Ann Cathrin Lübbe og Jens Lasse Dokkan under Paralympics i Rio i 2016. Foto: Privat
Hest

– Nå gjelder det å være tålmodig og tro på det vi kan fra før av

Norges medaljehåp i paradressur har tilbrakt en liten stund i karantene med hestene sine i Achen i Tyskland. Nå er de på vei til Tokyo, klare for å gi alt de har.

Ann Cathrin Lübbe (50) har akkurat sølt en bøtte kraftfôr over foten. Nå sitter hun på en benk utenfor stallbygningen i Aachen, og venter på at sokken skal tørke.

– Alle hestene er isolert i karantene her, før de skal fly videre til Tokyo. Så vi benytter anledningen til å lande litt her før vi skal inn i Paralympics-bobla, sier Lübbe.

Hun er akkurat ferdig med dagens økt med hesten La Costa Majlund, som hun skal ri under konkurransen i den japanske hovedstaden. 

Sammen med Jens Lasse Dokkan (60) skal hun representere Norge under Paralympics i Tokyo, som foregår fra 24. august til 5. september. 

– Jeg tror dette blir kjempebra. For min del gjør det ingenting å være litt i en egen boble heller. Jeg er der for å ri stevne, og det at det ikke er publikum, tenker man uansett ikke på når man er ute og rir, sier hun. 

Ann Cathrin Lübbe og Zanko i Hong Kong i 2008. Foto: Privat

– Hun gir både støtte og presser meg til det ytterste

De to rytterne er mildt sagt rutinerte, og har mange medaljer bak seg. Begge to har tatt gull under noen av de største konkurransene som finnes i paradressur.

Med seg har de et godt team. Og det er nesten godt å vite at selv Lübbe ikke har alt under kontroll.

– Når flyr hestene videre til Tokyo?

 Det må jeg høre med Mette om, vent litt, sier Lübbe over telefonen, mens hun hinker bort mot Mette med én sko, og en våt sokk.

Mette Nielsen har vært en viktig del av landslaget de siste 20 årene, og Lübbe beskriver henne som en som har styr på alt rundt hest og trening. Hun kan fortelle at hestene drar videre natt til 18. august.

– Mette er veldig profesjonell, har mye rutine, og vet hva hele Paralympics innebærer. Det er hun som skal fly sammen med hestene våre, og det har hun gjort mange ganger tidligere, sier hun.

I år er Nielsen med som hestepasser og trener for Dokkan, mens Lübbe har med seg Charlotte Rask Andersen. Bautaen i teamet, er lagleder Ingeborg Simensen. 

– Det teamet vi har her er kjempeviktig. Vi utfyller hverandre, og fungerer godt sammen, sier Lübbe, og fortsetter:

– Jeg er blitt en gammel dame, og trenger å kjenne at noen pusher meg. Charlotte inspirerer meg, og hun gir både støtte og presser meg til det ytterste.

Lübbe sammen med støttespiller Mette Nielsen, som denne gangen er hestepasser og trener for Dokkan. Foto: Privat

Hvile og ha troen på seg selv

– Hvordan forbereder du deg til Paralympics?

– Både jeg og hesten må få trent nok og ha nok utholdenhet, men desto viktig er restitusjon og hvile. Klimaet i Tokyo har jeg noe erfaring med etter å ha ridd i Hong Kong, sier Lübbe.

Hun mener det viktigste er å ikke overtrene og bare kjøre på, men å få hesten uthvilt. Enda så mye man vil trene, er dette absolutt ikke tiden for å lære hesten noe nytt. 

– Nå gjelder det å være tålmodig og tro på det vi kan fra før av. Jo mer man tør å hvile, jo bedre, sier hun. 

La Costa Majlund er i fin form, og har taklet reisen til Aachen bra. Der har hestene fått god pleie, og med i teamet er både massør og veterinær. 

Jens Lasse Dokkan og Aladdin på plass i Aachen i Tyskland. Foto: Privat

Også Aladdin er i fin form. Dokkan har med seg sin støttekontakt, Steinar Berger, og de har brukt dagene i Aachen på å prøve å snu døgnet, før de setter kursen mot Tokyo.

– Vi har en fast rutine, og forbereder oss som til andre mesterskap, sier Dokkan, som tross alt er regjerende europamester. 

– Det er en vanlig arbeidsrutine, slik som det har vært i veldig mange år etter hvert. 

– Han har et hjerte av gull, sier Dokkan om Aladdin. Foto: Astrid Marie Årdal

Drømmer om finale

– Hva er forventningene dine til OL?

– Jeg satser på å bli blant de fem beste, sier Dokkan, som har troa på Aladdin.

– Han har et hjerte av gull, sier han om hesten han har hatt siden 2018. 

Lübbe håper hun klarer å være på sitt beste den dagen det gjelder, og få vist det hun har trent på de siste årene. Hun har bare ridd to stevner tidligere i denne graden, etter at hun ble gradert ned etter OL i Rio i 2016. 

– For meg er det viktigste å gjøre den jobben jeg skal, og være den beste utgaven av meg selv, sier hun, og fortsetter:

– Selvfølgelig vil jeg gjøre en god figur for å representere Norge, og man drømmer jo om finalen, men vi får se hvor det ender. 

Hesten La Costa Majlund fikk hun opprinnelig låne til OL i Tokyo i 2020. Da det ble utsatt, fikk hun låne han enda lenger.

– Det er en veldig fin hest, med gode grunnkvaliteter som passer meg fint. Eller, det er litt mye å sitte på for meg med mine utfordringer, sier hun, og ler.

– Men jeg kjenner han godt nå. 

For hverdagen med hestene er det viktigste for Lübbe, som har holdt på med hest helt fra hun var liten.

– Hest gir meg ekstremt mye. Det er en livsstil, og det å hele tiden søke ny kunnskap, utvikle seg og ta vare på hesten, det er det som er interessant.

– Men det er et privilegium å være her, og få erfare dette, avslutter hun.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng