Trine Bøhnsdalen og Karen Anne Kjær jobbet sammen med hestene for å samle og sortere kveg, og er to av hestejentene Eva traff under arbeidet med prosjektet. Foto: Eva Learn
Western

Reiste landet rundt for å fotografere norske cowgirls

Eva Learn trengte et nytt prosjekt. Da dukket et gammelt bilde opp, tatt for 20 år siden. Bildet viste Eva i ekte western-stil, i en solnedgang i Arizona. Og dermed var ideen sådd.

Eva Learn og mannen hennes, Jonathan Learn, står bak dokumentarfilmen "Horse Powers – From the land of the Vikings". Dokumentaren har vært vist over store deler av USA, og vunnet 6 filmpriser, blant annet for beste utenlandske dokumentar gjennom Equss filmfestival.

I fjor gikk de i gang med å lage en norsk oppfølger, med fokus på mental helse. Ideen var å gå i dybden på hvordan man bruker hest i behandling for mennesker med PTSD (posttraumatisk stresslidelse). 

Eva Learn på forsiden av en ekte amerikansk cowgirls-kalender. Foto: Privat

Bildet som ga henne ideen

– Vi søkte om midler, og hadde Hest og helse og Mental helse med på laget, men så kom pandemien, og alt ble litt vanskelig, sier Eva, og fortsetter:

– Så dukket det opp et bilde i sosiale medier av hesten min og meg, fra tiden jeg bodde i USA. Jonathan og jeg flyttet tilbake til Norge i 2001, men like før det, var jeg med på en fotografering i Arizona. Dette var noe jeg bare gjorde for moro, og fordi jeg kjente fotografen.  

Først etter at Eva hadde flyttet tilbake til Norge, fikk hun et bilde fra en bekjent i USA. Hun hadde gått inn i en butikk, og sett Eva på veggen. Hun prydet forsiden av en cowgirls-kalender.

– Det var så surrealistisk.

Og nå dukket dette bildet opp på nytt. Så da avslaget på den andre søknaden om midler kom, fikk Eva en idé om å bruke sommeren på et annet prosjekt. 

– Jeg ønsket å reise rundt og finne jenter som hadde en kjærlighet til hester, og en cowgirl i hjertet. Og så ville jeg få frem at hest er for alle, uansett hvem du er og hvor du kommer fra. 

Slik startet hun på prosjektet, der hun med kameraet om halsen besøkte hestejenter hun kjente til, eller var blitt tipset om. 

Cathrine Fodstad og hennes islandshest Dynfari får også plass i kalenderen. Foto: Eva Learn
Live Svalastog Skinnes, bedre kjent som "Farmgirl of Norway", er en av jentene i kalenderen. Her sammen med Capitan. Foto: Eva Learn

Traff ekte cowgirls

– Prosjektet handler mest av alt om den gleden og inspirasjonen hestene gir. Hesten jeg mistet, Fargo, var nok en gang inspirasjonskilden min - slik som i arbeidet med den første filmen. Jeg visste hva det betød for meg å ha hest, og ville dele den historien til så mange som mulig.

Eva besøkte blant annet influenseren bak Instagramprofilen "Farmgirl of Norway", Live Svalastog Skinnes, som holder til på Nedre Skinnes Gård. Hun hadde også besøk av Gunhild Stordalen denne sommeren, for å fortelle om driften på gården.

– Live har en eldre shagya araber, Capitan, en veldig spesiell hest. Med et skikkelig kult antrekk, fikk vi oppfylt drømmen hennes om å leve ut cowgirl-drømmen. 

Og det viste seg å være mange som hadde en cowgirl i magen:

– Man må ikke drive med ku, liksom. Sauer for eksempel, er jo nesten som små kuer. Det viktigste var å formidle kontakten og samspillet mellom hestene og jentene.

Eva fikk også oppleve samling og sortering av kveg sammen med Trine Bøhnsdalen og Karen Anne Kjær, to cowgirls som begge har erfaring med kvegarbeid i USA.

Ville bruke de norske rasene

Eva endte opp med å besøke og fotografere 20 cowgirls i sommer. Men bare 13 av dem kunne få plass i kalenderen for 2022. Det var en hard utvelgelse. 

– Jeg brenner veldig for de norske hesterasene, så de måtte bare få bli med. Jeg fikk fotografert blandingsraser, dølahest og nordlandshest, i tillegg til de typiske western-rasene. Fjordingen fikk jeg dessverre ikke inkludert, men til neste år er drømmen å lage en egen kalender om de norske rasene, sier Eva, og fortsetter:

– Spesielt nordlandshesten var viktig å ha med, siden den er truet. Jeg håper jeg med kalenderen kan vise at den også kan brukes til western. Du må absolutt ikke ha paint, araber eller quarter for å bli godtatt i det miljøet.

Men Eva legger ikke skjul på at hun lenge var usikker på om kalenderen ville bli en realitet: 

– Halvveis i prosjektet, var jeg i ferd med å gi opp. Jeg begynte å kjenne på frykten for at ingen ville kjøpe den, og jeg innså at jeg ikke hadde gjort nok forarbeid. Men nå er den altså klar til å gå i trykken.  

Kalenderen skal i tillegg til Norge, også trykkes opp i USA. Der skal den selges i skandinaviske gavebutikker. Men Eva håper den vil slå an i Norge også.

– Man kan ta kontakt med meg direkte på Facebook for å kjøpe kalenderen. Foreløpig kan den bestilles gjennom Westenbutikken, Mjøsa Hesteklinikk og Røros turistkontor, avslutter hun. 

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng