Charlottes eldste datter på ryggen til Idni, med to nyfødte tvillinger i vogna. Foto: Privat
Islandshest

Charlotte klarte ikke gi helt slipp på Idni, selv ikke da hun fikk familie

Mange kan erfare at det å ha hest tar like mye tid som å ha barn. Charlotte Victoria Dale (32) valgte å selge Idni i 2015, da hun ikke fikk gitt ham tiden han fortjente. Men to år senere, kjøpte hun ham tilbake. Og siden har hun ikke klart å gi helt slipp på islandshesten.

– Han har fra dag én vært en svært rolig, balansert, barnevennlig og lærevillig kar, sier Charlotte Victoria Dale om Idni fra Solbakken. 

Hun møtte den 17 år gamle islandshesten for første gang allerede da han var nyfødt, og drøyt fire år senere, kjøpte hun ham. Dermed var han en del av familien, som senere skulle bestå av enda flere. 

– Han har gjennom alle årene vært min største klippe og bestevenn. Han er et familiemedlem, som jeg håper blir værende her i 20 år til. 

– Barna er ofte med på å fylle høyposer og børste

Charlotte på ryggen til Idni like etter å ha kjøpt ham i 2009, og i gang med innridningen. Foto: Privat

De første årene deltok Idni og Charlotte på kurs og konkurranser, og red lange turer. Etter hvert strakk ikke tiden lenger til, og Charlotte valgte å selge ham i 2015. Men to år senere, kjøpte hun ham tilbake, omtrent samtidig som hun fikk en datter.

Da hun fant ut at hun var gravid med tvillinger, spurte hun oppdretteren hans, Ellen, om hun ville ha ham et par år på Hestehagen i Stange. 

– Jeg dro opp en helg annenhver måned for å besøke ham, og var selv turleder med ham på rideleir frem til han fikk komme tilbake til Kristiansand i oktober i år. Her skal han stå frem til sommerleirene starter igjen, og så håper jeg han er tilbake igjen her etter sommeren. 

Fem år gamle Iselin er vokst opp sammen med Idni, og hun læres opp til å bli en skikkelig hestejente. Og det samme gjelder de snart tre år gamle tvillingene Adrian og Amalie. Alle tre hentes stadig vekk ekstra tidlig i barnehagen, for å være med i stallen:

Idni bidrar til mye moro for hele familien. Her på aketur nå nylig. Foto: Privat

– Barna er ofte med på å fylle høyposer og børste Idni. Iselin får ofte hente Idni, mens jeg holder strømgjerdet. For meg er det viktig at barna mine blir trygge på disse store dyrene, samtidig som de lærer å respektere grensene deres, og at det ligger mer arbeid bak det å ha hest enn bare ridningen. 

Idni setter pris på å være en del av familien. Han følger alltid med, og for Charlotte virker det som han prøver å trygge barna ved å gjøre seg så liten som mulig:

– Han er veldig følsom, og sammen med barna går han veldig varsomt og med hodet senket. Når de sitter på ham, går han med rolige skritt, og er oppmerksom med både øyne og ører. Om ungene mister balansen og havner litt skjevt, stopper han rolig opp.

– Så fort snøen kom, var det frem med akebrettet

Nå som snøen er kommet, står kjøring med akebrett på planen. En aktivitet som faller i smak hos både Idni og barna, og som Idni raskt ble vant med:

– Barna lo og koste seg ekstra godt hver gang Idni la om til trav, sier Charlotte om aketuren med alle barna og far i huset. Foto: Privat

– Jeg startet med tømmerkjøring, slik at han ble vant til at tau hang inntil kroppen. Etter hvert fikk jeg noen til å gå bak ham, og holde i eget tau som var festet til selen hans. Da holdt de litt igjen, mens jeg ba ham gå fremover, sier Charlotte, og fortsetter:

– Så fort snøen kom, var det frem med akebrettet. Også da fikk jeg hjelp av noen til å være passasjer, mens jeg gikk foran og leide.

Idni har alltid satt pris på nye utfordringer, helt fra han var liten. Så selv om akebrettlyden var litt ubehagelig i starten, skjønte han fort at det ikke var fare på ferde.

– Fra da av, har det aldri vært noe problem å bruke akebrett på vinterstid, hverken når jeg rir, leier eller bare sitter bak uten at noen leier. 

Å få være med på aktivitetene i stallen, både fra bakken av og på hesteryggen, ser også ut til å gi barna hennes bedre selvtillit. 

– Spesielt Iselin er ivrig på å ordne, leie og ri selv. Om hun blir usikker av å ikke få til noe, står Idni i ro mens jeg støtter henne, og da kommer smilet tilbake. Hun både skritter og tølter på ham, og er blitt veldig trygg.

Iselin er vokst opp med Idni i livet sitt. Og Charlotte er opptatt av å lære bort at hest medfører arbeid og ansvar også. Foto: Privat

Selv den snilleste hest kan være uheldig

Til andre med små barn og hest, har hun noen tips:

– Følg med, og ikke hold på med noe annet enn det barna dine holder på med. Selv den snilleste hest kan fort flytte på en hov, og uheldig tråkke på hender eller føtter. Lær også barna å spørre «kan vi gå rundt hesten?», når de vil over på den andre siden under stell. Da slipper du at de løper rundt i sin egen verden, sier Charlotte, og fortsetter:

– Og det viktigste er at du må føle deg trygg på at hesten din tåler litt vimsing og støy. Ha gjerne med barnets andre forelder, som kan være med som ekstra hjelp i starten under tilvenningen. Enkelte dager er lettere enn andre, og noen ganger må man avslutte tiden i stallen med barna, kjøre dem hjem, og så dra tilbake til hesten. 

– Men hver dag med Idni og barna er en ren lykke, avslutter hun. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng