Andrea på ryggen til Movescount i mars, bare noen uker etter ulykken der hun mistet foten. Foto: Privat
Hest

Jeg har opplevd det store samholdet som finnes i hestesporten

Andrea Emilie Frednes (28) mistet venstrefoten i en arbeidsulykke i januar. Bare noen måneder senere, var hun oppe på hesteryggen igjen, og like etter var hun tilbake i vogna bak travhestene sine også. Nå ønsker hun å både ri og kjøre travløp igjen.

Andrea Emilie Frednes var på jobb som fjellsikrer da hun fikk en tre tonn tung jernbjelke over foten. En opplevelse som skulle koste henne evnen til å gå på to egne føtter. 

– Det skjedde veldig fort, men jeg merket at foten var «revet av». Jeg satt fast og prøvde å beholde roen. De andre på jobb måtte få tak i en graver for å få flyttet bjelken. Jeg tror opplevelsen var verre for dem enn for meg. De måtte tenkte raskt og riktig, mens jeg bare måtte vente, forteller hun. 

Andrea lot ingenting stoppe seg fra å fungere i stallen. Foto: Privat

– Den spleisen er grunnen til at jeg fremdeles driver med hester i dag

Med to hester hjemme på stallen, begynte tankene til Andrea å surre allerede på vei til sykehuset. Fra ambulansen ringte hun hovslageren sin, Helge Skjoldal, for å spørre om hjelp. Og det viste seg at hun virkelig trengte det for en periode - for på sykehuset måtte foten amputeres. 

– Den første tiden etter å ha amputert, måtte jeg få hjelp til å reise meg, og prøve å vende meg til å stå på det andre benet. Jeg er en aktiv person, og så ingen grunn til å sitte stille på sykehuset. Jeg trente overkropp og høyrebenet mitt så godt jeg kunne. 

Andreas to hester, Movescount og Star Act, flyttet til Granum Gård i Sandefjord. Skjoldal hev seg rundt, og tok hestene med seg til gården for å få nok tid til dem. Der stod de frem til mai.  

Takket være en Spleis-konto, fikk Andrea inn 100 000 kroner til å betale for oppholdet, i tillegg til kennelopphold for hennes tre hunder. Sammen med galopptrener Gina Mathisen, startet Skjoldal en innsamlingsaksjon dagen etter ulykken.

– Jeg har opplevd det store samholdet som finnes i hestesporten, både da og i ettertid. Det var de pengene som gjorde at hestene kunne stå i trening der. Det reddet oss det første halvåret. Den spleisen er grunnen til at jeg fremdeles driver med hester i dag, sier Andrea.

– Det ble mine ben

Hun fikk ingen protese, og da hun ble skrevet ut, satt hun i rullestol, og gikk på krykker. Tilbake i stallen, ble hun oppmerksom på at hun ikke fungerte som før. 

– I starten måtte de andre i stallen gjøre alt for meg. Jeg var kun med på småting, og stod og børstet hestene på en krakk med hjul. Men jeg ble god på å hinke, og etter hvert også mer komfortabel med hvordan jeg fungerte. 

Ganske raskt klarte Andrea å gjøre mer og mer i stallen. Allerede første uka i mars var hun oppe på hesteryggen igjen, og i løpet av våren satte hun seg også i vogna og kjørte selv - alltid med hjelp i nærheten.

– Jeg satte meg på ryggen til Movescount, og det var helt vilt. Da gråt jeg skikkelig. Det ble mine ben, og plutselig kunne jeg komme meg rundt igjen som jeg ville. Det hjalp, sier hun, og fortsetter:

– Så skulle jeg kjøre, og det gikk jo som bare det. Det føltes så riktig for meg, og tårene bare rant og rant. Jeg tror det er en følelse mange kan kjenne seg igjen i, når man får til noe man har hatt så lyst til å få til. 

– Jeg husker jeg tenkte at dette skal jeg klare, sier Andrea. Foto: Privat

Første norske kusk og montérytter med benprotese

Da sommeren kom, var det faren hennes som hjalp henne med å lage en protese hun kunne sette kneet på. Med den protesen, kom også tanken om å både ri og kjøre løp igjen.

– Jeg husker jeg tenkte at dette skal jeg klare, det må jo være enklere enn å gå på krykker. For det begynte jo å bli et stort problem, og jeg visste ikke hvor lenge jeg måtte vente på en ordentlig protese. Jeg trengte å få frigjort armene. 

Andrea merket at det å hinke rundt på det ene beinet, ikke ville være spesielt bærekraftig over tid. I tillegg fryktet hun vinteren og glatt føre, for da ville hun garantert gå på trynet. 

– Etter det har jeg vært velfungerende på ett og et halvt bein. Nå gjør jeg alt på egenhånd. Jeg både børster, leier, møkker, kjører og ordner fôr. 

Ifølge det Andrea har hørt, er hun den første i Norge som har kjørt uten ben. Og når hun får protese etter nyttår, håper hun å bli den første som både rir og kjører travløp med benprotese. 

– For meg er det ikke så stort, for jeg føler meg ikke handikappet. Jeg kan jo gå. Men det var gøy å høre at jeg sannsynligvis er den første til å kjøre sulky uten ben. 

Ved hjelp av Tiktok-kontoen med over 18 tusen følgere, håper Andrea å kunne hjelpe andre.

– Det begynte som en slags dagbok for opptreningen etter ulykken, men så har det blitt en måte å vise folk med liknende problemer at det er mulig å leve et godt liv selv med et handikap.

Mistet Movescount etter rideulykke

Det har vært et nesten uvirkelig tøft år på mange måter for Andrea. I september mistet hun en av de to hestene sine, Movescount.

I høst måtte Andrea la Movescount få slippe, etter at han skadet seg på ridetur. Foto: Privat

– Vi var ute og red, og så snublet han og slo begge frambeina. Å operere ham hadde kostet flere hundre tusen kroner. Derfor valgte jeg å la ham slippe, for det var bare jeg som kunne håndtere ham.

Fireåringen som andre måtte leie med hjelm, kunne Andrea leie mens hun gikk på krykker. Men hun visste at han ikke kunne stå et halvt år uten trening. En operasjon ville medfølge lang tid på boks, og det ville gjort ham umulig å håndtere. 

– Det tok meg en uke å virkelig innse det. Han var hjertet mitt, og en hest jeg har fulgt helt siden han var seks måneder gammel. 

Men enda så mye hesteinteressen har kostet, er hun takknemlig for at hun har hestene. De har reddet henne mer enn én gang:

– Hestene har betydd alt. Det er de som har holdt meg oppe gjennom en trøblete barndom, holdt meg unna feil miljøer og gjort at ting har gått bra for meg. Hestene har formet meg, og det er en interesse jeg ikke kunne levd uten, sier hun.

Resten av historien om Andrea og Star Act kan du lese i en ny sak i morgen. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng