Almar fikk en trygg start på livet, men gleden viste seg å være kortvarig. Jarla ble revet vekk fra ham uten at han forstod hva som skjedde. Foto: Privat
Hest

Hun døde i boksen sin, og Almar gikk bort for å prøve å suge melk av henne

17 år gamle Karine Næss fikk føll på fjordinghoppa Jarla i mai. Alt gikk fint for seg, og hun fødte et friskt hingsteføll, Jarl Almar. Fem dager senere, ble både Karine og det lille føllet vitne til at Jarla døde brått og brutalt.

– Hun døde i boksen sin, og Almar gikk bort for å prøve å suge melk av henne. Han var midt oppe i det, og fikk med seg alt. Det var en traumatisk opplevelse, sier Karine.

Etter en rolig fødsel uten komplikasjoner, var det ingen tegn til hva familien hadde i vente de kommende dagene. Den 16 år gamle fjordinghoppa Jarla ble revet vekk fra dem på veldig kort tid. 

– Det endte veldig dramatisk. Vi fikk ikke tid til å ta innover oss hva som skjedde før hun lå der.

– Det gikk bare en halvtime, og så var hun død

– Og så var hun en veldig flink mamma. Hun var kjempestolt, det lyste av øynene hennes, sier Karine. Foto: Privat

– Hun var den trygge, snille gårdshesten vår, som barn og voksne var så glad i. Hun fant aldri på noe tull, sier Karine, og fortsetter:

– Og så var hun en veldig flink mamma. Hun var kjempestolt, det lyste av øynene hennes. 

Fjordingen Jarla var Karines hobbyhest, som hun hadde hatt i syv år hjemme på gården like i nærheten av Tønsberg. Hun kjøpte henne med føllavtale av forrige eier, og planen var at føllet skulle stå hos Karine det første året.

Tirsdag 26. mai fødte Jarla et nydelig hingsteføll. Alt hadde gått fint, og Karine tilbrakte de neste dagene i stallen. På grunn av lærerstreik, hadde hun fri fra skolen. Men lørdag kveld begynte dramaet. 

– Jarla ville ikke spise, og det var ikke likt henne. Vi ringte veterinær, og hun fikk påvist livmorbetennelse. Etter å ha fått behandling, fikk vi beskjed om at prognosene var gode. Hun stod ikke i livsfare.

Almar og Jarla sammen ute i verden, før Jarla ble syk. Foto: Privat

Jarla begynte å spise igjen, men allerede søndag morgen ble hun verre, og virket forstoppet. Veterinæren kom på nytt, og forsøkte å pumpe ned ti liter vann med parafin, men alt kom i retur. Den nybakte mammaen hadde fått tarmslyng.

– Det var full stopp i systemet, og det var det verste som kunne skjedd. Hun var våt av svette over hele kroppen, og stod og ristet, sier Karine.

– Den eneste sjansen hun hadde til å overleve, var en operasjon på Bjerke. En krevende operasjon, som høyst sannsynlig ikke ville gå bra. Og det betydde også at vi måtte sette henne på henger og kjøre i over to timer.

Veterinæren dro, og minuttene etter, skjedde alt veldig kjapt. 

– Det gikk bare en halvtime, og så var hun død. Alt skjedde så fort, sier Karine.

Slik gikk det til at det lille føllet ble vitne til at moren døde ved siden av ham i boksen. Og alle forstod at for å redde livet hans, måtte de handle raskt. Jarlas gamle eier, som eide føllet, kom fort, og var der da hoppa døde. 

– I ettertid er jeg glad vi ikke startet å kjøre. Vi hadde ikke rukket frem, og Jarla hadde dødd på hengeren i stedet. Det hadde vært enda verre. 

Karine, Almar og Jarla sammen en av de første dagene, før ulykken. Foto: Privat

Overlevde takket være hjelp fra ukjente

– Vi la ut en annonse på Hest i Vestfold og Ammehjelpen om at han trengte amme, og nyheten spredte seg fort. Et innlegg ble delt over 1000 ganger. Folk tilbød hjelp på alle mulige måter. Mange tilbød hopper uten føll og melk, som de var villige til å kjøre til oss og sette på hormonbehandling.

Almar var for liten til å fraktes i hestehenger. Slik ble han fraktet fra hoppe til hoppe, for å finne noen som kunne redde livet hans. Foto: Privat
Takket være Lil-Tove Skar, en ukjent som så innlegget på Facebook, kom Almar seg til hektene igjen. Foto: Privat

Søndag ettermiddag satte de Almar i baksetet, og kjørte i to og en halv time til Sokna, til ei hoppe som hadde mistet føllet sitt fredag samme uke. Hoppa lot Almar drikke, men han begynte å bli slapp.

– Han ville ikke ta flaske med melkeerstatning, og vi prøvde å gi ham sukkervann, men han mistet sugerefleks og svelgerefleks. Etter hvert ble hoppa lei.

Almar ble svakere og svakere. Da dukket det opp ei ukjent dame, som hadde fått med seg nyheten på Facebook. Lil-Tove Skar tilbød seg å ta med Almar hjem til Vikersund. 

– Hun sov i boksen hans, matet ham og passet på ham som sin egen unge. Det er takket være henne at Almar er i live i dag. Da vi var helt tomme, tok hun grep, og det er vi veldig takknemlige for. Det er helt utrolig hva folk gjorde - folk vi ikke kjente fra før, sier Karine. 

I tillegg til Liv-Tove og alt engasjementet i sosiale medier, kan Karine fortelle at eier av Felleskjøpet åpnet butikken søndag formiddag, så de fikk med seg en sekk med melkeerstatning på vei oppover med Almar. 

Den rette mammaen dukket opp til slutt

– Folk har stilt opp så enormt mye. Vi hadde ikke peiling på hva vi skulle gjøre. Alt skjedde så fort, og jeg fikk ikke tid til å kjenne på noen ting før dager etterpå. Først da gikk det opp for meg hvor ille det var, sier Karine, og fortsetter:

– Det var så uvirkelig, og noe som egentlig ikke kunne skje. Vi ville ikke flaske ham opp heller, for vi visste at de føllene ikke får den nærheten de virkelig trenger fra en annen hest. 

Med veterinærhjelp og tid, kom Almar seg til hektene. Mandag ble han kjørt til ei islandshesthoppe med føll, som gjerne tok til seg andre. Og det gikk fint med hoppa, men føllet hennes godtok ikke Almar. 

Dermed måtte de fortsette letingen. Tirsdag ble ei hoppe fra Larvik kjørt til Vikersund, men det klaffet ikke denne gangen heller. Til slutt kom de i kontakt med ei hoppe fra en travstall i Østfold, som hadde mistet føllet sitt samme dag. Sunshine Meadows var tydelig preget av å ha fått et dødfødt føll.

– Lil-Tove hev seg rundt og kjørte til Østfold på onsdag, til Wenche Hestad. De gned Almar inn i morkaka som hadde tilhørt det dødfødte føllet, og for hoppa var det en glede å få Almar. Og ikke minst en glede for han å endelig få en mor, sier Karine, og fortsetter: 

– Og der har han vært siden. 

Almar møter Sunshine Meadows for første gang, smurt inn i morkaka til hennes dødfødte føll. Foto: Privat
Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng