Silje Engesvik på en av hennes tidligere hester. Hesten på bildet har ingen sammenheng med teksten. Foto: Avlshest.no
Hest

En overvekt av kyniske kapitalister innen hestebransjen?

Mange «gamle travere» innenfor hestebransjen kan nok enes om at mye har endret seg de siste 10-15 årene. I Trøndelag er det færre startende på stevner, færre rideskoler som skal stå for rekruttering til sporten, og nivået.. vel det er ikke blitt stort høyere enn hva det var for 15 år siden. Hvorfor? Svaret er nok sammensatt. Bare i Trøndelag har 10 rideskoler blitt lagt ned i løpet av de siste 10 årene! De store sentrene sliter med ledige bokser, - hvor er alle de som skal satse? Taper hestesporten terreng til fordel for andre sporter eller er det noe med sporten som gjør at folk styrer unna? 

Hestene og avlen har forandret seg også. Før avlet seriøse avlere ofte på hingster og hoppelinjer med prestasjonsblod. Det gjør jo mange fortsatt, men det er ingen tvil om at antallet unge hingster som enda ikke har fått bevist seg i de høyere klassene brukes hyppig(ere) i avl nå. Det er forbausende lite fokus på helse, holdbarhet og psyke. Det kan virke som at ekstreme bevegelser er synonymt med høy markedspris, - andre kriterier er sekundære. Det er kontrastfylt, da mang en artikkel av fagfolk er skrevet opp og ned i mente om at slike bevegelser ikke lager holdbare hester, de tvert imot går seg nærmest i stykker. Men der på auksjon står folk med champagneglassene høyt hevet og har kanskje ikke tenkt over hva som skjer i kulissene like før hesten entrer manesjen. Om de visste det, vet jeg ikke om de alle ville funnet noe annet å gjøre den kvelden, - kanskje de vil ha sirkus? Kanskje de vil ha disse «showdyrene», vel vitende om at det godt mulig ikke fører til noe godt innenfor sporten. 

«Norgeshest»

Mange avleres våte drøm er å avle fram et føll som kan delta på en eller annen prestigetung auksjon hvor de bemidlede frekventerer og overbyr hverandre over en lav sko. Det er et, for meg, merkelig skue. Fancy biler, smykker og staffasje. Det meste på slike events har ingenting med sporten, slik jeg kjenner den, å gjøre. Jeg har mange ganger tenkt at det burde finnes en egen database hvor man kan slå opp de avlerne som lager sportshester med fokus på holdbarhet, helse, psyke og fysikk som er egnet for sportslig bruk. Hvordan kan man skille «showdyr» fra ekte sportshester?

Det er ingen som skjelver i buksa når en rytter fra Norge stiller til start internasjonalt. Det er ikke fordi nordmenn generelt er kroppslig dårligere stillet enn andre nasjoner. Det er heller ikke fordi Norge ikke er en typisk hestenasjon. Det flys instruktører som selv rir i verdenstoppen til Norge rett som det er. Folk betaler i dyre dommer for å få litt av deres kunnskap inn i kropp og hode. Så hvorfor uteblir resultatene? Mon tro om hestene kan være en del av forklaringen? I utlandet finnes det et begrep; «Norgeshest». Hva er en «Norgeshest»? - Jo, det er en som er sortert ifra og funnet ikke god nok. Det sier jo litt. I årevis har vi nordmenn, naive som vi er, blitt forsynt ifra utlandet med hester som på forhånd er sortert ifra. Vi bruker enorme summer på dyrlege, saltilpasning og equiterapeuter for at hesten skal kunne prestere. Ikke noe galt i å ta vare på dyret, men ofte ser man at det ikke fører til den helt store forvandlingen. Merk at jeg nå snakker om sportshester som skal prestere, ikke hobbyhester. 

Hvem er ærlige, og hvem er banditter?

Mange nordmenn drar over grensen for å kjøpe hest, - de tenker de ikke finner en god nok i Norge. Det kan være de har helt rett i. Norsk avl er i startfasen sammenliknet med tungvektere som Tyskland. Dessuten er nivået på norsk avl varierende. Det er nok ikke mange hingster som blir kåret i Norsk varmblods som har oppnådd samme resultat på kåring i f.eks Tyskland. Imidlertid vil jeg applaudere norske avlere, for hvis de lykkes vil det langt på vei være redningen for norsk hestesport! Er det noen som ønsker norske ryttere opp og fram så er det nettopp norske avlere.

Straks man handler over grensen vil man møte mange «haier» i farvannet av kjøp og salg. Hvem er ærlige, og hvem er banditter? Det kan man nesten ikke si før man prøver. MEN, vær klar over at du er nærmest rettsløs i det øyeblikk din nykjøpte utenlandske hest kommer til Norge. Du har nemlig ingen rettigheter i forhold til å kreve innsyn i dens journaler! I NRYF sin standardkontrakt for kjøp/salg av hest er det et eget felt hvor man gir kjøper rett til å innhente opplysninger fra behandlende veterinærer. Dette gir deg et godt innblikk i hestens evt. Sykehistorikk, - sammenliknet med et servicehefte på bil. I utlandet må selger samtykke til at du kan få tilgang til journaler og det er absolutt ingen automatikk i det.

Dernest kan man jo kanskje støtte seg til kjøpsloven tenker mange. Men nei, det viser seg at det er en nærmest umulig oppgave. Du skal kunne bevise at den feilen du finner på dyret kan tilbakedateres til før kjøpstidspunktet og det skal skje innen 6 mnd. Fra handelen fant sted. Dansk kjøpslov som forbruker (privat) gjelder for 2 år, men etter 6 mnd er det kjøper som har bevisbyrden på sin side. Så i praksis har man det rimelig travelt med å oppdage en feil ved hesten for deretter å måtte bruke en del penger på dyrleger for utredning.

Ja for det holder altså ikke å si at hesten for eksempel er halt, det skal vises til en konkret diagnose. Ikke bare må dyrlegene våre jobbe på spreng for å rekke dette innen tidsfristen, men de skal i tillegg datere skaden… Det kan ikke en dyrlege gjøre, uten fare for å miste all faglig troverdighet. Det er ingen datostempel på skaden, og dermed er også forbrukerens sikkerhet kun en tekst uten betydning i praksis.

Fem råd

Så skal du handle i utlandet, ta disse rådene i betraktning:

  1. Det er lett å bli blendet av flotte staller, men tenk på alle de pengene som må til for å bygge dette og ikke minst holde det i drift. Slike penger kommer ikke fra å tjene bare LITT pr hest. Her har avlere fått lite igjen for sin hest mens hestehandleren har tatt seg grovt betalt. Sammenlignbart med forholdet mellom bonde og kjøpmann, hvor svært lite av det vi forbrukere betaler for varen tilkommer bonden. 
  2. Dropp det fordyrende mellomleddet og gå direkte til avler. De kjenner sine hester og her har du mulighet til å få inngående kjennskap til hestens historikk og mors historikk. Og, mest sannsynlig kan du erverve deg en god hest for rimeligere penger enn om du går via et fordyrende mellomledd. 
  3. Uansett om du kjøper av hestehandler eller avler, så be om journaler. Vil de ikke gi deg det, er det all grunn til å bli mistenksom. 
  4. Vær tilstede på vet.sjekk og film ALT. Send video av vet sjekk til din veterinær i Norge for en second opinion. Vær ikke redd for å be om ny sjekk om noe er usikkert. Det er dessverre slik at en del veterinærer har nært samarbeid med enkelte selgere og kan ikke regnes som objektive. 
  5. Om du er usikker så tilbring en eller flere ekstra dager der hesten står inntil du er sikker. For alt i verden, ikke ta den med hjem for å se det an. Straks hesten er lastet på hengeren skal det mye til for at du kan kreve noe tilbake fra selger, - dessverre.

Det er vi forbrukere som må ta ansvar her. Vi må slutte å subsidiere kjeltringene og start med å handle fra de som faktisk vil deg og hesten vel! 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng