Skoing kan forebygge og hjelpe for skader i hestens ledd. Denne dressurhesten har store forkalkninger i fremkanten av tåleddene. Foto: Aksel Vibe
Fagstoff

– Viktig at hovslageren skor med tanke på hele hesten, ikke bare hoven

– Det grunnlaget vi legger ned i hestene når de er unge, får vi betalt for når de blir eldre, og vi forventer at de skal prestere på topp. Kunsten å sko er ikke å få sko til å sitte på i seks uker, men å klare å holde en hest på beina igjennom en langt liv, skriver hovslager Aksel Vibe.

Leddskader er dessverre veldig vanlig på alle hester, og det er en av de vanligste årsakene til halthelt. I denne artikkelen skriver hovslager Aksel Vibe om hvordan man kan sko hesten for å forebygge og behandle ulike leddskader. 

Forskning viser at en veldig stor del av skader i beinet har sammenheng med ubalanser og asymmetrier i hestens bygning. Særlig ledd er utsatt for skjevbelasting når beina ikke er «rette». Siden ingen hester er helt feilfrie, er det viktig for en hovslager å sko hele hesten, ikke bare hoven. Derfor er det vitkig at du som hesteeier legger til rette for å oppmuntre til at hovslageren får tid til å se på hesten, og at vedkommende får så mye informasjon om hesten som mulig.

Hvilken funksjon har leddene?

Leddet består av leddbrusk i hver ende av knoklene. Leddbrusk er mykere porøst vev, som har en glatt overflate. Det skal dempe støt, og sørge for at leddet kan bevege seg så lett som mulig. Leddet er omgitt av synovial membranen, som produserer leddvæske. Sammen med leddkapselen er det med på å holde leddet sammen. Leddkapselen er forsterket med leddbånd som er festet i hver ende av knoklene.

Hengselledd, kuleledd og glideledd er ulike typer ledd med ulik bevegelighet. Leddene nederst i beinet er hengselledd. Noe som betyr at leddene er konstruert for å bøyes i lengderettingen, ikke så mye til siden.

Leddet er avhengig av leddvæske som smører leddet godt. Ved betennelse i leddet, vil leddvæsken bli tynn, og derfor smøre dårligere. Dette sliter igjen på leddbrusken, som mister elastitet og støtdemping når det slites ned.

Bør vurderes både stillestående og i bevegelse

Når skader oppstår, er det enten en traumeskade (som slag eller kutt), eller en overbelastning. Sistnevnte er enten akutt, eller oppstår etter langtids hard bruk, der strukturene i leddet ikke har fått anledning til å restituere seg.

Alle avvik i beinstillinger skal vurderes og kompenseres for først. Deretter kan hovslageren på ulike måter forsøke å avlaste det området eller strukturen som er skadet. Det er avgjørende med en så nøyaktig diagnose som mulig.

Dette er selvfølgelig ofte vanskelig, men MR og ultralyd er gode verktøy for veterinæren til å se skader på bløtvev, og røntgen er til god hjelp for hovslageren til å se hovbeinets posisjon, og dermed hvilke vinkler som er optimale for hver enkelt hest.

Grunnlaget for enhver god skoing er beskjæringen. Utførelsen av den bestemmes etter en god vurdering av hesten både stillestående og i bevegelse. Husk at vi skor hesten for det arbeidet den gjør, ikke for at det skal se fint ut når den står stille.

Foto: Aksel Vibe

Leddskade i hovleddet

Bildene under er av en sportsponni med leddskade i hovleddet. På MRI-bildet kan vi se at leddet er klemt sammen på innvendig side. Dette fører til overbelastning, og skaden har oppstått over tid.

Noe oppretting kunne gjøres med verking, men en avvikende beinstilling gjorde det vanskelig, og nesten umulig, å rette opp alt. Ponnien ble skodd med en asymmetrisk sko. Bred utvendig og smal innvendig skoarm gjør at foten kan utligne ubalansen, og dermed avlaste det skadde området. Ponnien kunne gjøre noe lettere arbeid med regelmessig behandling og skoing en stund, men skadene viste seg til slutt å være for store til å at den kunne utføre normalt arbeid.

Foto: Aksel Vibe

Dressurhest med artrose i kodeleddet

På bildene under ser vi beina til en hest med et stort steg og relativt lange koder, noe som over tid kan føre til overbelastning i kode og tåledd. Den ble skodd med en «ekstrem overrullingsko» og fungrerer ok nå på sine eldre dager. Så lenge ikke belastingen er for stor, er hesten glad og spretter rundt.

Forkalkninger i tåleddene

Foto: Aksel Vibe

På bildene til høyre, samt hovedbildet i saken, ser du en 20 år gammel dressurhest med store forkalkninger i fremkant av tåleddene. Hesten ble skodd med aluminiumsko med overrulling, for å minske utslaget i leddene i overrullingen og svevfasen. Den ble og skodd med støtdempende- og vektfordelende såler og skum for å ta vare på svake drakter og dempe støt i landingen.

Det er alltid viktig å tenke skadeforebygging. En del av dette er å kjenne hesten sin, og vite hvor den har skjevheter og skavanker. En stor del av hovslagerens jobb er å tenke frem i tid. En hest er en stor innvestering i penger, tid og følelser. Det tar lang tid å trene en ridehest til hestens fulle potensiale, enten det er middels hobbybruk eller Grand Prix.

Det grunnlaget vi legger ned i hestene når de er unge, får vi betalt for når de blir eldre, og vi forventer at de skal prestere på topp. Kunsten å sko er ikke å få sko til å sitte på i seks uker, men å klare å holde en hest på beina igjennom en langt liv.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng