Dorpa viser at det er mulig med en løpskarriere, samtidig som hun også konkurreres med i sprang og dressur. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Reportasje

Fire år gammel løpshest hevder seg i sprang og dressur

– Du får dem ikke opp på samme nivå som de store brune, men til sitt bruk fungerer de utmerket. Rasen kan brukes til så mangt, og dessuten koster de ikke en halv formue, sier Britt Malin Lintorp-Sønsterud om kalblodstraveren. Sammen med Anna Nordlund Wiger, trenes Dorpa i sprang og dressur ved siden av travløpene.
Malin og Anna samarbeider for å holde den allsidige traveren i gang som både ridehest og løpshest. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Dorpa ble kåret til beste fireåring i sprang og dressur og beste aktive løpshest på Veikle Balder-mesterskapet i september i år. Britt Malin Lintorp-Sønsterud (41) eier den allsidige traveren, og takker Anna Nordlund Wiger (24) for at hoppa har fått en pangstart på konkurransebanen som ridehest, samtidig som hun har gått travløp:

– Det er nok det morsomste jeg har opplevd på et stevne noen gang, sier rytter Anna om opplevelsen.

– Det har stort sett alltid vært kaldblods for meg

Dorpa er født hjemme på gården til Malin, som ligger med god utsikt over Røgden i Grue kommune. Moren til kaldblodsen, Sogna Jentao, stod på gården de to siste årene hun gikk løp. Hoppa gjorde det ganske så bra, og da hun skulle pensjoneres og bli hobbyhest, valgte Malin å bedekke henne med Dotterud Teddy. 

– Hun hadde en vilje jeg gjerne ville gi videre til en ny hest. Den viljen har jeg dessverre ikke sett så mye til på løp enda, men det er nok på grunn av halsen hennes. Det var virkelig ikke rart at hun ikke klarte å vise sitt fulle potensiale.

De to siste løpene denne høsten, presterte ikke Dorpa som forventet. Derfor valgte Malin å ta en skikkelig sjekk av henne, og det resulterte i en laseroperasjon, der de fjernet stemmebåndet på den ene siden.  

– Hun har ikke fått nok luft, og dermed ikke klart å puste ordentlig. Det er en vanlig problemstilling hos kaldblodshester, og vi håper operasjonen vil hjelpe. Akkurat nå er formen hennes bra, selv om halsen hennes er hoven.  

Derfor får fireåringen en rolig vinter hjemme på gården. I stallen, som ligger rett over tunet, har hun heldigvis selskap av en annen kaldblodstraver. Både Dorpa og syv år gamle Finnskog Diva har en stor plass i hjertet til Malin.  

– Det har stort sett alltid vært kaldblods for meg. Pappa hadde kaldblodshester i alle år, og da ble det naturlig for meg også. Rasen gir så mye av seg selv, og hestene er utrolig positive. Og mine har jeg hatt helt fra dem ble født, så da blir man jo veldig glad i dem. De er bestevennene mine, som jeg tilbringer mange timer med hver eneste dag, sier hun, og fortsetter:

– Spesielt Dorpa er en hest man lett blir veldig glad i. Hun legger ofte hodet på skuldra mi, og humrer når hun ser meg. Hun er virkelig bare snill.

– Jeg var lei av å sitte på skolebenken

Fem minutter unna gården, bor Anna. Hun er ansvarlig for å ri både begge kaldblodshestene. 

– Anna er en kjemperessurs, og en person som betyr veldig mye for både oss og Dorpa. Jeg må bare berømme henne, for hun helt er fantastisk. Og hun fortjener og trenger å høre det, siden hun skryter ikke så mye selv, sier Malin.  

Anna er den eneste som har sittet på ryggen til Dorpa. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Anna jobber som veterinærassistent hos Marie Terese Engell på Kalnæset Hesteklinikk og på Stall Kulblik. Hverdagen hennes består av å mønstre hester, se på halthet og bevegelsesmønster, ta røntgenbilder og ultralyd, og i tillegg trene flere hester. Men at hun skulle jobbe fulltid med hest, skjedde egentlig litt tilfeldig.  

– Jeg var lei av å sitte på skolebenken etter ungdomsskolen. Den gangen hadde jeg bare ridd litt i rideskolen, og lånt noen hester, men jeg startet på hestelinja ved Storsteigen videregående. Deretter fortsatte jeg i praksis på Kalnæset, og fikk fagbrev i hestehold, sier Anna, og fortsetter:

– Likevel tenkte jeg ikke at jeg kom til å jobbe med hester. Jeg visste at sannsynligheten for å finne en jobb innen det feltet var ganske liten, så jeg gikk ut i lære for å få litt tid til å tenke. Men jeg oppdaget fort at det var dette jeg ville gjøre, og jeg er veldig takknemlig for at jeg har fått bli værende her.  

Anna har også en fjording, som hun har ridd opp til Middels-klasser i dressur. Da hun kjøpte ham for fem år siden, var han kun sittet på et par ganger, og ikke innridd.  

– Det er en prestasjon i seg selv, for det er ikke den enkleste hesten å ri opp til så høye klasser, sier Malin, og fortsetter:  

– Og så har vi plaget henne litt på fritiden da. Hun red jo inn Finnskog Diva først, for fire år siden. Jeg turte ikke det, så hun ble en slags «stuntrytter». Siden har det gått radig for seg, og vi var heldige som hadde henne da det var Dorpas tur.

Dorpa og Anna har plukket med seg flere sløyfer i løpet av deres første sesong sammen. Foto: Privat

Overrasket alle på sitt første stevne

I år ble Veikle Balder-mesterskapet for kaldblodstravere arrangert for første gang, og ekvipasjer fra hele landet deltok. Dorpa, som aldri hadde konkurrert som ridehest før, deltok i sprang og dressur, da fireårs-klassen ikke krevde noen kvalifisering.  

– Til kjøringen måtte vi kvalifisere oss, så det rakk vi ikke i år. Og siden hun har hoppet veldig lite, var det dressuren vi tenkte hun kunne gjøre det bra i. I sprangklassen deltok vi mest for moro skyld.  

Det var i alle fall ingen tvil om at Dorpa var der for å ha det gøy. Fireåringen hadde nemlig underholdningshatten på under oppvarmingen.  

– Hun hoppet og spratt rundt som en kenguru. Vanligvis pleier hun heldigvis ikke å holde på sånn. Det hang nok litt sammen med at hun hadde gått løp uka før, og derfor var i skikkelig god form, sier Malin.  

– Da tror jeg hun til tider var mer i lufta enn på bakken, sier Anna, som var mest opptatt av å unngå de store sprettene inne på dressurbanen.  

Malin og Anna håper Veikle Balder-mesterskapet blir en fast tradisjon. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Anna startet også Finnskog Diva på stevnet, og hun hadde vært veldig fin. Faktisk så fin at hun satte personlig rekord i dressuren. Overraskende nok var hun ganske rolig, i motsetning til Dorpa.  

– Det eneste som stod i hodet på meg, var at vi måtte holde oss litt på bakken under programmet. Men jeg hadde en fantastisk ridefølelse, helt fra vi hilste på dommeren og til vi red ut av hallen igjen.  

Med dressuren overstått, gjensto fremdeles sprangklassen, og der var Anna om mulig enda mer nervøs. Hun og Dorpa hadde ikke fått trent så mye på akkurat det, faktisk bare to ganger.

– Alle jublet oss fremover, og ville at det skulle gå bra. Og det gjorde det jo, sier Anna.  

Dorpa gikk til hele 68 prosent i LD, noe Malin synes er veldig bra for en så ung hest uten stevneerfaring. I tillegg ble hun både beste fireåring i sprang og dressur, og beste aktive løpshest, uavhengig av alder. Da var det mange følelser i sving:  

– Jeg felte noen tårer da, for jeg ble så glad. Hun er jo en unghest, og man vet aldri hva de kan finne på. Hun hadde aldri startet noen stevner heller, og skulle tross alt konkurrere sammen med voksne hester, sier Malin. 

– Om de skal gå løp, må de trives med det

Anna tror den allsidige treningen har mange gevinster, og mener det er lurt å introdusere hestene for ulike grener ganske tidlig, mens de enda lærer fort. At variert trening må til for å skape en sterk hest, erfarer hun også på klinikken:  

– Du bruker hesten på helt andre måter når du rir, enn når du kjører. Dorpa er i toppform, men med en gang hun begynner å hoppe, blir hun likevel sliten, fordi hun bruker andre muskler. Det er lettere å få en smidig hest under ridning, da dragene på vogna hindrer hesten i å bøye seg. Også på kjørehester som kjører dressur, merker jeg at ridning ofte må til i tillegg.  

For Finnskog Diva, tok karrieren som løpshest brått slutt. Hun var med i det svenske kriteriet som treåring, men etter disse løpene, sa det stopp. Hun trivdes ikke som løpshest, og som femåring, ble hun hobbyhest i stedet.  

– Om de skal gå løp, må de trives med det. Om ikke, må de ha noe annet meningsfullt å gjøre. Kaldblodser er positive og arbeidsomme, og de er avlet frem til å jobbe.  

Finnskog Diva gjorde det bra på løpsbanen, men plutselig sa det stopp. Da var det viktig for Malin at hun fikk gjøre noe hun likte i stedet. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Nå er Finnskog Diva på LB-nivå i dressuren, og Anna satser mot LA neste år. Også på sprangbanen, har hun store ambisjoner med henne:  

– Hun ville ikke være travhest, men på sprangbanen føler hun seg hjemme. Det er ganske fantastisk at hun har gått fra 60 centimeter i fjor til 90 centimeter i år. Neste år vil vi prøve oss på meteren, og jeg tror til og med det vil gå ganske så bra.  

Dorpa ser ut til å trives godt foran vogna. Malin håper hun kan være med og hevde seg fremover, og kanskje få med seg noen kroner. Men det blir nok ikke noen løp før mot vårparten.

– Vi vil ri og trene henne i vinter, og så får vi se til våren. Jeg håper i alle fall at hun har mer å gå på, for at det stopper slik i pusten, det er ikke gøy for noen av oss, sier hun.

– Og så tenker vi å delta i femårsklassen på Veikle Balder-mesterskapet til neste år, skyter Anna inn.  

– Jo da, men da blir nivået ett hakk høyere også. Så da må du trene henne, Anna, avslutter Malin og ler. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng