Etter å ha kommet hjem fra OL i Tokyo, bråbestemte Jeanette seg for å melde seg på et dressurstevne. Der ble hun sammenlagtvinner med hesten hun har ridd inn selv. Foto: Privat
Hest

Hest er min måte å koble av på, og en stor frihet for meg

Jeanette Hegg Duestad (22) takker hestene for suksessen på skytebanen. Etter siste konkurranse i OL, var det viktigste for henne å komme hjem til hestene igjen.

– Jeg har mer enn nok av tid i hverdagen der jeg må prestere på toppnivå hele tiden. I stallen kan jeg bare være meg, og gjøre det jeg har lyst til.

Jeanette Hegg Duestad lever av å være toppidrettsutøver, men ikke på hesteryggen. 22-åringen satser på skyting på fulltid, men det stopper henne ikke fra å være i stallen. Tvert imot, er hun helt avhengig av å sette seg i salen og dra ut på en lang ridetur for å takle presset i hverdagen.

– Mens alle andre vil legge seg på sofaen etter en skytekonkurranse, vil jeg i stallen. Hest er min måte å koble av på, og en stor frihet for meg, sier jenta som har holdt på med hest fra hun kunne gå. 

– Det var vært utrolig viktig for meg å ha noe annet å gå til, for å komme meg litt vekk og få en pause fra miljøet jeg er i til vanlig, fortsetter hun. 

Jeanette lever av skyting, men lever for hester. Foto: Privat

– Jeg hentet hjem hesten to dager etter at jeg landet i Norge

Under OL i Tokyo leverte Jeanette sine beste prestasjoner noen sinne, og hun ble den beste kvinnelige utøveren i den norske OL-troppen. Likevel, smakte to fjerdeplasser veldig bittert for den konkurranselystne skytteren. 

– Jeg var så nær medalje to ganger, så det er jo litt kjipt. Etter den første fjerdeplassen satte jeg olympisk rekord i kvalifiseringen, men i finalen begynner man på null igjen. 

Jeanette mener det bare var tilfeldigheter som førte til at det ikke ble med medalje hjem denne gangen. 

– Prestasjonen min var så god at jeg kunne ikke være misfornøyd. Men når du tømmer alt av krefter, etter å ha lagt ned så mye i noe over tid, blir det et tomrom der og da, sier hun.

– Det tar litt tid å lande. 

Derfor tok det ikke lang tid fra hun satte kursen hjem mot Norge igjen, til hun var tilbake på hesteryggen.

– Jeg hentet hjem hesten to dager etter at jeg landet i Norge. Da var det bare å få på henne sko og begynne å ri igjen. 

Samme helg som hun kom hjem, meldte hun seg på et dressurstevne. Og da kunne hun endelig ta med seg en stor seier hjem, etter å ha vunnet Telemark og Vestfold Avanti cavalli dressurturnering 2021 sammenlagt. Hun red til prosentene 73,6% og 72,8%, og vant med det to dager på rad. 

– Konkurranseinstinktet er en stor del av meg, men jeg holder ikke på med hest for å konkurrere. Det handler mer om å ha det gøy og kose meg, og hest er en perfekt arena for det, sier Jeanette. 

– Det var deilig å konkurrere uten det trøkket jeg har ellers, fortsetter hun. 

– Konkurranseinstinktet er en stor del av meg, men jeg holder ikke på med hest for å konkurrere. Det handler mer om å ha det gøy og kose meg, sier Jeanette. Foto: Privat
Jeanette og årets føll hjemme hos faren. Helt fra hun var barn har hun vært involvert i travhestene hans. Foto: Privat

– Hun er vandt med at jeg reiser, hele livet har det vært sånn

– Hun er mitt lille barn, sier Jeanette om Inzpiration Forever, hoppa hun har hatt fra hun ble født.

Den 10 år gamle hesten er en blanding av varmblods traver og PRE, en blanding Jeanette selv beskriver som veldig rar.

– Det var moren min som stod for det, så ikke spør meg hvorfor, sier hun. 

Jeanette har gjort alt med henne helt selv, og hun kjenner henne godt. Hun kan fortelle at hoppa har mye egne meninger, og kan være ganske vrang. Sammen trener de sprang og dressur, men mesteparten av tiden er de ute på tur og koser seg.

For å få hverdagen til å gå opp, får hun mye god hjelp av familie og hestepassere. Men å ri hesten, det er det ikke så mange som kan. Bortsett fra Jeanette, så klart.

– Når jeg er ute og konkurrerer i skyting, får hun en del fri. Hun er vandt med at jeg reiser, hele livet har det vært sånn, sier hun.

– Jeg har jo tenkt på at jeg kanskje ikke har tid til henne, men jeg kan bare ikke selge henne. Sånn er det bare.

Fikk sin første ponni som fireåring

Jeanette er datter av travtrener og hovslager Bjørn Duestad. Og med en hesteinteressert mamma, ble hun tidlig introdusert for hest. Som fireåring fikk hun sin første ponni.

– For meg har hest alltid vært den perfekte restitusjon. Det er lite som slår å stikke i stallen og dra ut på en galopptur i skogen. 

Jeanette eide også travhesten Duen's Photo, som vant mange løp og kjørte inn over en halv million kroner. 

– Hestesporten vil alltid være en stor del av meg, og jeg ser ikke for meg et liv uten hest. Det er godt pappa har traveren, så jeg kan dra dit når jeg vil.

For de neste årene kan bli travle, siden Jeanette ønsker å ta medalje i OL i Paris i 2024. Hun tar med seg Inzpiration på flyttelasset til Kløfta, for å få tid til å trene enda mer. 

– Den største drømmen er olympisk medalje, men til syvende og sist er det en større prestasjon å fungere som en god skytter over tid. Det er ikke langt igjen til toppen, men den største jobben er å holde seg der, avslutter hun. 

Da er det godt hun har hestene med på laget.

Denne artikkelen handler om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng