15-åringen jobber mot å komme seg med på landslaget i distanse, og ri både VM og EM neste år. I helga tok hun andreplass i et ritt der flere norske juniorrytterne måtte bryte underveis. Foto: Peter Svensson
Distanseritt

Hevder seg internasjonalt etter å ha mistet sin beste venn: – Han betydde utrolig mye for meg

I våres mistet Malene Bergersen Bakken hesten som var hennes vei inn i distansegrenen. Men 15-åringen tok med seg alt den firbeinte bestevennen lærte henne, og i helga tok hun en sterk andreplass i et internasjonalt distanseritt i Sverige.

– Det var et ekstremt tøft ritt, og hesten min, Shanameh, var veldig sterk. Under den første etappen, følte jeg at jeg hang mer i bremsene enn noe annet, sier Malene Bergersen Bakken, etter å ha debutert på FEI-nivå i Växsjö i Sverige.

Sammen med den ti år gamle fullblods araberen Shanameh, red hun inn til en solid andreplass. De kom seg gjennom de ti milene med en gjennomsnittsfart på 15,53 km/t og en total tid på 06:26:24.

– Hva følte du da det gikk så bra?

– Jeg ble ganske stolt, spesielt siden ikke alle kom seg gjennom rittet, og fordi det var utfordrende at Shanameh var såpass ivrig.

– Jeg må gi en stor takk til teamet mitt, som var med meg og fikk meg gjennom rittet, sier Malene etter helgas prestasjoner i Sverige. Foto: Peter Svensson

En gren for alle

– Jeg må gi en stor takk til teamet mitt, som var med meg og fikk meg gjennom rittet.

Malene hadde med seg Shanamehs tidligere eier, Ellen Suhr Ydstebø, og familien hennes, i tillegg til sin egen familie og ei god venninne. 

– Noen av dem var i en groom-bil ute i løypa, som ga vann, høy og kjøleflaske til hesten, mens mamma og Ellen hjalp meg under veterinærsjekken, sier Malene, og fortsetter: 

– Jeg ble ganske spent av at Shanameh var så sterk. Under veterinærsjekken spøkte veterinæren med at det var godt det kun var hesten som skulle godkjennes, for da hadde jeg så vondt at jeg haltet. 

Men til tross for smertene, var opplevelsen stort sett like god som den pleier å være. 

– Hvorfor trives du så godt med distanseridning?

– Grenen er som en stor familie, med godt samhold, der alle hjelper hverandre. Det er ikke noe utstyrspress, og det passer for de fleste.

Tenker du alle kunne prøvd seg på distanse?

Ja, de fleste hester kan gå distanseritt. Kanskje ikke så langt som ti mil, men en spranghest har for eksempel ikke noe problem med å klare to mil. I sommer hadde jeg med meg noen venninner med deres spranghester på et distanseritt på hjemmebane. Der startet jeg med min egen spranghest, Emilia. 

Også spranghesten til Malene har fått prøve seg som distansehest. Foto: Privat

Tilfeldighetene brakte henne inn i distansegrenen

Pålands Cortez var Malenes store kjærlighet, som hun mistet tidligere i år. Det var takket være ham at hun startet med distanseridnxing. Foto: Privat

Malenes hesteinteresse begynte allerede da hun var veldig liten. Familien, som holder til på en gård i Tysvær i Haugesund, var helt ferske med hest. 

– Vi kjente noen som skulle avlive en shetlandsponni, fordi den ikke gikk sammen med de andre hestene. Da hadde jeg gått på ridekurs i rundt et halvt år. Ponnien ble vår, og slik begynte egentlig hele greia, sier Malene, og fortsetter:

– Med en shetlandsponni med skikkelig egne meninger. 

Noen år senere, trengte Malene en pause, og ponnien fikk gå i rideskolen. Da hun startet opp igjen, var det med en spranghest. Ability tok henne fra 60 centimeter til 1,25 meter. 

– Så trengte vi en selskapshest til spranghesten, og da kjøpte vi en welsh araber jeg hadde ridd en liten stund. Og rett etter at vi kjøpte ham, startet vi et kretsmesterskap i distanse, og vant. 

– Hvordan kom du på ideen om å prøve et distanseritt?

– Welsh araberen min var en spranghest, men det var ikke så mange som fikk han til. Så jeg tenkte at ja, han er jo araber, kanskje vi skal prøve distanse? 

Malenes gamle hester, Pålands Cortez og Ability. Foto: Privat

– Det skulle vært Pålands Cortez som stod der

Sammen med Emilia har Malene plukket sløyfer også på sprangbanen. Foto: Privat

Men tiden sammen med welsh araberen Pålands Cortez ble dessverre altfor kort. Han ble skadet like etter at de vant NM sammen i fjor, og etter en periode med hvile og opptrening, revnet han på nytt opp seneskaden. 

– Mens han var skadet, fikk jeg låne hesten til Ellen, Shanameh. Og i april ble vi nødt til å avlive Pålands Cortez.

Samme måned solgte Malene Ability, og kjøpte en ny spranghest. Emilia kom fra Danmark, og mens hun stod i karantene hjemme på gården, måtte Shanameh tilbake til Ellen. 

– Etter at karanteneperioden var over, hadde jeg bursdag. Og da jeg kom ut i stallen, stod Shanameh der. Jeg fikk henne i bursdagsgave. 

– Hva følte du da?

– Jeg ble glad, men også litt lei meg. Det skulle egentlig vært Pålands Cortez som stod der. Han betydde utrolig mye for meg.  

Drømmer om å nå langt

Selv om Malene satser mest på distanse, konkurrerer hun fremdeles i sprangridning for Indre Haugaland Ryttersportklubb med Emilia.

– Det er veldig gøy å satse innen begge grenene, men de er veldig ulike. Det er jo to ganske forskjellige hester, og det skiller 30 centimeter i mankehøyde på dem.

I tiden etter at familien kjøpte fullblods araberen Shanameh, har det blitt mye trening. Og det har gitt resultater.

– Shanameh har mye vilje, men er veldig snill. Likevel har hun mye energi, og hun er ofte redd både steiner og blomster. Når det blåser, er det meste skummelt. Det har vi måttet jobbe veldig mye med, sier Malene, og fortsetter:

– Men nå er hun så rolig at vi til tider har begynt å lure på om det er noe i veien med henne.

– Hva er målene dine innen distanse fremover?

– Det er å komme meg med på landslaget, og der mangler jeg fire kvalifiseringer. I tillegg vil jeg ri EM og VM neste år, avslutter den konkurranselystne rytteren.

Malene og spranghesten Emilia. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng