Emilie på ryggen til Modnica, araberhesten som opprinnelig kom fra fjellene i Kaukasus, og som stjal hjertet hennes da hun var 12 år gammel. Her med Modina i magen. Foto: Privat
Galopp

Nå er to år gamle Mynte på vei til å bli løpshest i Polen

Det startet med en villhest fra Kaukasus for over 20 år siden. Nå er barnebarnet til denne hoppa nettopp sendt til Polen for å starte araberløp, og Emilie Moi Eikje (33) venter spent på hva den kommende sesongen vil bringe.

– Nå er hun i Warshawa, der vi hentet bestemoren hennes for så mange år siden. Hun har mye av det samme i seg, og er like sta og bestemt som bestemoren sin, sier Emilie Moi Eikje.

I starten av oktober, sendte hun unghesten Mynte til Polen for å ha henne i trening der. Og når sesongen starter neste år, er håpet at hun skal fungere i galoppløp for arabere.

– Jeg føler vi er tilbake der det hele startet. I desember skal jeg ned og besøke henne, sier Emilie, og fortsetter:

– Foreløpig er planen at hun skal være der ut neste sesong, men i beste fall håper vi hun gjør det ordentlig bra på løp.

– Hun vokste opp nesten som en villhest

Da Emilie Moi Eikje var 12 år gammel, kjøpte familien araberhoppa Modnica fra Polen. Gjennom oppveksten, var Emilie med som stalljente da denne hesten startet galoppløp. Det resulterte i reiser både innad i Norge, og over landegrensene.

– Hun stod hjemme på gården hos oss, og fulgte meg gjennom hele ungdomstiden min. Vi reiste rundt med henne, fulgte med på løp og sov på galoppbanen. 

Modnica var bare tre år gammel da familien kjøpte henne fra Polen. Men hun var opprinnelig hentet fra Kaukasus, og fraktet med tog til Moskva - en tur som tok flere dager. Deretter var Polen neste stopp, før hun skulle ende opp i Norge.

– Hun vokste opp nesten som en villhest, og hun bar preg av å ikke ha hatt nærkontakt med mennesker. Men hun var utrolig tillitsfull, trygg og fin, sier Emilie, og fortsetter:

– Jeg red henne i bare grime, og uten sal. Hun var drømmehesten min.

Da Emilie gikk i tredje klasse på videregående, skulle Modnica pensjoneres. Den jula glemmer hun aldri.

– Jeg fikk henne i julegave. Det må vel være alle hestejenters drøm, spesielt for en som til da hadde drevet med hest hele livet. 

Modnica sammen med Modina, én dag gammel. Disse hoppene er mor og bestemor til hesten som nå er sendt til Polen. Foto: Privat

Modnica var en stor del av Emilies liv, helt frem til hun døde i 2012. I løpet av de årene, hadde Emilie både studert og satt føll på henne. Men hoppa hun fikk etter henne, Modina, slet mye med skader. 

– Vi kom aldri skikkelig i gang på grunn av skadene, og derfor valgte jeg å sette føll på henne også. 

Slik kom Mynte til verden for to og et halvt år siden. En hest som er født med løpsgener, og som kanskje har noe spesielt i seg.

– Både Modina og Mynte er etter gode hingster fra Russland og Frankrike. Med så gode stamtavler, og en så fin hest, kunne jeg ikke la være å teste Mynte i løp.  

Likevel arrangeres det ikke araberløp på Øvrevoll lenger, så Emilie måtte tenke utenfor boksen. 

– Det er aldri problemer med henne, hun tar alt på strak hov, sier Emilie om Mynte. Foto: Privat

– Å drive med arabere er stort i Polen

Mynte har, i motsetning til bestemoren, vokst opp tett på folk med gårdslivet rundt seg. Emilie bor på en øy utenfor Haugesund, i Bokn kommune. Der driver hun med gris, ammeku og sau. Og blant disse dyra, har Mynte levd sine første år.

– Det er aldri problemer med henne, hun tar alt på strak hov. Selv om det skal sies at alt må skje på hennes premisser. Likevel støtter hun seg veldig på meg. 

Nå er Emilie spent på hva neste år vil bringe. Allerede har hun fått oppdateringer og videoer av hoppa, som skal være klar for de første løpene i mai.

– Jeg har kontakt med treneren der nede. De er i gang med å prøve å sitte litt på henne nå, men hun trenes mest fra bakken av.

Og skulle det ikke gå bra på løpsbanen, er Emilie fornøyd med at hoppa er miljøtrent og i god form.

– Å drive med arabere er stort i Polen, og det er korte avstander mellom løpene. Med flere hester, trenere og folk i arbeid, er det klart at det blir mindre kostnader. Men det var litt tilfeldig at det var akkurat der vi kom i kontakt med noen.

Emilie synes det er ekstra gøy at Mynte er hennes helt egne oppdrett. Nå er hun spent på om hun er den fødte løpshest. Foto: Privat
Mynte og Emilie ute på tur på øya der Mynte har vokst opp. Foto: Privat

Godt og fælt på samme tid

Da faren til Emilie sluttet med araberløp, gikk han over til travsporten. Mens Mynte er i Polen, står Emilie altså ikke helt uten hest.

– Han trener kaldblodshester, og har to unghester jeg hjelper ham med å trene. Men akkurat nå har jeg ikke et eget ansvar for noen hester for første gang på veldig lenge. Det er både godt og fælt på samme tid. 

For noen år siden, solgte Emilie Modina, moren til Mynte. Men hun var nødt til å ha henne tilbake. 

– Jeg har prøvd å slutte mange ganger, men får det aldri til. Det har gått så langt at jeg har sagt til den lokale rideklubben at nå trenger de ikke å regne med meg lenger, for jeg skal ikke ha noen ny hest. Men så klarer jeg ikke slutte likevel. 

Hesteinteressen skapte også en drøm om å jobbe med hest i et annet land. I mange år var hun imidlertid usikker på om det kanskje ville bli for mye hest, men det var ikke et eksisterende problem.

– Jeg tok permisjon fra jobben min og reiste til Canada for å jobbe med hest og kjøring, som arbeidende gjest. Det lærte jeg utrolig mye av, og er erfaringer jeg fremdeles drar nytte av i dag. 

Og at hun alltid har vendt tilbake til araberen, er ikke helt tilfeldig.

– I Norge er arabere mest kjent som distansehester, men de kan brukes til det meste. Vi har brukt våre i både sauesamling, kjøring, galoppløp og baneridning. De slutter virkelig aldri å overraske positivt, avslutter hun. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng