Malin Wittgren visste at hesten hennes hadde mye å gi, og at flere av elevene hennes på skolen ville få glede av undervisning litt utenom det vanlige. Foto: Privat
Utdanning

– Hesten kommuniserer til dem at de er bra nok

Malin Wittgren hadde en hest stående i stallen, en utdannelse som lærer og spesialpedagog, og et brennende ønske om å tilby praktisk rettet undervisning til elever som trenger det. Nå har hun realisert drømmen.

På Haugen Gård i Hemsedal har Malin Wittgren med seg tre elever én dag i uka. Hun er lærer ved småskoletrinnet på Tuv barneskole, og er selve motoren bak det nye prosjektet «hest i undervisning». 

For hennes del startet det med en barneskolelærer som sa at absolutt alt kunne gjennomføres i praksis. Den inspirasjonen tok hun med seg, og takket være hennes egen hesteinteresse, så hun mulighetene for å utvikle elevene faglig og sosialt sammen med en firbeint venn:

– Egentlig har dette vært en personlig drøm i mange år for min del.

Alle fag kan knyttes til noe i stallen

– Det er læreplanverket som ligger til grunn. Så dette er ingen rideskole, det er ordinær undervisning i praksis med hesten, sier læreren. 

Elevene har alltid læringsmål med seg i stallen. Foto: Privat

Nå om dagen har de fokus på engelsk, og alt de gjør i stallen og på hesteryggen får en faglig tilknytning. Når de skal lære om preposisjoner, kan Wittgren peke på de ulike låsene på dekkenet, som finnes både foran og bak. Hun stiller spørsmål, peker og viser.

– I tillegg er hesten i seg selv full av historie som kan brukes faglig, ifølge Wittgren.

Hva brukte man hestene til i gamle dager? Hvorfor er det egentlig brolagt opp til slottet i Oslo? Hvorfor ser seletøyet ut som det gjør? Det er ikke noe problem å undervise i hverken kunst og håndverk, norsk, engelsk, matte, samfunnsfag eller naturfag i stallen.

– I engelsk har vi også jobbet med å lære den engelske huskeregelen for bokstavene på ridebanen. Det har de synes at har vært veldig moro, og dermed husket de den på rams. Det å sitte på et så stort og tungt dyr, og samtidig få til fag man har slitt med i mange år, gir en kjempemestring.

Hesten dømmer ingen, og har mye å lære bort om kommunikasjon. Foto: Privat
Elevene skriver logg hver uke, og da skinner det gjennom at undervisningen i stallen er morsom læring. Foto: Privat

Egnet for å jobbe med følelser og kommunikasjon

I stallen tildeles elevene et ansvar som de vokser på. Og det er mange grunner til at denne arenaen egner seg.

– Grunnen til at jeg selger inn hest i dette prosjektet, er fordi den har det samme kommunikasjonsmønsteret som vi har. Mange elever sliter med det sosiale, og da er det fint å få hjelp fra hesten, som alltid er direkte, på godt og vondt. 

Wittgren merker at hesten ikke er dømmende, men mest opptatt av at du skal være oppriktig, ærlig, snill og grei. Det er en unik arena for å jobbe med følelsesregulering og samhandling. Og dagene i stallen, kan hun trekke inn i vanlig undervisning i klasserommet også.

– Hva gjør vi i stallen? Da bruker vi innestemme. Her i klasserommet er vi også en flokk, så da burde vi jo gjøre det her også? kan jeg spørre, sier hun.

Wittgren jobber for å få elevene til å forstå hestens adferd, og sette i gang refleksjoner hos dem. Hun prøver å knytte kommunikasjonen med hesten opp mot situasjoner i skolegården. 

– En av elevene er veldig flink og kjapp på skolen, men hun sliter litt faglig, og gjetter seg ofte frem til svarene. Det kan hun ikke sammen med hesten. Der er det kun ren ærlighet som gjelder, sier Wittgren, og kommer med et eksempel:

– Hun opplevde at hesten gikk bort fra henne, og da så jeg at det opplevdes vondt. Jeg forklarte at det var fordi hun var for rask. Etter det har hun blitt roligere og mer konsentrert, og jeg merker også i undervisningen på skolen at hun følger bedre med. Det klarer du jo på hesteryggen, så det klarer du her også, kan jeg si til henne da.

Ikke alltid de faglige resultatene som veier tyngst

– Jeg gjør alt selv i dette prosjektet. Jeg er både kontaktlærer og spesialpedagog, og jeg bruker min private hest på stallen der jeg står oppstallet. Så det var mye som la seg naturlig til rette for at det skulle være mulig å starte opp, sier Wittgren, og fortsetter:

– Men det som er spesielt her, er at det er skolen og kommunen som tilbyr dette som et supplement til ordinær undervisning. 

Hver fredag får Wittgren ha med seg tre elever i stallen i det nyoppstartede prosjektet. Etter undervisningen, skriver de egne logger om hva de har lært, hva som var gøy, og hva som var vanskelig. Disse bruker Wittgren til å skrive faglige rapporter.

Alle elever skal få lov til å delta på undervisningsopplegget, som hun håper å videreutvikle til flere trinn, for å skape faglige diskusjoner mellom ulike elever. I tillegg håper hun å inspirere andre kommuner til å prøve det samme. 

– Alle har godt av dette, ikke bare elever som sliter med alvorlige ting. Uansett modningsnivå, har mennesker godt av å være rundt dyr. Det er mange som blir stemplet, og ikke får komme opp og frem. Det er ikke alltid slik at det er de faglige resultatene som er avgjørende, og det er viktig at elevene ikke mister troen på seg selv. Hesten kommuniserer til dem at de er bra nok, avslutter Wittgren.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng