste hesten som deltok. Og likevel var det han som tok førstepremien.

– Kommentaren var at han var en sindig og lydig kjøreponni. Jeg ble jo kjempestolt der jeg stod i hallen da de ropte oss opp, sier Amanda, før hun kommer med en siste kommentar:

– Jeg vil vise at rasen er mye mer enn bare en selskapsponni.

Leandro hevdet seg blant de store kjørehestene, og det var et stort øyeblikk for Amanda. Her trekker han høyvogn. Foto: Amanda Fredriksen
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng