Anniken Nystrøm Holth og Reba vant EM i reining i sommer. Det var deres første konkurranse sammen. Foto: Mi Ritzén Photography
Western

– Det satt langt inne å kjøpe ny hest etter at jeg ble mamma, men jeg følte at jeg ikke var helt ferdig

Anniken Nystrøm Holth (35) hadde nesten lagt cowboyhatten på hylla, men så dukket Reba opp: – Det satt langt inne å kjøpe ny hest etter at jeg ble mamma, men jeg følte at jeg ikke var helt ferdig. Jeg ville mer, sier hun. Noen måneder senere, ble hun europamester i reining med sin nye hest.
Anniken sammen med familiens to nyeste medlemmer, Reba og datteren Amanda, som ble født i fjor sommer. Foto: Privat

Under EM i reining i Danmark denne sommeren, var godt over ti nasjoner representert. De fleste av dem hadde mye konkurranseerfaring. Blant dem, skulle Anniken Nystrøm Holth og hennes nye hoppe, Eineyswhiz, starte sin første konkurranse sammen. 

– Jeg visste at vi hadde noe der å gjøre hvis det klaffet for oss, men jeg visste ikke hvordan det ville utvikle seg. På oppvarmingen galopperte vi litt rundt, og hun føltes klar.

Anniken var sistemann ut, og foreløpig lå tre ekvipasjer på delt førsteplass. Arrangørene diskuterte allerede hvordan de skulle løse det.

– Dere må huske på at det fremdeles er én igjen, sa samboeren min da. Det hadde jeg aldri turt selv, men det viste seg at han hadde rett, sier Anniken, og fortsetter:

– Vi slo dem med god margin, og fikk en score jeg er veldig stolt av. Jeg må jobbe hardt for å klare å få den igjen.

Bremsespor etter at Anniken og Reba har gjort en sliding stop. Foto: Privat

Krever disiplin, fart og krefter

– Hvordan vil du beskrive reining for noen som aldri har hørt om grenen?

– Det er en fartsfylt gren, der de egenskapene cowboyen trengte av hesten sin er omdannet til en konkurransegren. Det er de samme manøvrene, men satt i ulike mønstre. 

– Det er en stor og publikumsvennlig sport, og den representeres i flere serier, som "The Last Cowboy" og "Yellowstone".

I western-grenen utfører ekvipasjen ulike øvelser i galopp. Noen av de mest kjente øvelsene er spins, hvor hesten skal spinne rundt sin egen bakpart, og sliding stop, hvor hesten løper ned banen og glir inn i et stopp. Du kan lese mer om reining på NRHA Norway.

– Det er veldig små marginer. Og så er det disiplin, samtidig som det er fart. Vi rir stort sett på lange tøyler, og når det klaffer, ser det så utrolig enkelt ut, sier Anniken, som har lang erfaring med hest.

– Det har egentlig vært hest hele livet. Mamma ble bitt av western-basillen, og jeg ble dratt inn i det på den måten. Hun kjøpte en araberhoppe på to år, og da den skulle ris inn, syntes hun det var best at jeg gjorde det.

– Jeg var tross alt den letteste. Slik ble det min første hest.

Anniken gjorde det bra med hoppa Maritssa, men etter hvert var det bare quarterhest som gjaldt. Siden har hun hatt hester stående i trening i både Sverige og Tyskland, men alltid bodd i Norge. 

– Jeg har vært med i den utviklingen western har hatt i Norge, og på et tidspunkt måtte jeg velge retning. Da ble det reining. 

– Hva krever grenen av hesten?

– I det ene øyeblikket skal hesten utføre en manøver med mye adrenalin, for eksempel en spin, for så å stå helt stille og være avslappet. De fleste hestene vet hva som skal skje, men man trenger en hest som likevel venter på beskjeden fra rytteren. 

Anniken sammen med de norske NRHA-medlemmene som var på plass under EM, i tillegg til familie, Roy Van Der Hoeven og Tor Erik Eggen. Foto: Privat

– Hun har gitt meg den følelsen jeg har søkt etter i mange år nå

Fire år gamle Eineyswhiz, som til daglig går under Reba, er drømmehesten som fikk Anniken tilbake på hesteryggen igjen i våres.

– Hun har gitt meg den følelsen jeg har søkt etter i mange år nå, etter å ha hatt et par års opphold. Det satt langt inne å kjøpe ny hest etter at jeg ble mamma, men jeg følte at jeg ikke var helt ferdig. Jeg ville mer. Så fant jeg Reba.

Reba stod i USA, og Anniken fant henne gjennom Brian Bell og Tor Erik Eggen. De mente hun hadde de egenskapene Anniken så etter. 

– Da jeg vant EM, hadde jeg ikke konkurrert på to eller tre sesonger. Men hadde jeg ikke hatt så mange år bak meg, hadde jeg ikke fått henne til. 

Forrige uke, slo ekvipasjen til i Reining Futurity i Tyskland, og kom i finale i tre levels, og tok med seg en tredjeplass, en fjerdeplass og en femteplass.

– Det å reise til Tyskland og hevde seg internasjonalt på et høyt nivå er veldig gøy. Jeg vet at vi har mer å gi, men jeg er likevel veldig stolt over hva vi fikk til.

Anniken og samboeren Daniel i Tyskland i forrige uke. Foto: Privat

Ikke ferdig enda

– Har du planer om å starte mer internasjonalt fremover?

– Jeg har alltid søkt ut, og forsøkt å reise dit man kan ta med seg mer lærdom. Ikke nødvendigvis for å vinne, men for å utvikle meg og lære. Vi satser på å starte ute i Europa neste år også, sier hun, og fortsetter:

– Men nå tar vi vinterhvile, og jeg slipper å kjøre fra Spikkestad til Auli hver gang jeg skal i stallen.

Anniken har kjørt én time og et kvarter hver vei til TP Ranch denne sommeren. Det har vært det eneste alternativet for å få noe ut av sesongen. I vinter skal Reba få stå i nærheten av Spikkestad. 

– Jeg trenger underlag jeg kan trene på. Det har vært tidkrevende, men det er verdt det. På vei opp er jeg trøtt, men på vei hjem er jeg fylt med ny energi.

– Vil du utdype hvorfor det er slik?

– Den følelsen du får av å runde hjørne og løpe ned langsiden for en sliding stop, mens du kjenner på kraften fra hesten under deg, gjør at du vil gjøre det igjen og igjen.

– Jeg har viet en stor del av livet mitt til dette, og det er nok fordi følelsen av at alt fungerer, er helt fantastisk, avslutter Anniken. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng