I jobben som ridefysioterapeut møter Hanne Lindebø Kværner mennesker med mange ulike utfordringer. Likevel er hesten til hjelp for dem alle. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Hest i terapi

– Behovet er stort, og mange funksjonshemmede i Norge står på venteliste i flere år uten å få tilbudet

Stadig flere får opp øynene for bruk av hest i ulike former for terapi. Ridefysioterapeut Hanne Lindebø Kværner har jobbet lenge med å gi fysioterapi fra hesteryggen: – Hest er for alle, uavhengig av fysiske og psykiske forutsetninger, kjønn og alder. Dessuten har det en helsegevinst både psykisk, fysisk og sosialt.

I ridefysioterapi bruker fysioterapeuten hestens bevegelser for å bedre eller opprettholde fysikken hos ryttere som begrenses av fysiske eller psykiske utfordringer.  

– Bruk av hestens bevegelsesmønster er en del av treningen, men man ser også hvor viktig hesten er i seg selv, ved å gi motivasjon til økt bevegelsesglede og trening for den enkelte. Ridefysioterapi kan enten være i tillegg til eller i stedet for ordinær fysioterapi. Behandlingen egner seg både til aktive ryttere som klarer å motta instruksjoner fra hesteryggen, og for pasienter som ikke kan ta imot instruksjon selv, og blir passivt beveget av hestens bevegelsesmønster, sier ridefysioterspeut Hanne Lindebø Kværner.

Hva er ridefysioterapi og hvem trenger det?

Ridefysioterapi (RFT) har vært en behandlingsform i fysioterapifaget i over 70 år. Først og fremst var behandlingen for barn med CP og Polio. Siden har det vist seg at fysioterapien har stor effekt for både barn og voksne.

I enkle trekk kan det forklares som fysioterapi på hesteryggen, der ridefysioterapeuten bruker hesten som arbeidsverktøy. Om en pasient har behov for tilbudet, er opp til ridefysioterapeuten sammen med legen. Behandlingen er spesielt godt egnet for følgende diagnoser:

 • Muskel og skjelettlidelser
 • Funksjonsnedsettelser
 • Nevrologiske skader og sykdommer
 • Syndromer
 • Psykiske plager
 • Funksjonshemmede barn, unge, voksne og eldre

Grunnen til at hesten fungerer så godt i treningen, er blant annet fordi den fungerer som samarbeidspartner og underlag for bevegelse. Det gjør at ridning skiller seg ut fra mye annen trening. 

– Ridningen setter i gang alle musklene i kroppen vår, og ikke bare enkelte muskelgrupper, slik mye annen aktivitet gjør. De musklene som ellers er utfordrende å trene for utviklingshemmede, blir brukt helt naturlig når de sitter på hesten.

Rytterne får trent koordinasjon, muskelbevissthet, balanse, konsentrasjon og kroppsbevissthet, og kombinert med undervisning får de også øve seg på orientering av retninger, avstander og tempo.

– Ridningen setter i gang alle musklene i kroppen vår, og ikke bare enkelte muskelgrupper, slik mye annen aktivitet gjør, sier Kværner. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Godt for den psykiske helsa

– I tillegg blir ridningen en kombinasjon av behandling og fritidsaktivitet, sier Kværner.

Det å ha en hobby, gir en følelse av å være likeverdig. På hesten synes det ikke om rytteren egentlig sitter i rullestol, eller har andre fysiske eller psykiske utfordringer.

– Å være i kontakt med et annet levende vesen bidrar også til økt mestringsfølelse og styrket selvtillit, og hesten blir både en trygg venn og en som stiller krav. 

Lenge har man visst at det er positivt for kroppen å sitte på hesten, men nyere forskning viser også at bare det å være sammen med hesten fra bakkenivå påvirker oss. Pulsen vår øker i takt med hestens hjerterytme, hvilket gir økt hjertevolum.

– Hele situasjonen, fra de ankommer stallen og til de drar, skiller seg fra andre deler av hverdagen til mange av brukerne. Terapitimene fungerer som en viktig sosial arena, og et sted der man føler tilhørighet til både hester og mennesker. Den sterke mestringsfølelsen som oppstår hos rytterne, kan ikke sammenliknes med noen andre behandlingsformer i fysioterapien. 

Kan enhver hest bli terapeut?

Hestene er spesielt trent opp til å fungere som terapeuter for rytterne sine. Kværner kan fortelle at det stilles mange krav til hestene for å sørge for at sikkerheten ivaretas.

– Først og fremst er utgangspunktet nødt til å være bra. Hesten må ha godt gemytt, være lærevillig, sosial og bevege seg godt. En skolert ridehest som kan sine gangarter har også mer potensiale, fordi den bør ha et jevnt ganglag.

Selv har hun ofte hatt med seg barna sine når hun har vært på utkikk etter nye hester. 

– En hest som synes barn er hyggelig, er ofte et godt utgangspunkt.  

Terapihestene er nødt til å mestre å ikke forholde seg til de signalene de opprinnelig er vandt med. Rytterne på terapitimene er ofte i ubalanse, humper mer enn vanlig, og kan være uforutsigbare. Selv om hesten er lært opp til at sparking med bena betyr at den skal gå fortere frem, er det ikke nødvendigvis det rytteren mener på disse ridetimene.

I tillegg må de tåle rullestoler, gåstativ, uvante lyder og hyling. Derfor er det vanlig at hestene oppholdes i nærheten av ridebanen i starten, for å bli presentert for de ukjente omstendighetene.

– Dersom det ikke er altfor mye å jobbe med, kan de fleste hester trenes opp til å bli vant med dette, sier Kværner. 

Utstyret på banen er hjelpemidler i undervisningen. Det gjør det både enklere og mer motiverende for rytterne å utføre ulike øvelser på ridetimene. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Håper flere kommuner vil satse og gi flere den samme muligheten

– Behovet er stort, og mange funksjonshemmede i Norge står på venteliste i flere år uten å få tilbudet. Frem til juli i år, har ridefysioterapi krevd en henvisning fra behandlende lege. At dette ikke gjelder lenger, er fremgang, sier Kværner.

Hun er utdannet ridefysioterapeut, en utdannelse som bygger videre på fysioterapiutdanningen, og som stiller krav til at du også kan ri godt selv. Hun har arbeidet med hest i behandling i over 17 år, og holder timene på Stall Nordstjerna.

– For å kunne tilby ridefysioterapi, må fysioterapeuten være kvalifisert og utdannet ridefysioterapeut. Jeg er privilegert som fikk sjansen til å ta den utdannelsen i kommunal regi. Her i Rælingen kommune, har vi hatt tilbudet siden 2004. Før det, reiste innbyggerne til staller i andre kommuner, sier hun, og fortsetter:

– Jeg håper flere satser på behandlingen, slik at flere kan utdanne seg og gi pasienter denne muligheten. 

Grunnen til at Kværner valgte å ta videreutdannelsen, var at hun forsto hvor unik behandlingsformen var.

– Jeg behandlet barn som både trente på hesteryggen, i gymsal og i basseng. Men ridningen ga den beste effekten. Ikke bare treningen, men også det å være sammen med et dyr. 

I løpet av året får deltakerne 30 ridetimer, fordelt på våren og høsten. Om vinteren er det pause, da mange av rytterne har behov for å skånes for været. 

– Den yngste deltakeren er to år gammel, mens de eldste er eldre voksne. Felles for alle er den gleden hestene gir, som er ukas høydepunkt for mange. Og selv om vi i utgangspunktet gjør dette for rytterne, skjer det like mye positivt for hestene og stallmiljøet, avslutter Kværner.

Ulike helseeffekter ved ridning

 • Balanse og koordinasjon av hele kroppen øker
 • Ridningen strammer opp en hypoton (slapp) kropp
 • Stabilitet og styrke i kroppen øker
 • Hestens skritt er tre-dimensjonal (lik menneskets gange), og er direkte overførbar til rytteren, slik at pasienten får bedre gange ved ridning
 • Hvert skritt hesten tar, tilsvarer omtrent 100 stimuli per minutt, og dette er tung trening som øker utholdenheten hos rytteren
 • Bevegelsesutslag spesielt i hofter kan øke
 • Stivhet minker
 • Forhold mellom venstre og høyre side av kroppen bedres
 • Symmetri øker, og eventuelt lam side blir med
 • Fokus på hesten og bevegelser gir ro for en urolig kropp og forbedrer konsentrasjonsevnen
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng