Akkurat nå tar Sol-Emilie Lorentzen ridelærerutdannelsen ved Norsk Hestesenter. Men når hun er ferdig med det, vil hun hjem til Narvik igjen for å undervise. Foto: Privat
Aktuelt

– Jeg vil bruke midlene på noe som virkelig er verdt det

Hardstadjenta Sol-Emilie Lorentzen innså hvor mye det betydde for andre å motta rideundervisning hos Narvik Rideskole. Da forsto hun at hun ville ta ridelærerutdannelsen, og da hun fullførte første trinn før jul, fikk hun også et stort stipend.
Sol-Emilie tar ridelærerutdannelsen for å oppfylle drømmen om å leve av å være ridelærer. Foto: Vibeke Grønvold

Sol-Emilie Lorentzen mottok «Ridelærerstipendet 2021» fra Norsk Hestesenter, et stipend på 4000 kroner som deles ut til en av studentene på Ridelærer 1. Midlene skal brukes til faglig utvikling.

Kriteriene for å bli tildelt stipendet er at studenten viser gode sosiale ferdigheter, er en god rollemodell for medstudenter og elever i rideskolen, er ansvarsfull, bidrar positivt, viser god fremgang i studiet og viser god horsemanship. Med andre ord - en ganske gjev utmerkelse.

– Hvorfor tror du selv at du ble valgt ut?

– Jeg har jobbet veldig hardt for å være positiv, og selv om jeg har hatt en dårlig dag, har jeg likevel prøvd å være imøtekommende mot andre. Det er jo ingen andre sin feil. Så jeg ble veldig glad for det, og det er jo faktisk bare superbra at det kom noe ut av innsatsen min, sier jenta fra Harstad, som flyttet til Starum for å oppfylle drømmen om å bli utdannet til å jobbe med hest.

– Den jobben du gjør der betyr noe for flere

Nå er Sol-Emilie i gang med neste trinn, Ridelærer 2, etter å ha bestått eksamen før jul. Planen er å ta det tredje trinnet neste år. 

– Jeg trives veldig godt her på Starum, og har to egne hester med meg.

Tretten år gamle Tim og ni år gamle Max er en del av hverdagen til Sol-Emiliemens hun studerer for å kunne jobbe som ridelærer på heltid. 

– Mamma kjøpte hest da jeg var syv år gammel, og deretter hadde jeg noen fôrponnier, før jeg fikk min første hest da jeg var elleve, sier sprangrytteren, som nå må bryne seg på mange ulike grener under utdannelsen.

Spranghesten Quantom B Z (Tim) har gått 1,40 m med tidligere eier. Sol-Emilie kjøpte ham for ett år siden. Foto: Privat

– De siste årene har jeg jobbet hos Narvik Rideskole i Skjomen, og det er det jeg vil holde på med resten av livet. Derfor ville jeg ha kompetansen jeg trengte for å jobbe med det.

Allerede på videregående begynte pilene å peke i den retningen, da Sol-Emilie valgte å gå toppidrett med hest. Men det var jobben i rideskolen som virkelig gjorde at hun forsto hva hun drømte om.

– Jeg holdt på med det daglige arbeidet i stallen, og hjalp til på ulike kurs og tilbud der. Spesielt et tilbud i samarbeid med barnevernet, samt tilrettelagt ridning, føltes ekstra givende.

– Vil du utdype hvorfor det føltes slik?

– Den jobben du gjør der betyr noe for flere. Jeg ser hvor mye de 30 minuttene med ridning betyr for de personene. Altfor ofte tar man det for gitt hvor heldig man faktisk er som får holde på med hest, sier Sol-Emilie.  

Ramstads Maximilliam (Max) og Sol-Emilie på feltrittstrening på Starum. Foto: Norsk hestesenter

Mener vi må legge til rette for hesten

Ridelærerstudenten har lært mye i løpet av det første året på studiet, men hun kan likevel trekke frem én konkret ting som det aller viktigste:

– Jeg føler at hesten ikke skylder oss noe, men at vi må legge til rette for at hesten skal trives med jobben den gjør, sier hun, og utdyper:

– I det siste har vi for eksempel hatt ekstra fokus på de små detaljene ved sitsen vår, og jeg har da merket hvor mye det har å si for hesten. Mange ting handler mest om oss, og det blir så mye lettere for hesten dersom vi sitter helt korrekt. 

Hverdagen hennes på ridelærerstudiet starter tidlig om morgenen, med to ridetimer før lunsj. Deretter følger litt teori, trening eller analysering av sits, og stalltjeneste, innslipp og kanskje en ekstra rideøkt.

– Vi har som regel tre hester vi har ansvar for, så om ettermiddagen har vi mulighet til å trimme den tredje, som vi ikke har ridd på time. I tillegg har hver student undervisning i rideskolen én kveld i uka. 

Og dette ønsker Sol-Emilie å fortsette med i fremtiden:

– Jeg har en plan om å komme meg hjem igjen til Skjomen og jobbe der oppe, fordi det er veldig godt miljø der og så gode tilbud, sier hun om Narvik Rideskole. 

– Hva skal du bruke midlene du fikk til?

– Jeg vet ikke enda, men jeg har lyst til å dra på noe kult, lære noe nytt eller få et annet perspektiv. Jeg vil bruke midlene på noe som virkelig er verdt det, avslutter hun. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng