Marita Nordhus (til venstre) og Tone Flatland, som eier Moen Thor, møter det nye året med full jobb. Det var ikke realiteten for noen år siden. Foto: Une Susrud
Reportasje

Disse jentene gikk fra NAV til arbeidslivet via stallen

Moen Thor og Dag Pernille hadde gode sesonger i fjor. Det er bonus for eierne. Det viktigste for Tone Flatland (30) og Marita Nordhus (35) er at hestene har ført dem tilbake til arbeidslivet. Stikkordet er kull!

– Jobbmail, faktisk, sier Tone Flatland stolt, da hun oppgir e-post-adressen til oss fordi arbeidsgiver Standard Bio i Bø i Telemark ønsker en sitatsjekk før publisering.

For bare ett år siden føltes det uvirkelig med jobbmail for 30-åringen, som ikke er ukjent i travmiljøet. Hun har vært i rampelyset med V75-vinner Moen Thor de siste årene. Hesten, som hun har sammen med faren, har tatt elleve seirer og kjørt 300 000 kroner i løpet av tre år.

– Jeg kan takke travet for at jeg er der jeg er i dag. Stallen og sporten har forandret meg mye, sier Flatland åpenhjertig.

– Hva var det som skjedde?

– For to år siden møtte jeg den berømte veggen. Før det hadde jeg vært gjennom flere skulderoperasjoner. Jeg trodde ikke det var mulig for meg å komme tilbake til en jobb. Stallen og hestene var lyspunktet i hverdagen, travmiljøet ble veldig viktig for meg. Psykisk helse er i mange sammenhenger tabubelagt. Jeg var redd for alle fordommene som mange med «usynlige» utfordringer sliter med, men i travsporten er det ingen om spør. Du blir godtatt for den du er, berømmer Flatland.

Standard Bio selger pulverisert biokull i store bøtter for bruk mot mage- og tarmproblemer hos hest. Marita Nordhus (til venstre) er økonomisk og administrativ leder, mens Tone Flatland jobber med salg. Foto: Une Susrud

Ros til NAV

– Samtidig må jeg skryte av NAV her i Telemark. De har vist både forståelse og vært behjelpelig med å legge til rette for meg, forteller hun.

I fjor høst fikk hun mulighet til å ha arbeidstrening hos Standard Bio som utvikler forskjellige produkter av biokull fra organisk avfall i skogbruket. De har blant annet utviklet et kull-basert fôrtilskudd til hest. Det skulle også vise seg å bli inngangsporten til arbeidslivet for Tone Flatland:

– Moen Thor hadde spist noe som gjorde at han ble forgiftet. Jeg ble rådet til å gi ham kull siden det er et materiale som tar opp giftstoffer og fører det ut av kroppen. Marita Nordhus, som er i samme travlag som meg, jobbet allerede da for Standard Bio. Hun tipset meg om produktet deres. Det viste seg å ha meget god effekt og rett etterpå vant Moen Thor Holm Holmsens minneløp på Momarken. Jeg fikk mast meg til en sponsoravtale, siden jeg var så fornøyd.

– I fjor høst fikk jeg mulighet til å ha arbeidspraksis hos dem. Ved hjelp av lønnstilskuddsavtale gjennom NAV har jeg i dag fått en salgsjobb. Fast ansatt, tenkt det, sier Flatland.

Vanskelig comeback

Denne gladsaken starter egentlig med Marita Nordhus. Eier av Dag Pernille som hadde en sterk sesong i fjor med hele ti trippelplasseringer. 35-åringen fullførte en bachelorgrad innen økonomi og administrasjon for tre år siden. Før det hadde hun flere år utenfor arbeidslivet.

–  Jeg startet på utdannelsen i 2005, men hest var gøyere, så jeg fullførte ikke og utdannet meg i stedet til hesteterapeut hos Annica og Are Thoresen. I 2015 ble jeg gravid. I svangerskapet fikk jeg en betennelse på skjoldbruskkjertelen som førte med seg at jeg blant annet ble utmattet. Det ble vanskelig å komme tilbake i jobb som hesteterapeut, og kombinere det med familielivet. I godt samarbeid med NAV klarte jeg å fullføre utdannelsen som jeg begynte i 2005, forteller Nordhus, som i denne perioden kjøpte Dag Pernille.

– Jeg er helt enig med Tone når hun berømmer travmiljøet for sin raushet. Hesten og miljøet har betydd ekstra mye for meg i tøffe perioder. Det skal travsporten være stolt av, sier Nordhus.

Lystbetont jobb

Helsemessige utfordringer med Dag Pernille gjorde at hun kom i kontakt med Mona Sæbø, som jobber som forsker og er tilknyttet Standard Bio. Det er hun som har utviklet kull til hest.

– Det var stadig noe med Dag Pernille. Hun var løs i magen, og så fort hun fikk et sår så utviklet seg det seg til kraftige infeksjoner. Mona har en 33 år gammel ridehest på samme stall som meg. En dag kom hun med en bøtte med kull som hun foreslo at jeg skulle strø i boksen til Dag Pernille. Kull har den egenskapen at det suger til seg bakterier og ammoniakk. Jeg smurte det på beina hennes også og hun ble brått bedre. Siden har Standard Bio utviklet og kvalitetssikret kullet ytterligere slik at det også kan spises. Nå får Dag Pernille det i fôret. Hun har ikke diaré lenger og er blank og fin i pelsen. Hun har fått en bedre allmenntilstand og er dermed mer mottagelig for trening, forteller Nordhus, som fikk veldig lyst til å jobbe med dette produktet.

– Det var ingen ledige stillinger, men i samarbeid med NAV åpnet det seg en mulighet. Først innenfor salg. I dag er jeg økonomisk og administrativ leder. Tone har faktisk overtatt min gamle jobb, forteller Marita Nordhus.

Skal forske mer

– Det betyr mye å finne et arbeid som du trives med. I dag har jeg en morsom og interessant jobb som gir meg en fast inntekt. Etter flere år med en utrygg hverdag hvor regningene ofte hopet seg opp, er hverdagen blitt forutsigbar og trygg. Dessuten er det bra for helsa å være i jobb, påpeker Nordhus, før hun avslører at interessen for hest på Standard Bio har økt betraktelig i løpet av de siste årene.

Det er ikke lenger bare forsker Mona Sæbø som tar hesten i det grønne skiftet:

– Vi er et forskningsdrevet selskap. Det er gjort mye forskning på kull til ku, men ikke så mye til hest. I samarbeid med universitetet her i Bø skal vi i år gjennomføre et forskningsprosjekt på tarmhelse hos hest med og uten kull i fôrplan. Vi skal blant annet bidra med å ta avføringsprøver, det blir veldig spennende. Alle på jobben har også begynt å følge med på hestene våre. De har til å med begynt å spille på hest, forteller Marita Nordhus.

– Tenk at jeg får lov til å være med på denne reisen! Jeg som ikke har noe mer enn videregående. Travet har gitt med selvtilliten tilbake. Det er jeg svært takknemlig for, sier Tone Flatland.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng