Charlotte vil samle kjøre- og arbeidshestmiljøet på en annen måte, siden årets store happening, Rørosmartnan, er avlyst. Foto: Privat
Kjøring og arbeid

– Når de får jobbe, viser de glede, styrke og trygghet

Åtte år gamle Fjellodin er en ekte arbeidshest: – Jo tyngre det blir for ham, jo kulere synes han det er, sier Charlotte Hatlen. Hun håper flere vil vise frem sine kjøre- og arbeidshester.

I år som i fjor måtte Rørosmartnan avlyses, og det syntes Charlotte Hatlen fra Vesterålen i Nordland var leit. Men hun oppfordrer alle de som holder på med kjøring og arbeid med hest på den gamle måten til å dele litt om deres hester - for å spre glede og engasjere miljøet:

– Kjøring er en gammel kunst, og arrangementer som Rørosmartnan er en kulturarv vi må ta vare på. Det er en måte å møtes med hest og slede, sier hun.

Én hest ved ridning, og en annen foran vogna

– Det er rart med det, men når du har en hest som er skapt for å arbeide, ser du det så tydelig på dem. Når de får jobbe, viser de glede, styrke og trygghet, sier Charlotte om kjøregleden hennes egen fjording, Fjellodin, viser.

Charlotte mener Fjellodin har hjulpet henne å bli den beste versjonen av seg selv, og hun ønsker å gi ham den samme følelsen. Foto: Maria Øyahals

Hun mener det beste med hest, er å se når hesten får være den beste versjonen av seg selv. Helt fra hun fikk sin første fjording i konfirmasjonsalder, har hun lært mye om å forstå hestens behov, og viktigheten av variert trening. 

– Fjellodin er én hest ved ridning, og en annen foran vogna eller sleden. Med vogna bak seg, er han på jobb. Da lyser hele ham opp, og da viser han en slik god trygghet og selvsikkerhet, sier hun, og forsetter:

– Dette er også noe jeg jobber med nå for å overføre mer av den trygge holdningen og selvsikkerheten fra kjøring til ridning, for han er litt mer usikker under ridning. Vi jobber målrettet med dette ved å begynne med små steg og gi mye ros.

Da hun var på utkikk etter hest i fjor sommer, var det ikke så viktig om det var en fjording eller en dølahest. Det viktige var at hesten var kjørbar. Men da åtte år gamle Fjellodin plutselig skulle settes bort av ulike grunner, og fordi han kanskje hadde astma - var det ingen tvil.

– Jeg hadde kjent ham siden han var åring, og fulgt ham tett i treningen. Kanskje han har astma, men den opptreningen tar vi, husker jeg at jeg tenkte, og søkte kunnskap om problematikken og hvordan kontrollere det, sier hun. 

Skjønte hvorfor banetreningen var tung

Opptreningen gikk knirkefritt. Fjellodin hadde ikke mye kondisjon og muskler, etter å ha stått over lenger tid med sykdom. Men ved hjelp av tømmerkjøring og kjøring med vogn, ble han bedre og bedre.

– Han ville ikke jobbe på banen, men jeg tolket det heller som at han hadde lite motivasjon og var for lite muskelsatt for banearbeid. Men ved hjelp av bakkearbeid og tømmerkjøring, endret dette seg raskt. Den astmadiagnosen er lagt død nå, sier Charlotte, som selv innrømmer å føle seg begrenset som rytter.

– Han fikk mye gratis trening på den måten, og med «gratis» så mener jeg at kjøringen var morsom trening. Med mer styrke og kondisjon, ble også banearbeidet lettere.

Charlottes gamle skader gjør at ridning og dressur er litt verre for kroppen. Så når hun kjører, får hun trent ham uten å forverre kroppslige skavanker.

Der vallaken trives aller best - foran vogna ute på tur. Foto: Privat

Kalde i hodet og varme i hjertet

Men tilbake til dette med rasene. Hvorfor er hun en slik tilhenger av de norske rasene?

– De er gode allroundhester, som er kalde i hodet og varme i hjertet. De har den rette innstillingen, sier hun.

Hun tror dette er den viktigste grunnen til at hestene egner seg så godt til kjøring og arbeid. Dette til tross for at fjordingen som rase de siste årene har blitt avlet frem til å bli en lettere type, mer egnet for ridning.

– Fjellodin er en kjempefin kombinasjon av den sterke og butte, og den nye og lette. Han fungerer så godt til begge deler. 

Likevel er det foran vogna han kommer ordentlig ut av skallet sitt. Under kjøring er det akkurat som om han sier «bare kom med det», og selv ikke trafikk og helikopterstøy kan skremme ham.

– I fjor ble jeg hyret inn til åpning av julegata her på Stokmarknes for å kjøre med ham. Det var kjempepopulært, og vi fikk forespørsel om å stille opp i tettstedet ved siden av helga etter, men da kunne vi ikke, sier hun.

Det var så populært at de til slutt bare måtte si stopp, for det var så mange som ville sitte på. Ellers hadde de nok blitt værende der resten av dagen.

– Det var noe litt mer spesielt ved hest med bjeller, enn skolekorpset og den tradisjonelle nissefamilien på besøk. Det gir så mye til folk å sitte på i vogna, og mange får en slik herlig nostalgifølelse.

Som en trøst for det avlyste arrangementet

Charlotte vet at det er mange som bruker hestene til å brøyte snø, hente tømmer og på andre måter videreføre de gamle og tradisjonsrike måtene å bruke hest på. Om vinteren, når skiløyper begrenser hvor man kan ri, er det gull å kunne spenne fast sleden og jobbe med hesten på markene.

– Det er en herlig form for hestesport, og det gir en utrolig glede, ikke bare for oss som driver aktivt med det, men også for folk som får sitte på eller se på. Jeg er ikke i tvil om at det er flere som er lei seg for at de ikke får oppleve Rørosmartnan i år.

Hun håper at så mange som mulig vil vise det frem i tråden under denne saken på Facebook - som en trøst for at årets Rørosmartnan er avlyst. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng