Siri Birgitte sammen med ridefysioterapeuten Hanne Lindebø Kværner under ridetimen på Stall Nordstjerna i Rælingen. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg
Hest i terapi

– Det er mye Siri Birgitte ikke kan, men sammen med hesten er det utrolig mye hun får til også

Helt siden Siri Birgitte ble født, har familien prøvd ulike treningsformer for å hjelpe kroppen hennes. Men gang på gang har de fått det bekreftet - ridningen er den beste behandlingen hun kan få.

Siri Birgitte Lyngaas Eriksen (19) elsker å være i stallen sammen med shetlandsponnien Fant, som hun har hatt i fem år. Men enda viktigere, trenger hun dagene i stallen for å fungere best mulig. 

Siri Birgitte er født med en alvorlig psykisk utviklingshemming og har også fysiske utfordringer, og det er takket være ridningen at kroppen hennes opprettholder og videreutvikler sin funksjonalitet. 

– Ridningen har gjort at vi nå er lenger unna en operasjon enn tidligere, sier moren hennes, Hanne Birgitte Lyngaas Eriksen. 

– I tillegg har hun mye glede av det. Hun maser om stallen hver eneste dag.

Siri Birgitte har på seg et løftehjelpemiddel når hun rir, som fungerer som et ridebelte. Dette sikrer henne uten å påvirke sitsen hennes. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Hun var bare fire år, men ri ville hun uansett

På ridebanen på Stall Nordstjerna i Rælingen, er ridefysioterapitimen i gang. Siri Birgitte humper opp og ned på ryggen til 19 år gamle Fant. Eriksen holder en hånd i håndtaket på beltet datteren har rundt seg, mens en annen leier den lille shetlandsponnien. Ved siden av dem, går ridefysioterapeut Hanne Lindebø Kværner.

– Siri Birgitte startet med ridefysioterapi allerede før hun var sterk nok i muskulaturen til å ha på seg en vanlig ridehjelm, og måtte bruke sykkelhjelm i stedet. Hun var bare fire år, men ri ville hun uansett, sier Eriksen. 

Det var takket være hennes egen hesteinteresse, at hun fikk erfare datterens glede over å være i stallen. Og med tiden, hvor mye det hadde å si for den fysiske helsa hennes.

– Ridningen gjør at hun trener uten å være klar over det, og effekten på kroppen hennes er veldig tydelig.

Utviklingshemmingen begrenser Siri Birgittes evner til å kommunisere og bli forstått, i tillegg til at hun må håndtere flere motoriske utfordringer. For å opprettholde muskelmassen og forhindre at kroppen utvikler feilstillinger, har hun hele livet brukt ridning for å bedre balansen, holdningen og kommunikasjonsferdighetene. 

– Vi har testet flere ulike aktiviteter tidligere, blant annet svømming og gruppefysioterapi. Men det har ikke hjulpet like mye, og det avhenger blant annet av at det er vanskeligere å få henne motivert.

Disse aktivitetene krevde egeninnsats for å stimulere kroppen, i motsetning til ridningen. På hesteryggen får Siri Birgitte alltid utbytte av treningen, uansett hvordan dagsformen hennes er.

Siri Birgitte har også medfødt skoliose (skjev ryggsøyle), og for kort tid siden, var hun helt på grensen til å måtte ta en operasjon. Men takket være enda mer ridning, har skoliosen blitt bedre.

– Ridningen gjør at hun trener uten å være klar over det, og effekten på kroppen hennes er veldig tydelig. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

Fant var redningen

Ridningen gir Siri Birgitte gangtrening uten feilbelastning. Dette kommer av at hesten avgir varme som motvirker spasmer i muskulaturen, og den tredimensjonale gangen gir også en langsom tøyning av hoftemuskulaturen. 

For en del år siden, fikk familien virkelig erfare ridningens betydning. Nordlandshesten deres fikk kreft, og kunne ikke brukes. Sommerferien gikk, uten at Siri fikk ri.

– Det førte til at kroppen hennes fikk nedsatt funksjonalitet, og holdningsmuskulaturen ble svekket. Spesielt tydelig ble det da hun kom seg opp på hesteryggen igjen, for hun tippet til siden, sier Eriksen, og fortsetter:

– Jeg forstod at vi måtte komme fort i gang igjen med ridetimer igjen, og heldigvis så vi raskt resultater.

Likevel var Eriksen innstilt på at de ikke skulle skaffe seg noen ny hest, da sorgen var stor etter å ha mistet nordlandshesten. Men da stalleieren foreslo at de kunne låne stallens minste hest, shetlandsponnien Fant, takket de ja.

– Det oppstod en unik kjemi mellom Siri Birgitte og Fant, og det la stalleieren merke til. Det endte opp med at hun ga han bort til oss. 

Siden har han vært en viktig del av familien, og av Siri Birgittes hverdag. I tillegg til de ukentlige ridetimene, tilbringer hun flere dager i stallen, i stedet for å være på SFO.

– Hun trivdes ikke på SFO etter at hun begynte på videregående. Derfor er hun her to dager i uka, og får ri og hjelpe til i stallen. Det er et tilbud vi er veldig heldige med, takket være at andre også ser effekten det har på kroppen hennes, og hvor mye det betyr for henne.

– Det å være med på å møkke og veie høy er lystbetont aktivitet, og det gjør at hun også psykisk opplever mye glede og inspirasjon. 

– Fant har masse tålmodighet og kjærlighet, og kommunikasjonen mellom dem er helt genuin, sier Eriksen. Foto: Maren Gahrmaker Kalleberg

– Han passer på henne hvis hun får anfall

Eriksen forteller at bakkekontakten med Fant er ekstra nyttig for Siri Birgitte på grunn av hennes nedsatte kommunikasjonsevne.

– Hestene aksepterer henne for den hun er, og de ønsker å være sammen med henne. Fant har masse tålmodighet og kjærlighet, og kommunikasjonen mellom dem er helt genuin. 

– Han passer på henne hvis hun får anfall. Ofte merker han det lenge før oss, og stopper opp for å sjekke hvordan det ligger an. 

Dette har ført til at Fant og Siri Birgitte har opparbeidet en veldig nær relasjon. At Siri Birgitte får spesialbehandling, ser Eriksen stadig eksempler på:

– Fant hater å være våt, og da vil han helst ikke stelles med. Da er Siri Birgitte den eneste han virkelig synes det er hyggelig å få kos av. Det føles veldig trygt for oss at han er så omsorgsfull, og at han er så glad i henne. 

Og Fant har en egen plass i hjertet til Siri Birgitte, som prater om ham stort sett hele tiden. Litt verbalt, og mest med kroppsspråket. Hun har selvfølgelig lært seg navnet på alle hestene på stallen, og bruker ulike ord og tegn for å uttrykke dem. Fant har en snabelbevegelse, som i «elefant». 

– Hun er unik, med sine kvaliteter og all sin kjærlighet. På skolen snakket de om følelser, og da ble elevene spurt om hva som gjør dem glade. "Fant" var svaret til Siri Birgitte, avslutter Eriksen.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng