– Det viktigste for meg, er at Gunnar har det bra. Det er han og meg om det her, sier Emilie. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Reportasje

– Helt fra dag én var vi informert om at det kunne bli det verste utfallet

Gontender fikk først betennelse på hornhinnen som kom og gikk i flere år. – Det gikk jo først tre år der det ikke var noe problem i det hele tatt, før det plutselig begynte å skje noe, sier Emilie Mosny (24) om årene før Gontender mistet det venstre øyet.
I mange år fikk Gunnar behandling av øyet. Da det plutselig skulle fjernes, skjedde alt veldig fort. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

På Stall Hektner i Rælingen står Emilie Mosny og pusser den 15 år gamle belgiske varmblodsen Gontender.

– Alle som kjenner ham, sier bare Gunnar. Mamma er ikke særlig fornøyd med det navnet, da.

Helt siden 2012 har de to vært en par, og mye har endret seg siden Emilie kjøpte den da fem år gamle vallaken. Men den kanskje mest merkbare endringen, er at han siden det har mistet et øye. 

Det spilte ingen rolle at Gunnar var ung og uerfaren. Emilie falt for personligheten hans. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Jeg følte meg så trygg

– Det hadde alltid vært hoppinga som gjaldt for meg. Men så ble vi anbefalt han her. 

Det var aldri noen tvil med Gunnar. Emilie falt pladask for ham, enda han var noe helt annet enn hva hun hadde sett for seg, da hun var på utkikk etter en ny hest for ni år siden. 

– Jeg prøvde noen hester som gikk én meter allerede, men det var den digre og uerfarne femåringen jeg falt for. Da jeg satte meg på ham, tenkte jeg bare at her er jeg hjemme. Denne hesten tror jeg at jeg kan gjøre alt med. Jeg følte meg så trygg.

Gunnar ble med Emilie hjem, og det var ingen tvil om at han var den store kjærligheten. Han var perfekt. 

Emilie og Gunnar startet med det helt grunnleggende, og små hindre på 20 og 40 centimeter. Etter hvert hoppet de lett over én meter sammen. Men så endret målene seg for Emilie. 

– Hele veien har jeg visst at han er god i både dressur og sprang. Og jo mer vi skjønte sammen, jo morsommere ble det. Så har årene gått, og plutselig ble jeg mer dressurrytter enn sprangrytter.

Gunnar viste seg å være ærlig, trygg og modig. Hver gang Emilie ba ham om noe, prøvde han sitt beste. 

– Uansett hva jeg har styrt ham på, har han alltid hoppet. På tur også, så trasker han forbi alt. Han prøver alltid sitt beste. 

Gunnar har alltid sett spøkelser, og vært litt bakredd, uten at Emilie har visst helt hvorfor. Men så en høst, skjedde det noe med det venstre øyet hans. 

Slik så øyet ut da det hadde en grå hinne på seg. Foto: Privat

– Da ville han ikke åpne øyet i det hele tatt

Øyet hans fikk en grå hinne. Emilie fikk det sjekket, og det viste seg at han hadde immunrelatert keratitt, som er en betennelse på hornhinnen.

– De fire neste årene behandlet vi øyet, og fikk oppfølging av en dyktig spesialist. Det var sesongbasert, og utbruddene kom og gikk. Høst og vinter ble øyet ganske tåkete, mens om sommeren gikk det helt bort. 

Høsten utbruddet startet, hadde Emilie hatt Gunnar i omtrent tre år. Hun ble raskt innforstått med hva det verste utfallet kunne være, men trodde ikke det ville skje, før dagen plutselig var der. 

– Helt fra dag én var vi informert om at det kunne bli det verste utfallet - at øyet måtte bort. Men så gikk det jo tre år der det ikke var noe problem i det hele tatt, før det plutselig begynte å skje noe, sier Emilie om årene før Gontender mistet det venstre øyet. 

– I juni for litt over to år siden, kom jeg i stallen, og skjønte at noe var galt. Da ville han ikke åpne øyet i det hele tatt.

Gunnar med bandasje over hodet, og øyet under bandasjen. Foto: Privat

Veterinæren kom på hastebesøk, og tok prøver. Det viste seg at øyet hadde blitt dårligere. Trykkmåling av høyre øyet ble da gjennomført, for å sjekke at det var friskt nok til å klare seg alene. Det var det.

– Det gikk veldig fort, og dagen etter var øyet fjernet de øyet på Bjerke Dyrehospital.

– Hva tenkte du da?

– Jeg tror ikke det gikk opp for meg med en gang. Det er klart det skal ut, tenkte jeg i alle fall, for det var nok ubehagelig for ham en liten stund der. Kanskje også mer enn det han ga uttrykk for. 

Spørsmålene som surret i hodet på Emilie var mange. Hvordan ville han klare seg? Hva skulle de gjøre da de kom hjem igjen? Vil det påvirke ridningen, og ville de kunne hoppe som normalt igjen?

Bare tre dager etter operasjonen, var Gunnar tilbake på stallen. Nå med bare femti prosent syn. Prognosene var gode, og i de aller fleste tilfellene fungerer hesten som normalt igjen etter en slik operasjon. 

– Men det var jo tilvenning for oss også. Første gang jeg skulle fôre ham, gikk jeg med bøtta under halsen hans. Da stod han der som et spørsmålstegn, og så ikke hvor bøtta tok veien, sier Emilie, og fortsetter:

– Selv om vi var godt kjent, måtte jeg selv endre tankegang. Jeg måtte bruke mer stemme, for at han skulle vite hvor jeg var, samt berøring.

Blunker selv uten øye

Gunnar hadde en stor bandasje rundt hodet, som de måtte skifte flere ganger. Etter operasjonen ble det en liten hevelse, og da var ikke gropen så dyp.

– Jeg husker jeg tenkte at det egentlig var ganske pent da. Vi var jo veldig spente på hvordan det kom ut å se ut. Men nå tenker vi jo ikke på det.

Gunnar retter oppmerksomheten mot meg. Her jeg står nå, kan han ikke se meg, men han sanser hvor jeg er likevel. Og selv om øyet er borte, beveger musklene rundt øyet seg, og han blunker som om øyet skulle vært der.

– Hvordan var det de første gangene du skulle ri igjen, merket du noe?

– Ikke så veldig mye, faktisk. Jeg tok det pent i starten, og passet på hvor andre hester var, at han alltid så trafikken og sånt. Han hadde heldigvis stått her lenge, og var kjent med de daglige rutinene og området.

Gunnar ser nå mindre spøkelser, og er mye roligere. Men Emilie hjelper han i hverdagen, og sørger for at han får med seg omgivelsene. 

– Jeg vet ikke om det satt mer i hodet mitt enn i hans, for han har vært kul hele veien. 

Med jevne mellomrom, fikk hun nye aha-opplevelser. Emilie er opptatt av å trene variert, og den gamle eieren hans, trente mye horsemanship.

– Når jeg longerer han, hermer han etter takta mi. Hvis jeg står og traver på stedet, traver han, og hvis jeg galopperer, galopperer han. Det har vært en tilvenningssak for meg, for på venstre hånd, ser han meg jo ikke. Da måtte vi legge til stemmekommando i tillegg, og det har han tatt fort, sier Emilie, og utdyper:

– I starten stod jeg der og dansa, og skjønte ikke hvorfor han ikke skjønte det her. 

I dag liker Emilie og Gunnar å gjøre det meste. Ett øye er ingen hindring. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Det vekker litt reaksjoner

– Hvor høyt hopper dere nå?

– Jeg har ikke hoppet for å sjekke hvor høyt jeg kan hoppe, men vi var startet 1,20 m sammen.

Gunnar viser aldri tegn til å være redd. Det er som om han spør Emilie "skal vi dette?", og så kjører han på. På dressurbanen er målet å ri Middels-A til neste år.

– Hender det at folk spør om øyet?

– Det er klart vi har fått noen kommentarer. Spesielt på dressurstevner. Vi skiller oss ut, og mangler nok litt faktor blant de store brune. Det vekker litt reaksjoner. 

Emilie forteller om en hendelse hun husker godt. Hun mener det var deres andre stevne etter operasjonen, og ridebanen var full av vanndammer. En konkurrent spurte om Gunnar også var redd for vannet, for hennes hest kikket så fælt på dem. 

– Jeg tror faktisk ikke han så dem, svarte jeg da. Og så måtte vi bare le av det. Heldigvis har jeg aldri opplevd at noen har vært ufine. Det er mest sånn "oi, se på den der, som bare har ett øye".

– Det viktigste for meg, er at Gunnar har det bra. Det er han og meg om det her, avslutter Emilie. 

Til neste år er Middels-A i dressur målet for ekvipasjen. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng